sobota, 14. marec 2015

Kaj vse zmore polžasti sokovnik

Včeraj sem se udeležila kulinarične delavnice o uporabi polžastega sokovnika, ki jo je pripravila Mateja Reš. Kot vedno je bilo zelo zanimivo in poučno. In poskusila sem nenavadne kombinacije, ki jih sama ne bi nikoli pripravila. Pri spontanem kombiniranju živil sta si obe sestri, Mateja in Ruth, zelo podobni ...

Vedela sem, da bo v Matejini učilnici malo svetlobe, zato sem s sabo vzela velikega Nikona in svetlobno močan širokokotni objektiv. Seveda sem tudi zvišala ISO, vendar sem zadovoljna samo s polovico fotografij. Kot vedno, so objavljene fotografije zelo malo obdelane, ker za kaj več preprosto nimam časa.

To so bile dodatne informacije za fotografe, zdaj pa h kulinaričnemu delu delavnice.

Najprej smo poskusili grisine, ki jih je pripravila Mateja. Vse naredi sokovnik, tudi testo.



Tale rdečko je bil glavna zvezda delavnice.  


Mateja nam je povedala zelo preprosto pravilo za pripravo zdravih sokov: polovica sestavin naj bodo živila, ki dajo zelo dobre sokove (jabolka, korenje, pomaranče, hruške), drugo polovico pa ...


... naberemo tako, da gremo okrog hiše ali po vrtu, in potrgamo "zelenje": od plevela, do pšenične trave, do začimb in klasike kot je špinača, regrat, čemaž. Ta del soka pa je "samo" zdrav, hahaha.


Pastinak je na Matejinem gorenjskem vrtu dobro prezimil.


Še ena skleda z dobrimi sestavinami za sok


Tale porcija pa nas je razstrupila in pomladila.


Oreške namakamo najmanj 5 ur in s pomočjo sokovnika naredimo "mleko". 


Mleko oziroma rastlinski napitek iz lešnikov je bil zelo dober, ovsen malo manj, vendar smo si ga obogatili s cimetom in ječmenovo kavo.


Končno je prišel najslajši del delavnice - v nekaj minutah smo naredili zelo okusne srčke iz suhega sadja in semen.


Mljask, mljask, zelo dobro!


Mateja je v sokovnik - ki ni samo sokovnik, kot vidite, ampak multipraktik - dala zmrznjeno sadje in nastal je sladoled. Manjkala je zrela banana, potem bi bilo še boljše.


Tole so božansko dobre koruzne testenine iz sveže mlete koruzne moke in jajc. Sokovnik ima posebne nastavke za rezance in špagete, zato je priprava zelo preprosta.

Priznajte, tudi vas je zamikalo, da bi imeli takšen sokovnik. Ali, še boljše, imeli bi Matejo, ki bi vam pripravljata raznovrstne dobrote. Izkušeni uporabniki sokovnika so povedali, da je pri vsem skupaj potrebno imeti pogum in eksperimentirati.

3 komentarji:

  1. O, slastno se vidi! Tisti zdrav del :):):), sem se kar nasmehnila. Kadar imam na voljo dovolj trav, nujno potrebujem zraven dovolj slastnega, da steče po grlu. Naš sokovnik je že star, tale vrhunski! Z Matejo vred! Jaz bi v goste povabila kar oba.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimiva kulinarična delavnica,obširen zapis kot vedno čudovite fotografije:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni se pa ravno sadni sokovi ne dopadejo. Najraje imam kombinacijo podobno zadnjemu predlogu: malo ingverja+malo čim bolj temno zelene zelenjave (solata, ohrovt, regrat...)+malo pšenične, kamutove... trave (če jo imam pri roki) ali kakšnih kalčkov+ pozimi malo granatnega jabolka oz. poleti malo rdeče paprike.

    OdgovoriIzbriši