sobota, 25. april 2009

Zgodovina: Kaj se lahko naučimo od Ajle in Žondalarja?

Ura je 22.10, jaz sem pa pravkar končala s kuhanjem piščančje juhe in branjem knjige Zavetje skal, avtorice Jean M. Auel. Poznate zgodbe iz praskupnosti, z glavnima junakoma Ajlo in Žondalarjem? Pisateljica je napisala več knjig, vsako lahko preberemo posebej, vendar jih je zanimiveje brati zaporedoma.

Njene knjige sem odkrila že pred več kot desetimi leti in jih prebrala v nemščini. Potem pa nekatere tudi v slovenščini, tako kot tole zadnjo, ko se glavna junaka po petletnem potovanju vrneta v Žondalarjevo domovino in se poročita. Ajla je super ženska, tako da se z njo ni težko identificirati. Ob strani ji stojijo svetlolasi, visokorasli lepotec Žondalar, konj in kobila ter volk.

vir: emka

Poleg zanimive ljubezenske zgodbe med Ajlo in Žondalarjem, lahko v knjigi preberemo veliko o življenju naših daljnih prednikov. Pisateljica je morala res veliko raziskovati, nekateri opisi (življenja, postopkov, obredov) pa so plod njene domišljije, vendar zelo verjetni.

Kar nekaj strani je posvečenih neandertalcem, saj so Ajlo pri petih letih posvojili, ko je potres uničil njeno votlino. Govori o mešančkih, ki so se rodili neandertalsko-homosapienskim parom, vendar je danes znanstveno dokazano, da niso mogli imeti skupnih otrok.

Branje knjig priporočam res vsakomur, ker se lahko iz njih zelo veliko naučimo. Mogoče nam bodo nasveti o izdelavo ognja in mila, stojenju kože in lovu še kako koristila, če bo kriza trajala več let.

četrtek, 23. april 2009

Feng shui: Kakšen element potrebujejo Pomurci?

Z eno najpopularnejših pomurskih novinark Simono Špindler, mojo sošolko iz osnovne šole, sem se v nedeljo, 19.4. 2009 na radiu Murski val pogovarjala o zelo različnih temah. Poleg standarnih feng shuijskih tem je prišla na vrsto čista voda (v Pomurju velik problem!), zdravje in recesija. O čisti pitni vodi nisem povedala nič novega, razen tega, da je tista iz pip onesnažena in da je edina pametna alternativa čiščenje z reverzno osmozo. Na zdravje je potrebno gledati celostno in samo s feng shuijem ne moremo ozdraveti, sem odgovorila.

Na njeno vprašanje, kakšen nasvet bi lahko kot svetovalka za feng shui dala Pomurcem, da bi čim lažje preživeli recesijo, sem sicer imela odgovor, vendar me po razmisleku doma ni zadovoljil.
V oddaji sem omenila članek iz leta 2004, kjer sem z različnimi metodami iz feng shuija analizirala Slovenijo. Pomurje leži v šibki palači, sem se spomnila, in ima preveč elementa vode. Vodo lahko "segrejemo" z elementom ogenj. Torej bi se morali Pomurci čim bolj odpirati navzven, biti odprti za nove ideje in pobude. Tudi tujci bi lahko element ogenj prinesli v ta del Slovenije, sem povedala.

Ko sem doma še enkrat razmislila, kaj bi lahko povedala v oddaji, sem ugotovila, da je bil moj odgovor nepopoln. Veliko elementa ognja v Pomurju že obstaja (modna industrija, kemična industija, veterina, živinoreja, turizem, restavracije, kuharski poklici, kozmetika, knjižnice), tudi tujci (= Gorenjci iz podjetja Sava) so veliko investirali v turizem. Gorenjska ima najmočnejšo palačo med slovenskimi pokrajinami, zato so v SV del sigurno prinesli veliko nove, sveže energije.
Rešitev torej ni v uvajanju elementa ogenj, saj so plače v Pomurju za 30% nižje, in brezposelnost za 50% višja od slovenskega povprečja.

Zato sem malo bolje raziskala, v kakšni palači leži Pomurje. Palača se imenuje Bang, v prevodu pomeni bolezen. Kaj je značilno za ljudi, ki živijo v tej palači?

- Nagnjeni so k pasivnemu obnašanju (aktivnosti brez ciljev), imajo šibko telo (zdravje jim peša) in niso preveč samozavesti.
- Ne znajo se umiriti, brezglavo ravnanje jim jemlje moči, bolezni pa opozarjajo, da morajo varčevati z močni.
- Ne zdržijo velikih pritiskov, zato bi morali opravljati mirno delo, ki jih ne bi izčrpalo (kot samostojni podjetniki, kjer bi lahko sami upravljali s časom).
- So čustveni, zelo dobro znajo urejati medsebojne odnose.

So te značilnosti Pomurcev resnične? Jaz mislim, da še kako držijo. Če pomislimo, da delajo v najbolj stresnih dejavnostih kot je tekstilna industrija in turizem, potem veliko bolje razumemo njihov trenutni položaj: bolezni, nemotiviranost, pasivnost, brezposelnost.

Dragi Pomurci! Če boste torej izgubili službo, čim prej ustanovite podjetje in postanite sam svoj šef. Lahko k temu pritegnete še koga, ki vam bo pomagal pri prvih korakih. Iz lastnih izkušenj namreč vem, da so osnovna podjetniška znanja (finance, marketing, prodaja) odločilna za uspeh, strokovna znanja ne zadostujejo. O podjetništvu se lahko veliko naučimo že iz člankov, ki jih najdemo na internetu, obstaja mnogo dobrih knjig in seminarjev.

Odprto pa ostane vprašanje, kakšen element potrebuje Pomurje. V pokrajini že imamo veliko elementa vode, ogenj se ni preveč obnesel, les ne pride v poštev, ker izčrpava vodo, zemlja bi preveč pritiskala in kontrolirala. Ugoden element bi torej bila kovina, vendar mislim, da bi bila lahko za nežne Pomurce preveč groba in zaprta, bi jim pa prinesla strukturo in red, poleg tega je diplomatska.

Mislim pa tudi, da bi morali še naprej poskušati z elementom ogenj, vendar na drug način. Z družinskimi podjetji, ne pa z ogromnimi tovarnami in pošastnimi normami. Z alternativnim turizmom, ne pa z velikimi hotelskimi kompleksi. Z majhnimi kmetijami, kjer bi krave in pujsi uživali na svežem zraku in ne z nehumanimi farmami.

Kako so vam všeč moji predlogi? Če poznate Pomurje in Pomurce, potem nestrpno pričakujem vaše komentarje.

sreda, 22. april 2009

Moški-ženske: A nisi nič ljubosumen?

Včeraj sem dobila kartico iz Useppa Island Cluba (Florida, ZDA); poslal mi jo je Aleš Lisac. Najprej sem bila presenečena (a sva z Alešem že tako intimna?), potem pa sem se spomnila, da smo morali enkrat nekaj narediti (komentirati, potrditi), on pa nam je obljubil, da nam bo poslal kartico iz ZDA. 50% sem mu verjela, da bo to res naredil.

Seveda sem kartico zelo vidno položila na mizo in upala, da jo bo moj dragi mož opazil. Želela sem preiskusiti, ali še vedno ni nič ljubosumen. Po štirih leta življenja na Balkanu bi se lahko v njem prebudili kakšni novi južnaški instinkti, ki povzročajo ljubosumje. Nikoli se ne ve!

Kartico je zagledal takoj, ko je prišel v dnevno sobo. "Kdo ti je poslal kartico?" je vprašal. "A ne znaš prebrati? Aleš Lisac, vendar!" sem nedolžno odgovorila. "No, ja!" je na kratko komentiral mož.

"A nisi nič ljubosumen?" sem ga ponovno vprašala po dveh minutah (po tolikem času bi se morali že pokazati novi, balkanski simptomi ljubosumja, sem ocenila).

On: "Ja, sem, ker tudi jaz nisem bil na Floridi!"

Jaz (narejeno presenečeno in razočarano): "Grozen si, a nisi nič jezen, ker mi je Aleš poslal kartico?", sem poskusila še enkrat.

On: "Seveda sem jezen. Zaradi te kartice boš pri njemu kupila najmanj dva seminarja, plačati pa jih bom moral jaz! Reči mu, da naj ti ne pošilja več kartic."

Oh, kdo bi razumel moške možgane ...

P.S.
Alešu Lisacu bom napisala, da naj mi še naprej pošilja kartice, saj moj nečak zbira znamke.

torek, 21. april 2009

Bioresonanca: Takojšen učinek pri akutnih težavah

Bom kar nadaljevala včerajšnjo temo o bioresonančni terapiji (BRT).

Da res deluje, se lahko vsak skeptik prepriča pri akutnih težavah. Recimo pri glavobolu, prehladu, vnetem ušesu ali grlu, herpesu ... Zadnjič je neka mama klicala že iz avtomobila na poti domov, da je otroku bolje.

Najlepše je opazovati vpliv BRT pri herpesu. Če ga "bombandiramo" s terapijo že v začetni fazi, ko je mesto samo še rdeče in pekoče, se sploh ne razvije. Če pa so že vidni mehurčki, izgine po terapiji v dnevu ali dveh.

Podobno je pri glavobolu in bolečemu grlu, kjer lahko bolečine s pomočjo dobre terapije izginejo že po 15 minutah.

Seveda pa so vsi ti simptomi znak, da je v telesu vseeno nekaj narobe (na primer oslabljen imunski sistem), zato so terapije pri akutnih težavah samo trenutna pomoč. Slej ko prej se jih je potrebno lotiti celostno (z dieto, razkisanjem, več vitamini in minerali).

ponedeljek, 20. april 2009

Zdravje: Kdaj končati bioresonančno zdravljenje

V naši ordinaciji za bioresonanco (z dolgim naslovom Holistična ordinacija z bioresonanco) smo najmanj veseli pacietov, ki prenehajo hoditi na terapije, ko se izboljšajo simptomi.

A vam se pa to zdi logično? Ko te več ne boli, nehaš zapravljati denar za terapije?

Na žalost vse skupaj ni tako enostavno. Moj mož (in veliko dobrih terapevtov po svetu) vedno pazi na celostni (holistični) pristop k zdravljenju. Samo na takšen način je mogoče doseči trajno ozdravitev. Kaj to v praksi pomeni: na primer, pri alergijah, je potrebno velikokrat pozdraviti še glivice, odstraniti amalgamske zalivke, sanirati črevesje ... Če tega ne naredimo, se z veliko verjetnostjo alergije znova pojavijo, mogoče celo v hujši obliki.

Pri predčasni prekinitvi terapije sta na koncu nezadovoljna tako terapevt kot pacient. Pacient bo ob ponovitvi simptomov "pozabil" povedati, da je predčasno prekinil terapijo; za neuspeh bo krivil terapevta ali metodo. Terapevt pa je žalosten, saj ve, da pacienta ni pozdravil in da se bodo težave čez nekaj mesecev ali let ponovile.

Kako lahko v ordinaciji preprečimo predčasen odhod pacienta?
  • Pacient naj že pred začetkom terapije izve, kako bo zdravljenje potekalo (pri nas dobijo t.i. terapevtski načrt)
  • Pacient in terapevt se med zdravljenjem pogovarjata o poteku in zapletih (vsaj pri bioresonanci je tako, da ne znamo zagotovo napovedati, koliko terapij bo kdo potreboval, saj je to zelo individualno - odvisno od reakcije telesa, kako pacient izvaja navodila ...).
  • Pacient mora med terapijo spremeniti življenski slog in ga sprejeti kot smernico tudi za v naprej.

Dominika in Ksenije nisem vprašala, koliko predčasnih odhodov imamo pri nas, mislim pa, da jih ni veliko. Nekaj jih odneha že takoj po prvem testirajo, ker se jim zdi terapevtski načrt preveč zahteven (še posebej rubrika: kaj mora narediti pacient za uspeh terapije), nekaj po terapiji ali dveh, veliko pa jih ostane do konca. In tisti so res "naši".