četrtek, 21. september 2017

Uriniranje - kolikokrat na dan je še zdravo?

Dokaj spontano, ter po zaslugi ugodnih letalskih kart, sem se odločila za jesenski obisk Rima. Še samo sebe sem presenetila z izbiro lokacije za svoj jesenski dopust. Vedela sem, da si bom Rim že enkrat ogledala, ker je zgodovinsko zanimivo mesto - recimo, okrog 60. leta starosti ali še malo kasneje. No, sedaj sem vesela, da sem si ga že prej, saj Rim ni mesto, ki bi bilo prijazno do starejših: razdalje med znamenitostmi so velike, tudi stopnic je veliko, ulice pa tlakovane ali luknjaste. In ne pozabimo na najpomembnejše: množice obiskovalcev.

Tudi sredi septembra so bile glavne turistične znamenitosti dobro obiskane. Res si ne predstavljam, kako je v viških sezone, že sedaj je bilo dovolj gneče. Dodobra sem si, poleg znamenitosti, ogledala tudi orožje italijanskih vojakov in policistov. Iz razumljivih razlogov stražijo pri vseh pomembnih zgradbah (muzejih, cerkvah). Moj občutek je bil mešan; po eni strani sem se počutila varnejšo, po drugi strani pa me je orožje motilo.

Ampak, o nasilju, bojih in orožju razpravljati v Rimu, ki je skozi vso svojo zgodovino bil "krvav", je popolnoma nesmiselno.



Vsi, ki ste že bili na potovanjih, veste, kako pomembna so - stranišča. Ni vrag, vedno te "stisne" ravno takrat, ko ni nobenega v bližini. Zato je taktično razporejanje obiskov na stranišču ena najpomembnejših nalog na potovanjih. Vsaj za ženske.

Danes sem med 200 sporočili, ki so se nabrala v osmih dneh, našla tudi priporočila, kako pogosto bi naj lulali.

Znanstveniki so ugotovili: če dnevno spijemo priporočenih 1,5 litra, morajo moški, če so zdravi, 3 krat urinirati, ženske 4 krat.

Hmmm, mislim, da potrebujem "zdravljenje", ker grem večkrat na stranišče.  Najbolje kje na jugu, saj vemo, da mraz škoduje mehurju. Ker sem si Rim že ogledala, je pametno, da se odpravim južneje. Na Sicilijo? Ne, še malo nižje, za vsak primer. Grčija? O, ja ...

P.S.
Seveda bom ostala doma, dela je veliko. V kratkem bom objavila nekaj fotografij iz Rima. Saj vas zanima, a ne?

nedelja, 17. september 2017

Med vinogradi, umetnostjo in dobro hrano

Vinogradi so trenutno zanimivi samo kulinarično, optično pa sploh ne. Ko se bodo listi obarvali v rumeno-rdeče tone, bodo tudi bolj fotogenični. S sorodniki smo obiskali turistično kmetijo Hlebec. Še vedno se ne želijo videti na mojem blogu, zato mi ni preostalo nič drugega, kot da sem fotografirala "ostalo".

Zanimivo, pri Hlebčevih imajo veliko (umetniških) eksponatov, kot zadnjič v lendavski restavraciji Bella Venezia.





Domači čuvaj. Vse je imel pod kontrolo, vendar ni bil vsiljiv, niti v napoto. 








Postržjača - prleška jed (kvašen kruh, posut z ocvirki se speče v pečici ali krušni peči)



Že zaradi buhtljev se splača priti k Hlebčevim. Božanski so bili!




Pot smo iz Koga nadaljevali proti Jeruzalemu in v Ljutomer. V levem zadnjem delu slike se že vidi dež.