Že dolgo sem sumila, da mi neko živilo ne dene dobro. Ne bi mogla reči, da sem na njega alergično reagirala. No, včasih sem, ker sem kmalu po zaužitju začela kihati. Bolj je šlo za tisti občutek, da ga ne prenaša dobro (v črevesju). In opazila sem, da nekaj ur po zaužitju otečejo prsti in druge okončine.
Bi morala biti zaskrbljena? Nobeni alergijski testi niso pokazali, da sem na to živilo alergična! Delam nepotrebno paniko?
Zanimivo je, da tega živila še pred petimi leti nismo veliko uporabljali, mogoče za sladice. Sedaj pa je postalo izredno priljubljeno in vsak dan najdem nekaj receptov, kjer je ena od glavnih sestavin. Saj je tudi zelo vsestransko in zdravo, še posebej, če ga kupimo iz ekološke pridelave.
Včeraj, ko sem si pripravila zelenjavni kari, so se zgoraj opisani simptomi zopet pojavili. Tako, sem se razjezila, sedaj bom pa zadevi prišla do dna. Ker sem v kari dodala same preverjene sestavine, na katere ne reagiram, je moralo biti krivo to osumljeno živilo - kokosovo mleko.
Tako je, govorim o kokosu, pa naj bo v obliki maščobe, mleka ali vode.
Kokos, tako priljubljeno živilo (v zdravi prehrani), ne ustreza nobeni krvni skupini
Kako se naj lotim raziskovanja, ali mi kokos škoduje? Gremo po vrsti:
- Alergijski testi so negativni, torej sem tukaj zaključila, razen če kokosovemu mleku ne dodajajo nečesa (kar ni na deklaraciji), na kar bi lahko alergično reagirala. Ampak, ker slabo reagiram na kokosovo mleko različnih proizvajalcev, ne verjamem, da so v mleku potencialni alergeni.
- O sami pridelavi in predelavi kokosovega mleka ne vem veliko. Preden bi se pa poglobila v to materijo, sem želela izločiti druge dejavnike. Kaj bi še lahko bilo?
- Seveda, dieta po krvnih skupinah! V tabeli z živili in njihovo primernostjo po krvnih skupinah, me je čakalo veliko presenečenje: NOBENI KRVNI SKUPINI KOKOS NE USTREZA!!! Šok, velik šok.
Sami se lahko odločite, kaj boste naredili s to informacijo. Kokos se je počasi, ampak vztrajno prerinil v recepte, predvsem tiste zdrave (veganske, presne, z malo OH in sladkorjev), da se mu je težko izogniti. Ampak, sedaj vem, zakaj tako slabo prenašam presne piškote in sladice, ki so narejeni s kokosovo maščobo. Posledica zame: peka svojih sladic. In branje deklaracij ...