petek, 18. januar 2013

Statično nedoločena ptičja hišica

V gradbeništvu poznamo statično določene in nedoločene elemente. Če se lahko premikajo, potem so statično nedoločeni. Pri hišah je premikanje nezaželeno, pri mostovih pa se ležišča naredijo tako, da se lahko premikajo, saj se tudi mostovi krčijo in raztezajo.

V murgelskem vrtu sem obesila ptičjo hišico, ki jo pa zelo redko obiščejo ptiči. Mislim, da jim ne ustreza oblika hišice, ker je preveč zaprta. Glavni vzrok pa je bogata konkurenčna ponudba na sosednjih vrtovih. Naši ptiči res ne stradajo, kar se jim pozna tudi pri kilaži.

Tako je ptičja hišica postala  zimski umetniški objekt z močno statično nedoločenostjo:


Če ni za hranjenje ptičev, je vsaj za umetnost

četrtek, 17. januar 2013

Podkupljiva žaba

Obnašam se, kot da nisem prebrala knjige Briana Tracyja "Pojej živo žabo!". V njej avtor svetuje, da najtežjo in najbolj zoprno nalogo narediš takoj, druge pa kasneje. Najprej moraš pojesti živo žabo, potem pridejo na vrsto bolj okusne "jedi".

Moja žaba danes je kidanje snega. Vem, vem, v prejšnjem prispevku sem napisala hvalnico temu opravilu, danes pa se mu izogibam. Vidite, kako resnicoljubna sem, dragi obiskovalci bloga: snega se mi res ne da kidati. Razlogov je več, vsi so pa povezani z lenobo in ugodjem. Ker me lopata v garaži vseeno čaka, sem uporabila stari trik - podkupila sem se. Pojedla sem dobro malico in popila sojino čokoladno mleko, zdaj pa grem v akcijo.

Kvak, kvak, kdo bo kidal sneg?

Če je verjeti raziskavam, naj bi Slovenci  nenehno podkupovali eden drugega. Nimam pojma, zakaj te nagrade nikoli ne pridejo do mene. Če vsak od nas v povprečju dobi dve podkupnini na leto (ta podatek sem si izmislila), jaz ne dobim nobene, nekdo drug pa štiri. Nepravično!!!

Danes nisem samo lena, ampak tudi raztresena. Vem, da sem želela napisati prispevek o neki drugi temi, vendar se je ne spomnim več. A, že vem, hotela sem se pohvaliti, da je 48 % obiskovalcev mojega bloga rednih bralcev, ki pridejo večkrat. Hvala vam za zvestobo, vaše pozornosti ne jemljem za samoumevno.

Vzrok za mojo raztresenost sem tudi že ugotovila. Po kitajskem koledarju je danes dvojni vodni dan (vodna podgana). Voda mi sicer koristi, ampak kar je preveč, je preveč. Pa še v "vodnem" letnem času smo.

Današnji dan bo zato zelo primeren za komunikacijo, novinarstvo, potovanja, alkohol, za vse, kar je povezano z vodo (ladjedelništvo, ribolov, križarjenja) in, zanimivo, sladoled.

Moj nasvet bi se torej lahko glasil: v družbi novinarja pojdite na izlet v bližino vode (sneg je samo zmrznjena voda), s sabo vzemite sladoled in veliko alkohola. Ker tudi spolnost spada v element voda, si lahko predstavljate, kakšen bi bil zaključek tega izleta ...

ponedeljek, 14. januar 2013

Deset razlogov za kidanje snega

Danes zjutraj nikakor nisem mogla vstati iz tople postelje. Ne vem, ali je bil šibkejši duh, ali meso ... Pogled skozi okno me je hitro spravil v pogon, saj sem vedela, da me čaka kidanje snega. Ni lepšega, kot premetavanje puhastega pršiča. V dveh urah in pol, kolikor je trajalo čiščenje poti in treh parkirnih mest, sem sestavila seznam, zakaj je kidanje snega nujno potrebno:

1. H kidanju snega nas obvezuje zakon
Vem, v Sloveniji je jako slab argument, če nekaj piše v zakonih, vendar smo vseeno dolžni očistiti sneg iz svojih površin. Tudi bloki imajo funkcionalno zemljišče, ki ga morajo lastniki stanovanj očistiti.

2. Kidanje snega je zabavno
Verjamem, da nekateri niso tako zadovoljni kot jaz, ko morajo v rokah držati lopati, vendar je igranje s snegom zelo zabavno. Potrebujemo samo primerna oblačila in obutev, dobro lopato in malo motivacije. Sneg lahko kidamo z leve ali desne, naprej, nazaj, od roba k sredini in obratno ...

3. Kidanje snega je zamenjava za meditacijo
Do tega efekta na žalost pride šele po uri ali dveh, odvisno od naše fizične pripravljenosti. Ko postane telo res utrujeno, tudi možgani več ne delujejo. Potem nekaj časa občutimo samo praznino, nato pa  iz glave naenkrat pridejo razčiščene in zanimive misli.

4. Pri kidanju snega krepimo vztrajnost
Vztrajnost je ena od lastnosti, ki je vedno manj cenjena in uporabljana. Na žalost! Starši niso vztrajni in dosledni, ko gre za vzgojne ukrepe, kupci niso več zvesti (vztrajni) eni blagovni znamki, politiki niso vztrajni pri izpolnjevanju predvolilnih obljub. Pri kidanju snega je vztrajnost ena izmed ključnih lastnosti, da svoje delo opravimo dobro. Če nimate te lastnosti, si jo boste s čiščenjem snega zagotovo okrepili.

5. Kidanje snega je odlična rekreacija
Ni potrebno izgubljati besed o tem, kako naporno je prenašanje snega z lopato. Ko je sneg lahek, še gre. Ko pa je težak, je po eni uri vsaka prenesena lopata prava muka. Za kidanje snega moramo imeti močne mišice na rokah in hrbtu. Tudi nožne mišice so pomembne, še bolj pa trebušne, saj poskrbijo, da je drža hrbtenice pravilna (se ne upogibamo v pasu, stabiliziramo telo pri rotiranju). Še opozorilo: kidanje snega je rekreacija, kjer se telo zelo zakisa, zato pazite na kislinsko-bazično ravnovesje.


6. S kidanjem snega okrepimo medsoseske odnose
Prav lepo je med čiščenjem površin poklepetati s pridnimi sosedi. V vsakem okolju so tudi leni sosedi, ki jih je najbolje ignorirati. Ne se jeziti, ker nikoli, ampak res nikoli ne pridejo pomagat, ampak jih enostavno odmislite. Če so res tečni in zasedejo očiščene parkirne prostore, jim napiše listek. Vztrajnost pri pisanju opozoril se tudi v tem primeru obrestuje (glej točko 4).

7. S kidanjem snega vplivamo na feng shui
Če vam še vedno ni jasno, kako se premika energija od ulice do vaših vhodnih vrat, si oglejte očiščeno pot. Takšna, kot je očiščena pot, tako se premika energija. S poti očistite čim več snega, da bo čim več energije prišlo do vhoda v hišo ali blok. Sneg, ki zapade okrog zgradbe, zaustavlja gibanje energije, zato je široka in očiščena pot zelo pomembna. Zasnežena pokrajina je zelo yin, očiščena in gladka potka pa yang. Brez energije ni dobrega feng shuija!

8. S kidanjem snega si označimo teren
Mislim, da si vsaka ženska rada ogleda moškega (svojega ali sosedovega), ki suvereno vihti lopato za sneg. To je zelo seksi, kar priznajmo. Tudi ženske smo zanimive, ko kidamo sneg, čeprav še nisem dobila drugih komplimentov, kot to, da sem pridna. S kidanjem snega okrog bloka ali hiše označimo, kje so meje naše lastnine. Energijo, ki se sprošča pri kidanju snega, pošljemo na očiščeno površino in jo označimo kot svojo. Malo razmislite, kako pomembno je označevanje terena v živalskem svetu, pa boste vedeli, kaj želim povedati.

9. Po kidanju snega smo neznansko zadovoljni
Kolikokrat delamo več ur, pa nimamo kaj pokazati. Po kidanju snega je rezultat viden in mi smo strašansko zadovoljni. Naš trud opazijo vsi: partner, sosedi, tašča, poštar ... Da, to je naše delo, mi smo to naredili!

10. Kidanje snega nas naredi lačne
Pri odmetavanju snega porabimo veliko kalorij (ženske 400, moški 600 - ker imajo več mišic), zato smo po končanem delu zelo lačni. Pozimi je zrak zelo suh, zato na toplem najprej spijemo velik kozarec vode, nato pa si lahko brez slabe vesti privoščimo krepčilno malico. Nekatere mišice nas bodo že začele boleti, vendar bomo zadovoljni, ponosni in srečni pojedli sendvič ali dva.