torek, 28. junij 2016

Brezdlakava plaža

Vrnila sem se z mini dopusta. Seveda sem bila na hrvaški obali, v Istri. Stanovala sem v apartmaju, kopat pa sem se hodila v nudistični kamp. Ker sem šele tik pred odhodom dobila svoje nove pripomočke za depilacijo, sem se prvi dan na plažo odpravila rahlo kosmata. No, po mojih merilih.

Po merilih vseh ostalih v nudističnem kampu sem bila poraščena kot orangutan. Vsi, ampak čisto vsi so obriti - zgodaj, spodaj, pod, ob ... Ne glede na spol ali starost. Sem kar nekaj časa razmišljala, ali o tem sploh naj pišem, saj je odstranjevanje dlak zelo osebna zadeva. Kot vidite, sem se odločila, da spregovorim tudi o depilaciji, še posebej v intimnem predelu.

Bom začela kar s svojim osebnim mnenjem: meni je moški, ki ima popolnoma depilirano mednožje, grd. Ne samo grd, tudi moško mi ne deluje in ne morem si predstavljati, da bi ga gledala od blizu. Ali božala. Moji partnerji so si dlake samo prikrajšali, popolnoma obrili pa nikoli. Na srečo.

Enako velja za ženske. A mi res ne morejo prihraniti popolnoma odkritega pogleda na intimni predel? Boste rekli, kaj pa gledam tja. Ampak, saj ne gledam načrtno, oči zaznajo premikanje, tudi če ne želim.


Na hrvaški obali je tako težko najti dober burek kot nedepiliranega moškega ...

Ampak, ta estetski del britja je pač moj problem. Ni pa samo moj problem zdravstveni vidik britja intimnih con. Verjamem, da ste že sami zasledili opozorila ginekologov, kako škodljivo je popolno odstranjevanje dlak.

Dlake ščitijo mehansko (pred draženjem kože in sluznice), pa tudi pred vdorom bakterij v nožnico. Ženske, ki so brez dlak, imajo pogostejša vaginalna vnetja - zdravijo pa se na stroške nas, poraščenih. Škodljive so pene, ki se uporabljajo za britje - in briti se je treba skoraj vsak dan, drugače se dlake zatikajo v perilo in vnamejo.

Največja nevarnost pa so genitalne virusne bradavice, ki jih, če smo popolnoma obriti, z večjo verjetnostno staknemo v savni ali bazenu. Tudi poškodb zaradi britja z britvico ne smemo podcenjevati. Genitalne bradavice so zelo boleče, težko se jih znebimo, hitro se prenesejo med spolnim odnosom, povzročajo pa tudi raka na maternici.

V restavraciji sem si ogledala fotografije nagcev, od šestdesetih let naprej, ki lepo uokvirjene visijo na steni. Seveda so bili vsi vitki in zelo zdravi. Še leta 1996 izvoljena miss nudističnega kampa je imela konkretno poraščeno mednožje in podpazduho. Tudi obe spremljevalki.

Zakaj si sedaj odstranjujemo vse dlake? Smo tudi na tem področju bolj neumni kot naši predniki?