torek, 11. februar 2014

Hormonsko ravnovesje

Tisti, ki že dalj časa berete moj blog, boste vedeli, da sem velika zagovornica hormonskih testov. Na hormone, kot krivce za naše slabo počutje in celo bolezni, redko pomislimo. Pa vendar so prav hormoni velikokrat vzrok za pomanjkanje koncentracije, nespečnost, debelost, neplodnost, težave s kožo, nabuhlost, slab imunski sistem, celo diabetes.

V svojem prvem prispevku o hormonih, leta 2009, sem opisala, kakšni simptomi se pojavijo, ko so hormoni izven referenčnih vrednosti. Le-te se spreminjajo glede na spol in starost, pri ženskah pa tudi glede na menstruacijski ciklus. Članek: Kako je z vašimi hormoni?

Od davnega leta 2009, ko je bil moj hormonski test zelo slab, sem se veliko ukvarjala s hormoni. Uporabljala sem različne preparate in kreme - vse z bioidentičnimi hormoni, se razume. Lani avgusta sem prenehala z uporabo progesteronske kreme, saj sem začutila, da so hormoni v redu.

Za potrditev svojih občutij sem naredila hormonski test in danes dobila rezultate. Fantastično, hormoni so vsi v mejah normale, kar je za tako "staro" žensko, z veliko stresa, bolj izjema kot pravilo.

Najbolj mi je všeč, da imam dovolj testosteronov. Ti so bili vedno nizki, pri prvem testu leta 2009 sem jih imela samo 2,5 pg/ml, referenčne vrednosti za ženske so 10 do 50. Rezultat leta 2014: 31,9 pg/ml. Ženske potrebujemo vsaj nekaj testosterona, ker drži v ravnotežju estrogen, pomaga nam ohranjati moč in lažje shujšamo. Vesela sem tudi zelo visoke vrednosti DHEA (mati vseh hormonov) in nizkega jutranjega kortizola. Pove, da se telo ponoči dobro odpočije in obnovi, da dobro prenašam stres, pomaga mi obdržati mišično maso, krepi imunski sistem.

Res sem zelo vesela, da je z mojimi hormoni vse v redu - tudi počutim se dobro. Skrb za hormone je naložba v zdravje, saj sem prepričana, da je to najboljše "varčevanje" za starost.


Če bi tudi vi radi naredili hormonski test, boste več informacij dobili na ordinacija@golenhofen.si

ponedeljek, 10. februar 2014

Kje je pri meni južni izsek

Kako določimo izseke, me sprašujete. Najprej določimo sredino tlorisa, potem se s kompasom postavimo v središče in izmerimo smeri neba. Najprej odčitamo in označimo čisti sever (0 stopinj), potem pa 22,5 levo in desno od njega še skrajni točki severnega izseka.

Kadar se ne moremo postaviti v center ali je okrog te točke preveč sevanja in magnetna igla ne kaže natančno, se postavimo na eno izmed zunanjih sten.

Pretežko? Saj, že deset let razlagam, da je feng shui komplicirana veda.