sreda, 21. maj 2014

Pestro dogajanje v murgelskem vrtu

Obožujem mesec maj, čeprav imam takrat največ dela. Poleg trgovine Avita še s feng shuijem. No, pa za živali in rastline je treba skrbeti. Drugi rundi kosjih mladičkov so se pridružile še sezonske rožice. Samo  lonec pred vhodom v naše poslovne prostore mi manjka, pa bom s sajenjem končala.

Letos sem delala brez načrta. O joj, kaj bo nastalo iz tega. Nekateri lonci so zelo eksperimentalni ...

Kosji mladički pridno rasejo. Sem vam že povedala, da sem prejšnji teden našla enega mladička mrtvega na tleh? Ne vem, kaj se je z njim zgodilo, mogoče je zaradi hladnih temperatur poginil. Dobil je lepo mesto za svoj zadnji počitek, med rožicami.

Tudi fotografirati nimam časa, danes sem se z najslabšim fotoaparatom sprehodila po vrtu in "našla" takšne motive:


Letos so me zamikale jagode (=končno sem podlegla reklamam), zato sem jih kar sedem skupaj posadila v obešanko. Bo kaj iz njih? Mi lahko kdo od vas sporoči izkušnje, na kaj je treba paziti pri jagodah v obešankah? Vrtnar mi je svetoval, da naj jih ne zalivam preveč. Ker so jagoden vsaj po videzu zelo podobne hojheram, se z njegovim nasvetom zelo strinjam.


Ata kos nosi v gnezdo vedno večje črve, ki jim primeša pošteno porcijo rozin. Mladički so še vedno puhasti, zato bodo še najmanj en teden na gostovanju v murgelskem gnezdu.


Nočem s fotografiranjem vznemirjati kosov, zato je nastala samo ta, dokaj neostra fotografija. Mladički so najmanj trije. Zdaj jim postaja vedno bolj vroče, zato njihove glavice pogosto kukajo izpod maminega trebuha. Kosovka pa uživa v bazenčku - večkrat na dan se gre osvežit v hladno kopel.


Včeraj sem kupila cepljeno baziliko. Ko sem jo prinesla domov, je bilo odlomljenih polovico vej. Očitno so baziliko preveč vzpodbujali z rastnimi hormoni, zato ima krhka stebla. Nauk: zunanji izgled pogosto vara.


Odlomljene veje bazilike sem takole dala sušit v kuhinjo. Všeč mi je vonj te drobnolistne bazilike, zdaj moram samo še nabaviti paradižnike. Mljask.