četrtek, 1. april 2010

Kulinarika: Z lečo do beljakovin

Že nekaj časa me je v omari čakala rjava leča. Ker sem do sedaj kuhala samo rdečo lečo, ki se od vseh leč najhitreje skuha, sem prej pobrskala po kuharskih knjigah. Tole sem ugotovila:

Leča se kuha od 30 do 60 minut, nekatere sorte tudi 2 uri. Čas kuhanja je odvisen od debeline leče (seveda se debelejša zrna kuhajo dalj časa) in starosti (starejša leča se kasneje skuha).

Če jo namočimo za nekaj ur, se skuha hitreje. Vodi lahko dodamo različne začimbe in vplivamo na okus leče.


Včasih se leča med kuhanjem ne zmehča. Vzroka sta dva:

- voda je preveč trda,

- sol in vino/kis smo dodali na začetku kuhanja.

Največ jedi z lečo prihaja iz Sredozemlja in Indije. Poznamo lečin pire, narastek, pašteto, polpete, solate. Zanimivo je, da vsebujejo lečina zrna veliko beljakovin, kar 24 g na 100 g leče. Izkoristek je še večji, če ji dodamo druga živila z (rastlinskimi) beljakovinami.

Kombiniramo jo lahko s krompirjem, rižem, testeninami, ajdo, čebulo, porom, zeleno, korenjem, paradižnikom in gobami. Pa tudi z jajci, oreški, rozinami, jabolkami, hruškami in celo sirom.

Dobro se ujema z začimbami kot je česen, timijan, majaron, peteršilj, žajbelj, poper, ingver, čili, lovor, cimet, rdeče vino in kis.

Mi smo danes jedli lečo s klobaso, korenjem, čebulo, porom, česnom, peteršiljem, majaronom in timijanom. Zraven pa radič v solati. Bilo je okuuuuussssnooo, mljask, mljask.

sreda, 31. marec 2010

Zdravje: Najboljši nasveti proti prehladu

Za današnji prispevek ni dileme, možna je samo ena tema: prehlad. Smrkam, kiham, zaradi polnih sinusov težko diham, slabo slišim, ker so gnojna tudi ušesa ... Dovolj "umazanih" detaljlov?

Ker pa se lahko prehlad kmalu pojavi tudi pri vas, sem se odpravila v ordinacijo k Dominiku in Kseniji, in ju izprašala o uspešnem zdravljenu prehlada.

"Najboljša je seveda bioresonančna terapija," je začel veliki terapevt. Kljub temu, da sem mu bila hvaležna za terapijo proti virusom IN bakterijam (moja specialiteta pri prehladu), sem želela vedeti več.

"Mi vse rešimo s Kolloidom G!" je bila odločna Ksenija. To je strašno uporaben homeopatik, ki je namenjen krepitvi imunskega sistema. Dela čudeže! Takoj, pri prvih simptomih, ga vsaki dve uri nanesemo na pregib roke, pri dojenčkih pa na trebuh. Vtiramo tako dolgo, dokler se ne posuši (po približno 15 sekundah). Uporabljamo ga tako dolgo, dokler so simptomi.

Pri gnojnem grlu ga popršimo direktno v ustno votlino in hkrati vdihnemo. Učinkovit je pri vnetjih ušes: nanesemo ga na vato, ki jo damo v uho.

To čudežno sredstvo se, na žalost, pri nas ne dobi. Lahko pa ga naročite v nemških spletnih lekarnah ali se zapeljete v prvo lekarno na avstrijski meji. Prej pokličite, da ga bodo res imeli.


Med prehladom je še priporočljivo:

- da pijemo vročo limonado ina na sploh veliko tople tekočine
- pijemo acerolo (http://www.avita.si/index.php?aid=29)
- da počivamo (ne hodite v službo - ker je kovačeva kobila vedno bosa, vam tole pišem v pisarni ...)
- jemo veliko česna (če smo doma, to gre)
- pri vnetem grlu lahko grgramo s koloidnim srebrom
- se za 20 minut kopamo v topli bazični kopeli (zaželjeno je, da se čim bolj spotimo)
- imamo visoko vročino (ker uničuje viruse)

Med prehladom ne smemo:

- jesti mlečnih izdelkov (da ne bo nesporazumov: tudi siri in jogurti so narejeni iz mleka)
- ne pijemo alkohola (šnopček za zdravje torej odpade)
- se ne ukvarjamo s športom
- ne zbijamo vročine

Če imate kakšen preizkušen nasvet, ki vam pomaga pri prehladu, ga kar sporočite.

torek, 30. marec 2010

Življenje: Sobota po spomladansko

Od petka do ponedeljka sem bila tako leteča, da še za pisanje bloga nisem imela časa. V petek sem malo telovadila, potem pa obiskala dve stranki in se pogovorila o dobrem feng shuiju v njunih novih pisarnah.

Sobota je bila krasna. Mojega moža sem angažirala za voznika in se odpravila v vrtnarijo Reš. Nabavila sem zemljo in nekaj spomladanskih cvetic. V rastlinjaku sem bila tako navdušena nad rožicami, da sem pozabila fotografirati.

Kot sem upala, sem dobila dober navdih in prve konkretne ideje za letošnjo zasaditev. V rastlinjaku vlada močna energija lesa (začetek, dviganje, rast), zato si jo pojdite natankat, če vam je manjka.

Potem sva se odpravila na Bled, da bi izkoristila slabo uro sončnih žarkov. Bilo je kot vedno, nekaj turistov, nekaj labodov, nekaj domačinov ... Eno uro sva sedela na soncu in uživala.

Na Bledu je še vedno vse na svojem mestu

Čakala sem in čakala, da bi vsi trije labodi naredili podoben gib

Tale labod je mojega predrznega spremljevalca prijel za hlače - kaj ga bo izzival na njegovem terenu

Nekaj sva šla pojest, nato pa domov pospravljat zimske čevlje in bunde. Kako romantičen konec!