petek, 6. junij 2014

Murgelski vrt v maju 2014

Objavljam nekaj fotografij iz Murgelskega vrta. Meni so kombinacije zelo všeč, tudi barve. Odločila sem se za rumeno barvo, da bo energijsko izčrpala močno ognjeno energijo, ki jo imamo letos zaradi kitajskega leta konja.

Skoraj vsak dan zamenjam položaj kakšnega lonca - kar je dobro, saj se podoba vrta spreminja, pa še mišice si krepim. Rastline so konec maja še majhne, zato bo prenašanja in presajanja še kar nekaj. Kako pa je pri vas? Kolega Aleš, bloger in vrtoljubec, je čisto poniknil. Po moje ima težave, kaj naj letos posadi ... Imam prav? Aleš, kje ste? Vas, kot sem napovedala, zdeluje leto konja?







sreda, 4. junij 2014

Če Kitajci veliko igrajo Mah Jongg, bodo vladarji sveta

Ura je deset zvečer, jaz pa z enim ušesom poslušam poročila, z obema očesoma pa gledam v ekran in igram Mahjong. Poznate to igro? Čim hitreje je potrebno najti pare kart; na internetu, pa tudi na svojem računalniku boste našli različne vrste kart, pa tudi postavitve, ki imajo ponavadi spevna imena kot je pajek, prstan, zmaj, utrdba.

Na TV poslušam komentarje ob 25. letnici pokola na Trgu miru in razglabljanja o tem, kako se bo razvijala Kitajska v naslednjih desetletjih. Če mene vprašate, je vse odvisno od tega, koliko Kitajcev še igra Majong (našli boste tudi pisave Mah Jongg).

Mahjong je stara kitajska igra na srečo, ki jo je komunistična oblast takoj prepovedala, saj so pri igri zastavljali svoje domove in zemljo. Predvidevam, da je Mahjong po desetletjih že malo zašel v pozabo, vendar ga še vedno igrajo, če ne drugega, na računalniku.

Mahjong nas lahko veliko nauči:

1. Začetne možnosti: včasih je postavitev kart takšna, da nimaš možnosti za zmago. Lahko se boriš, vztrajaš, vendar boš izgubil. Ugotovila sem, da sem najmanj uspešna, kadar že takoj na začetku najdem veliko parov. Postanem hitra, predrzna, nepazljiva, objestna - in pozabim na taktično mišljenje.

2. Taktika: to je pri Mahjongu odločilna veščina. Naštudirati je potrebno več korakov, da najdeš par karti, ki ovira nadaljevanje igre. Najpomembneje seveda je, da veš, kaj bi rad dosegel. Samo hitro klikanje redko pripelje do uspeha, potreben je načrt in vizija.

3. Brezupen položaj: kolikokrat sem že skoraj obupala, potem pa sem našla odločilen par kart in naenkrat se je igra odprla. Tako je tudi v realnem življenju, potrebno je vztrajati.

4. Spomin: krepimo predvsem vizualen spomin, saj si je dobro zapomniti, kje leži kakšna karta in jo v pravem trenutku najti.

5. Prilagajanje: tudi, ko si zamislim neko strategijo v petih korakih, se večkrat ne izide. Najti je treba drugo pot in se odločilni karti približati z druge strani. Nekonvencionalnost pri Mahjongu zelo koristi.

6. Hitrost: vse različice Mahjonga, ki sem jih do sedaj igrala, nagradijo hitro mišljenje. Včasih je treba biti pogumen in drzen in pri tem tvegati, da naredimo napako.

Zaradi vsega zgoraj napisanega, bomo res v riti, če Kitajci še vedno veliko igrajo Mahjong. To ni samo igra, v ozadju je cela filozofija, način mišljenja in življenja. Karte v sebi skrivajo legende, zgodbe in nauke. Mahjong je tradicija, strategija, preživetje. Kako pa se igramo mi?