sobota, 27. februar 2010

Posel: Kako nepotrebni so sestanki

Časopis Finance je objavil tale zanimiv članek o sestankih:

Odpravite sestanke!

Pred kratkim me je po mojem predavanju "Grehi menedžerjev. Je lahko vodenje greh?" v Gradcu neki menedžer vprašal: "Kaj menite o sestankih?" Neprostovoljno sem se moral nasmehniti, ker je bilo vprašanje postavljeno tako zelo pavšalno. Preden sem lahko odgovoril, je menedžer rekel: "Dnevno odsedim od dva do tri sestanke. To mi gre izjemno na živce.

Menim namreč, da naše seje ne prinesejo veliko. Vendar," je nadaljeval, "večina kolegov in nadrejenih pravi, da so naši pogovori izjemno učinkoviti!" To je neumnost. Ni protestantskega papeža, ni grške proračunske stabilnosti in ni učinkovitih sestankov. Zakaj torej razumni ljudje zagovarjajo takšno neumnost? Ker so sestanki krasni!

(Ne)učinkoviti sestanki

Na sestankih se lahko napihujemo, se delamo pomembne, se bahamo, valimo krivdo na druge, zapravljamo čas, pijemo kavo, prijetno kramljamo in razdelimo odgovornost na kar največ naivnih ramen. Zaradi tega ljudje mislijo, da so sestanki "učinkoviti"! Menedžer najbrž ne more reči: "Sestanki so največja potrata časa po odkritju popolne pijanosti, a voditelju seje se da med njimi lepo zlesti v zadnjico!"

Tega človek ne pove. Raje reče: "Naši sestanki so učinkoviti." To je popolna neumnost. Še huje, gre za menedžerski greh. Vendar nihče ne protestira, ko menedžer omenjeno neumnost prodaja za nekaj najboljšega na svetu. Nihče razen vas? V tem primeru pred vami snemam klobuk. Potem pripadate menedžerski eliti te in vsake druge dežele. Ker ste spoznali resničnost. Sestanki so (predvsem) potrata časa. Kaj lahko proti temu naredite?

Špricajte. No, seveda ne tako kot v šoli. Izostanite s trdnim izgovorom. Tako pogosto, kot le lahko. Poznam nekega oddelčnega vodjo, ki je od začetka leta obiskal natanko dva sestanka. Drugih 25 je prešprical. Vedno z neoporečnimi opravičili. Redno prebira zapisnike sestankov in redno prihaja do sklepa: "V njih ni ničesar, česar ne bi že vedel ali česar si ne bi mogel misliti."

Potrudi se za izvedbo

Tuje sestanke morate preskočiti. Svoje izvedite bolje. Kako? Prvo vprašanje je vedno: "Ali sploh potrebujemo ta sestanek?" V 70 odstotkih primerov je odgovor ne. S pogovori na štiri oči, z nekaj elektronske pošte ali s telefonsko konferenco boste zaželene cilje dosegli veliko hitreje.
Če je sestanek neizogiben, se vprašajte: "Koga moramo povabiti? In koga nam ni treba?" Ponavadi pol ljudi na sestankih sedi povsem po nepotrebnem. Sam sem, ko sem bil še nameščenec, s kolegi naredil lep preizkus. Hodili smo na sestanke, na katere nismo bili povabljeni.

Pet minut so vsi čudno gledali, nato pa so se navadili na nas. Nikoli nismo povedali niti besede. Vendar so z nami vsi ravnali prijazno. Pijače so bile brezplačne in včasih smo dobili zastonj celo kosilo. Kako učinkovit je lahko sestanek, na katerem ne izločijo niti "slepih potnikov"?
Naredite učinkovitost za osrednjo točko dnevnega reda. Pri tem bodite kreativni. Neki področni vodja je iz svoje sejne sobe denimo pometal vse mize in vanjo postavil pisalnike. Zdaj trajajo sestanki samo še dve tretjini prejšnje dolžine. In od teh je več koristi. Neki drug menedžer, oddelčni vodja v strojegradnji, je lansko poletje dejal: "Konec bo s čvekanjem. Od zdaj bomo na sestankih razčiščevali samo še, kdo bo naredil kaj do kdaj, čemu, s čim, zaradi katerega cilja in s kom.

In komu mora o tem kdaj poročati. Kdor bo kvasil mimo teh točk, bo plačal pet evrov v blagajno za kavo." V prvih treh tednih so lahko iz omenjene blagajne kupili kavni avtomat, nov kavni servis in zalogo kave za več tednov. Vendar odtlej vlada v blagajni suša. Stvar je dojel tudi že zadnji. Sestanki trajajo samo še polovico časa, a so dvakrat bolj učinkoviti kot prej.

Zapravljanje časa?

Učinkovit menedžer ne potrebuje sestankov! Tiste maloštevilne pa, ki jih še potrebuje, sfrizira v sestanke v slogu formula ena. Ti so zelo učinkoviti. Menedžer, ki meni, da so sestanki "učinkoviti", laže. Pravi vrhunski menedžer ne bi tega nikoli trdil. Mojstrice in mojstri učinkovitosti rečejo kaj takega, kot: "Naš naslednji sestanek bo še učinkovitejši!"

Vendar apostolom sestankovanja nikdar ne povejte, da so zlagani zapravljivci časa. Če boste namreč podvomili o smislu in učinkovitost kakšnega tujega sestanka, vam bo zapravljivec časa vedno očital: "Niste dovolj angažirani! Niste timski igralec!" Naj neučinkoviti trop mečka in naj se na nesmiselnih sestankih medsebojno trepljajo po ramenih. Niste misijonar, ampak menedžer. In ob koncu dneva boste nasmejani zmagovalec. Ker ob koncu dneva ne štejejo sestanki, temveč učinkovitost.

Klaus Schuster je direktor svojega svetovalnega podjetja, coach in avtor strokovnih publikacij.

P.S.
Napisal je tudi knjigo, ki jo na amazon.de zelo hvalijo, bo pa izšla tudi v slovenščini.

četrtek, 25. februar 2010

Rožice: Težave z rastnimi hormoni in načrtovanje

Včeraj sem prvič začutila, kako se v meni prebuja želja po načrtovanju zasaditev. Verjetno je to bilo zaradi sonca, ki nas ta teden že tretjič greje in veseli.

Rastni hormoni se pač aktivirajo šele pri določenih temperaturah. Vsaka rastlina ima svojo temperaturo, kdaj se začnejo tvoriti hormoni, zato tudi različno brstijo.

V feng shuiju zato pravimo, da je potrebno vodo (zima - element voda) segreti. Šele takrat začne element les delovati.

Na svetovanju ta teden je bila stranka užaljena, ker ji nisem želela povedati svojih rojstnih podatkov oz. kaj sem po horoskopu. Povedala sem ji samo, da je moj horoskop kompliciran. Na blogu vam zaupam veliko osebnih in zasebnih stvari. Med drugim veste, da v svojem horoskopu potrebujem element les. Zato se vsako leto zgodaj spomladi odpravim za en teden na "topel" dopust in s tem poskrbim, da se energija lesa (v meni) čim hitreje aktivira.

V bistvu je vse skupaj zelo zanimivo: ko se grejem na soncu (element ogenj) se aktivira element les. Čeprav vemo, da ogenj porablja (izčrpava) element les. Ampak, ne pozabimo v katerem letnem času smo! Še vedno je zima, kjer vlada element voda. Samo zaradi močne vode si les lahko privošči ogenj, drugače ne.

Tako, zdaj vam je jasno, kdaj bom začela načrtovati letošnje zasaditve: ko pridem z dopusta, prej ne bo dovolj rastnih hormonov.

Bo letos rešitev element ogenj?

Lansko leto sem želela narediti špartanske zasaditve. Ni mi uspelo. Če malo bolje razmislim, je bila moja ideja že v naprej obsojena na neuspeh. Lansko leto smo imeli leto vola (zemlja), pa še deblo je bilo zemlja. Kot vemo iz opisa elementa zemlja, je ta rada baročna, razkošna, zbirateljska. Moj šibek les proti dvojni zemlji - nisem mogla zmagati.

Letos je že bolje: tiger spada v element les, deblo je kovina, ki je tipičen špartanski element (odbira, dela red). Mogoče mi bo letos uspelo. Problem je samo naslednji: ker sta les in kovina v konfliktu, bi za mirovnika potrebovala element voda. Veste koliko rožic ima temno modri cvet? Skoraj nobena!

No, o tem problemu bom razmišljala no sončku, se pa mi že svita, kako ga bom rešila.

Še to: ko govorim o deblih, mislim na izraze iz feng shuija, ne na drevesa. Poznamo namreč 10 debel (5 elementov z dvema polarnostnima yin in yang) in 12 vej (12 živali).

sreda, 24. februar 2010

Življenje: Varčevanje z virtualno vodo

Prejšnji teden sem se optimistično odpravila v Merkur kupit lopato za sneg. Ha, ha ... Sem pa kupila vrečke za smeti in na pultu z info materialom našla brezplačno revijo Varčujem z energijo. Poleg vseh ostalih člankov, ki jih pričakuješ v takšni reviji, sem našla tudi članek o virtualni vodi. Le kaj je to?

To je tista voda, ki je bila porabljena za namakanje, pitje ali v tehnološkem postopku za izdelavo določenega proizvoda in ob nakupu ni vidna.

V gospodinjstvih porabimo zelo malo vode v primerjavi z virtualno vodo (nekje sem prebrala da od 3 do 5 %). Zato je logično, da lahko največ prihrankov dosežemo pri virtualni vodi. Ja, na to pa mi, potrošniki, ne moremo vplivati, boste rekli. Kako naj npr. Kolinsko ali Ljubljanske mlekarne prisilimo k varčnosti? O ja, lahko.

Države, ki izvažajo izdelke z nizkim deležem virtualne vode, ščitijo svoje vodne vire. V članku piše, da smo Slovenci na lestvici držav, ki so vodno samozadostne od 20 do 50%, v skupini z Alžirijo, Omanom, Savdsko Arabijo in Švico. Zanimivo je to, da se med 100% samozadostnimi državami nahajajo Madžarska, Grčija in Hrvaška.

Pa si poglejmo, koliko virtualne vode potrebujemo za pridelavo ali proizvodnjo nekaterih dobrin:

- 1 kilogram žita: 1500 kg vode

- 1 kilogram sira: 5000 kg vode

- 1 kilogram govedine: 16.000 kg vode

- 2 MB čipa: 32 kg vode

- 1 skodelica kave: 140 kg vode

- 1 liter mleka: 1000 kg vode

- 1 par čevljev: 8000 kg vode

- 1 list iz tiskalnika: 10 kg

- 1 bombažne kavbojke: 10.000 kg vode

- 1 avto srednjega razreda: 500.000 kg vode

Za proizvodnjo hrane, ki jo človek poje v razvitem svetu v enem dnevu, pa potrebujemo 3000 kg vode.

Zadovoljna kravica na azorskem otoku Flores


Tudi, če na življenjski stil in prehranjevanje gledamo z vidika virtualne vode, ugotovimo, da ja prehrana z veliko sezonske, lokalne zelenjave in sadja in z malo mesa, najbolj ekološka. O strupenih kavbojkah in porabi vode sem pisala zadnjič v blogu, to me ni presenetilo. Mogoče me je najbolj podatek o porabi virtualne vode za eno skodelico kave in list iz tiskalnika. Kave ne pijem (razen pri klistiranju), pri tiskanju na papir pa bom še bolj varčevala.

Kako poceni mora biti voda v Sloveniji, si lahko izračunamo na takšen način:

Recimo, da kilogram sira stane 10 EUR (v akcijah ga dobite celo za 5 EUR, sem videla na TV). Za to potrebujejo približno 15 litrov mleka in 5000 litrov vode. Ker je 10 EUR maloprodajna cena, je po odbitku marže, davkov, plač, amortizacijskih stroškov ... proizvodna cena okrog 5 EUR. V teh 5 EUR je pokritih 15 litrov mleka (0dkupna cena za mleko je 0,35 EUR za 1 liter, kar je že 5,25 EUR!) in virtualna voda. Kaj lahko iz tega sklepamo? Voda je v Sloveniji zastonj!

Predvidevam, da so v izračunu za sir upoštevali virtualno vodo, ki odpade na kravo mlekarico oz, njrno prehrano. Vendar je, po moje, sklep še vedno enak: voda v Sloveniji je prepoceni.

Kako lahko proizvajalce in predelovalce prisilimo k večji varčnosti? Tako, da ne kupujemo energetsko in vodno potratnih izdelkov. In da kupujemo predvsem lokalne izdelke, ki pridejo k nam po čim krajši poti.


Še več člankov o virtualni vodi:

Za zdravje, Večer, Dnevnik

nedelja, 21. februar 2010

Fotografija: Reportaža iz sončnega Tivolija

Današnja nedelja je bila najprej delovna, potem pa malo manj, saj me bolijo roke od treninga. Ne, nič še ne povem, kaj počnem, ni pa pilates.

Kljub temu, da vam vsaj enkrat na mesec "težim" s pospravljanjem in sortiranjem, ker potem energija boljše kroži, vam tudi v februarju ne bom prizanesla. Kmalu bo pomlad in čas je za generalno čiščenje. Ni potrebno vsega narediti naenkrat, lahko postopoma. Bo pa čiščenje enostavnejše, če boste prej sortirali stvari. Kot sem že večkrat povedala: sobo po sobo.

Že objavljeni prispevki o čiščenju in sortiranju:

Znebimo se stare energije
Intervju: o čiščenju

Ko sem končala s pranjem, pospravljanjem ter sortiranjem posteljnine, sem se odpravila v Tivoli. Bilo je izredno toplo in modro nebo nas je naredilo skoraj evforične. Ne pozabite, vse se dogaja v Ljubljani, kjer je bilo letošnjo zimo veliko oblačnih in meglenih dni!

Slikovno poročilo je takšno:

Pred blokom sem našla živalske sledi - je bil volk ali tiger?

Brez komentarja ... Izgleda čisto ženski avto.

Umetnina na začetku Tivolija




Kočno sta se pasja prijatelja lahko naigrala

Zimske radosti za najmlajše


Tivolske veverice so znane po svoji iznajdljivosti. Hrano vzamejo tudi iz roke.

Fotografska razstava






Najbolj znani slovenski mladenič






Sončni žarki so me napolnili z energijo za dober začetek tedna.