sreda, 8. februar 2017

Prešeren ni naš največji slovenski pesnik?

Kulturni praznik. Hja. Le kaj bi z njim počeli, se pogosto vprašamo. Tudi jaz ga bom preživela na izletu v naravi in ne v kulturni ustanovi. Sem pa se malo zamislila, kakšen odnos imam do Prešerna. Dobro, v šoli smo ga na široko obravnavali in slavili kot enega največjih slovenskih pesnikov. Pa mi je dala misliti izjava Andreja Rozmana Roze, ki sem jo prebrala v včerajšnji izdaji Zarje:

" Mislim, da Slovenci ne znamo biti kritični do Prešerna, do njegovega odnosa do Primicove Julije. Da je tako izpostavil ljubezen z žensko, za katero je trdil, da jo ima rad! V nasprotju z njenimi željami. Kateri kreten bi to naredil, če bi imel z njo kakšne resne namene? To ni normalno. To je bilo zelo grobo in to ni odraz ljubezni.

Zdrava distanca do 'največjega pesnika' se mi zdi odraz zrelosti naroda. Tako pa so Prešerna postavili za neke vrste brezmadežnega svetnika, Koseskega, ki je bil v usodnih časih našega naroda veliko bolj priljubljen, pa so odstranili iz narodovega spomina kot slabega pesnika.

A to, da so se naši predniki tako navduševali nad njegovo grobo in bojevito nacionalistično poezijo, je pomemben del naše narodne identitete. Če bi priznali Koseskega, bi priznali, da smo veliko manj kulturni, ko se delamo, da smo."

Na spletu pa sem našla tole sliko (Vir):


Prešeren in Koseski. Motiv je delo Hinka Smrekarja in nam kaže, kako se meščani Ljubljane klanjajo Koseskemu, Prešerna pa komajda opazijo. Foto: Arhiv avtorja

Tekmeca (Vir, avtor Andrej Mrak))

Konec leta 1846 so bile natisnjene Prešernove Poezije, januarja 1847 pa so v lepi vezavi priromale na slovenski knjižni trg. Razveselili so se jih številni rodoljubi, med njimi pa tudi Janez Vesel, ki je v Ljubljano nemudoma pisal, naj mu jih pošljejo v Trst. Prešernova knjižica njegovi poeziji ni predstavljala kake konkurence, saj je bila dovzetnost Slovencev za pravo poezijo takrat še na nizki ravni.

Koseskemu pa so prednost pred Prešernom dajali tudi v Novicah samih, saj je Fran Malavašič eden od njihovih sodelavcev že leta 1847 zapisal, da je Prešeren "preveč Krajnc in premalo Slovenec sploh". Po njegovem mnenju je Prešerna mogoče "priličiti labudu, kteri preganjan in ranjen od nemilih viharjev usode po samotnem jezeru življenja plava; iše česar najti ne more; hrepeni po tem kar mu je namenjeno, česar pa doseči ne more, in zdaj v žalosti svojiga srca v milih glasih vzdihuje, zdaj v nevolji srečo v britkim spoznanji njene nestanovitnosti in goljufnosti ojsro toži. Ker on nar ljubši od ljubezni poje, bi ga mogli pesnika ljubezni imenovati.

Nasprotno pa je Koseski po Malavašičevem mnenju "enak bistrovidnemu orlu, kterimu je osoda krepke perute podarila, de se v jasne višave vzdigne in bližnji sosed vseoživljajočega sonca iz njegovih žarkov moč serka, ktera ga uči modrost, de jo v krepkih glasovih spet uči in oznanjuje. Ker so veličastne reči večidel predmeti njegovih pesem bi smeli Koseskega pesnika resnosti in veličastnosti imenovati."

Katera poezij vam je bolj všeč, pa se odločite sami. Prešeren je bil yin, Jovan Vesel - Koseski pa yang. Mislim, da potrebujemo oboje.

Ste vedeli, da je bil Julius Kugy vnuk Koseskega? Njegova mati je bila ena izmed petih hčera Koseskega (imel je še dva sina), bil pa je pravnik, alpinist, častnik, pisatelj in humanist, oče alpinizma v Julijskih Alpah (več na https://sl.wikipedia.org/wiki/Julius_Kugy).

nedelja, 5. februar 2017

Razstrupljanje s tekočimi probiotiki Casa Sana

Rada bi vas opomnila, da imamo v naši spletni trgovini Avita do 10. 2. akcijo:

20% popust na tekoče probiotike z zeliščnimi in rastlinskimi izvlečki Casa Sana.

Vem, vem, nimate pojma, kaj so tekoči probiotiki, niti, zakaj so boljši tisti, ki jim dodajo izvlečke, niti ne veste, zakaj bi takšne probiotike sploh potrebovali.

Bom na kratko odgovorila, daljše odgovore pa boste našli tukaj: Tekoči probiotiki

1. Tekoči probiotiki bolj delujejo v tankem delu črevesja - torej pomagajo pri boljši absorpciji hranil iz živil.

2. Tekoči probiotiki pomagajo pri mehčanju blata, torej so idealni pri zaprtju oz. nerednem odvajanju.

3. Če jim dodamo zeliščne in rastlinske izvlečke, postanejo še bolj učinkoviti pri razstrupljanju črevesja.

Tekoči probiotiki Casa Sana imajo dvojni učinek: v črevesje dovajajo probiotične kulture in hkrati čistijo. Pst, še nekaj vam bo zaupala: zaradi dodanih zelišč so dosti boljšega okusa.

Razstrupljevalna kura poteka takole: vsak dan spijete 45 ml Casa Sana. Če boste še malo pazili pri prehrani in alkoholu, bo učinek seveda večji. Ena velika flaška zadostuje za 20 dni, priporočamo najmanj 2, bolje 3.


Takole pa nam je svoje izkušnje z jemanjem Casa Sana zaupal Bošjan:

Kratek opis zdravstvenih težav oz. vašega počutja, zaradi katerih ste ga pričeli uporabljati:

Posebnih zdravstvenih problemov nimam. Ena manjših in nerešljivih težavic, ki jo imam že dlje časa je mala ranica pod mezincem na nogi. Ta je pogosto nastala drugi dan po tem, ko sem pojedel hrano, ki mojemu telesu ne ustreza najbolje. Prav tako sem dan po taki hrani pogosto imel mehko odvajanje blata.

S tem izdelkom sem dodatno želel učvrstiti črevesno floro in s tem imunski sistem telesa. Zavedam se, da so problemi na koži najpogosteje odraz tega, kaj se dogaja znotraj telesa. Vedno iščem alternativne metode zdravljenja. Zato sem se odločil, da s tem izdelkom poizkusim izboljšati odziv telesa na hrano, ki mi sicer toliko ne odgovarja (oreščki, komercialni mlečni izdelki, gluten ...)

Kako dolgo ste uporabljali Casa Sana? Koliko ste ga porabili (npr.na mesec)?

Izdelek sem uporabljal v 2 meseca. V tem času sem ga porabil 3 litre.

Kako ga uporabljate? Ste odkrili kakšen „trik“ pri uporabi?

Jemal sem ga 2x 22,5ml dnevno. Poleg sem 1-krat dnevno zaužil 1 ČŽ indijskega tropotca za še boljše čiščenje črevesja. Kadar nisem imel časa oz. sem vedel, da mi dnevno ne bo zneslo vzeti 2 dozi, sem zjutraj ali zvečer zaužil 1x 45 - 50 ml.

Kako se počutite sedaj? Se je stanje ob jemanju Casa Sana zboljšalo? V kolikšnem času?

Počutje in energijo za vsakodnevna opravila imam vedno dovolj, saj skrbim za to, da ne presegam zmogljivosti samega sebe in telesa ter vase vnašam hrano, po kateri se dobro počutim.
Vendar pa sem vedno opazil upad energije in pogosto tudi ranico pod mezincem na nogi v primeru, ko sem jedel hrano, ki mojemu telesu najbolje ne ustreza. Sem spada npr. komecialno pridelan sladoled, hrana izdelana iz žit, ki vsebujejo gluten, oreščki (še posebej arašidi).

Dnevno sem spremljal in zapisoval kakšen je odziv telesa na uživanje Casa Sana.

Tako sem namenoma na vsake toliko časa pojedel nekaj takega, za kar sem vedel, da na moje telo slabo deluje. Po približno 14 dneh uživanja CasaSana sem šel na sladoled v slaščičačrno. Drugi dan sem imel podobne težave, kot vedno do sedaj. Zavedal sem se, da alternativni izdelki ne delajo čudežev čez noč. Zato sem s protokolom uživanja Casa Sana nadaljeval.

3 tedne kasneje sem pojedel kebab in nekaj kepic sladoleda in naslednji dan sem doživel presenečenje in sicer, nisem imel simptomov upada energije, ni bilo mehkega odvajanja blata in nisem imel ranice pod mezincem.

Arašidi so oreščki, ki jih jem zelo poredko, saj mojemu telesu ne ustrezajo. Že samo pri količini ene pesti so mi lahko povzročali prebavne motnje in slabše počutje naslednji dan. Ko sem po približno 6 tednih jemanja Casa Sana pojedel večjo pest arašidov, nisem imel negativnih posledic na ravni energije in prebave.

Želite še kaj dodati?

Danes, 4 mesece po končanem jemanju CasaSana, imam prebavo in energijo urejeno tudi v primeru, da pojem kaj takega kar mi prej ni ustrezalo. Opazil sem, da ko sem pojedel malo večjo količino arašidov (2 pesti), mi to nekoliko slabše deluje na prebavo.
Po zaslugi uživanja izdelak CasaSana nimam več ranice pod mezincem, prebava in energijsko stanje pa sta stabilna tudi po tem, kadar občasno zaužijem hrano, ki mi je prej povzročala probleme. Z izdelkom sem zelo zadovoljen saj mi je resnično pomagal okrepiti črevesno floro in imunski sistem.
Boštjan, Ljubljana