ponedeljek, 8. februar 2010

Zdravje: Klistiranje s kavo očisti jetra

O klistiranju sem že pisala. Upam, da se je kdo od vas opogumil in se lotil tega razstrupljevalnega postopka. Za vse neodločene sem pripravila nekaj fotografij, kako pripraviti klistir. Ne, ne bom vam kazala ničesar nespodobnega, tako osebni pa še nismo.

Prvič sem samostojno fotografirala z bliskavico, saj sem v četrtek na večerni delavnici izgubila strah pred tem "čudnim" tehničnim dodatkom. Za delavnico sem izvedela en dan prej in se spontano odločila za obisk. Res se je splačalo.

Ker je strah mati vseh čustev in ker se bliža pomlad (element les = pogum) se opogumite in v prihajajočem tednu znebite vsaj enega strahu.

Danes sem se odločila za klistiranje s kavo. Malo več predpriprav je potrebnih kot pri klistiranju z bazično soljo, vendar se splača. Zaradi kofeina v kavi si, poleg črevesja, očistimo tudi jetra. Za čiščenje jeter z grenko soljo in oljem je še prehitro (marca, aprila), zato je klistiranje s kavo dobra alternativa.

Kofein razširi kapilare v jetrin in jih očisti. Kava se tudi absorbira skozi črevesno steno, zato ponavadi izločimo manj kave kot je spravimo v ritko. Še nekaj je značilno za kavni klistir: težko ga zadržimo v sebi, zato naj bo pot do stranišča čim krajša in stranišče nezasedeno.

Pripravimo si irigator za klistiranje, eko kavo (v navadni kavi je preveč strupov, mi bi pa radi razstrupljali), vrček, žlico in termometer za čaj (če ga imamo)

Skuhamo kavo iz 1 litra vode in 2-3 žlic mlete kave. Dominik pravi, da naj bi pustili kavo vreti 10 minut (to je zasledil pred kratkim v neki knjigi). Pred in po klistiranju s kavo je potrebno spiti veliko čiste vode, zato kozarec v ozadju.

Na postelji si pripravimo brisačo (čim manj izkušenj imamo s klistiranjem, tem večja naj bo), papirnato brisačo in vazelin. Školjka je samo za okras.

Po približno 10 minutah kavo precedimo. Verjetno bo imela tekočina okrog 50 stopinj, zato dolijemo mrzlo vodo. In zato je tudi ne skuhamo več kot 1 liter.

S posebnim (!) termometrom za čaj in vroče tekočine preverjamo, kdaj ima kava 38 stopinj

In ne koncu ne pozabite iztočiti nekaj (cca 1-2 dl) kave, da iz cevke potisnete zrak. Če tega ne naredite, klistiranje ne bo delovalo. Manjšo posodico sem postavila kar na tla in odprla ventil na kljunčku. Iztočeno kavo ponovno vlijemo v posodico irigatorja.

Kako naprej sem napisala že v prvem prispevku, navodila za klistiranje so objavljena tudi tukaj.

20 komentarjev:

  1. Ali obstajajo kakšni stranski učinki klistiranja?
    Lp.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne, meni niso znani. Če klistiranja ne zlorabljamo, je varno in zdravilno.

    LP

    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. Mene pa zanima če lahko klistiranje s kavo uporabljamo tudi najstniki (18.let) ker po ogledu dokumentarca Food matters z intervjujem ga. Gerson bi se rada čimprej razstrupila..
    LP

    OdgovoriIzbriši
  4. Seveda se lahko klistirajo tudi najstniki, vendar prilagodite količino kave vaši konstituciji. Če ste manjši in suhi, skuhajte kavo samo iz dveh jedilnih žlic kave.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala za hiter odgovor! Sem pa namreč ravno obratno od manjše in suhe, tako da lahko potem uporabim verjetno malo večjo količno kave? 7
    In še nekaj, ekološko pridelana kava se dobi v eko trgovinah ali lekarnah??

    LP

    OdgovoriIzbriši
  6. Zdravo, a lahko ko se klistiramo damo v tekočino za klistiranje recimo 5-10ml ali tudi več tekočih probiotične mikroorganizmov in tako bi šle bakterije direkto tam kamor morajo ne pa preko želodca? :) hvala za odgovor

    OdgovoriIzbriši
  7. Vi pa ste inovativni, vendar ne bo šlo! Bakterije ne morejo "splezati" po črevesju navzgor. V tem delu, kjer se klistiramo, so tako samo odpadne snovi.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  8. Pozdravljeni

    Ali je tekočini za klistiranje primerno dodajati eterično olje čajevca ali katero drugo eterično olje, sol, sodo bikarbono, sok limone, grenivke ali morda kaj drugega, kar bi črevesju morebiti pomagalo v obnovi in k boljšemu delovanju?

    Namreč, če kavni klistir razumemo kot korak naprej od klistirja z vodo, predvidevam, da v spodnjem predelu črevesja, ki ga klistiranje zajema niso samo odpadne snovi, tudi ta del črevesja je del organizma in tako dovzeten za dobre in slabe vplive, ima biološko sestavo in s tem določene mikroorganizme. Ali se motim?

    No, glede na to, da kot strokovanjakinja svetujete ljudem o tem kaj in kako naj postopajo in kaj je zdravo in kaj ne, vas sprašujem kaj dodajati tekočni, da pomagamo črevesju k boljši obnovi in v njegovo bolj zdravo delovanje?

    lp miró

    OdgovoriIzbriši
  9. @miro: Kadar se klistiramo samo z vodo, ji lahko dodamo čaj iz kamilice, sodo bikarbono, bazično kopel (http://www.avita.si/bazicni-izdelki/bazicna-kopel-700-g), sok limone. Vsem tem snovem je skupno to, da so bazične (bazična kopel seveda najbolj).

    Kadar pa se klistiramo s kavo, ne potrebujemo nobenih dodatkov. Lahko se najprej s kavo, potem pa še enkrat z vodo in zgoraj omenjenimi dodatki.

    To, da bi "od spodaj" dodajali mikroorganizme, se ne obnese, ker je zadnji del črevesja namenjen izločanju blata. Probiotike jemljemo oralno.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni ponovno in hvala za predhodni odgovor.
      Predvidevam, da se klistirju dodaja bazične snovi zato, da se izboljša pH črevesja. pH črevesja pa je predvedevam da pomemben tudi zato, da se lahko ustvarjajo primerne bakterije v črevesju. Kot ste odgovorili že prehodniku mojega vprašanja menite, da ni smiselno dodajati dobrih črevesnih bakterij, ali to pomeni, da v zadnjem delu črevesja bakterije ne igrajo pomembne vloge za zdravje posameznika, ali kaj drugega?
      V predhodnem vprašanju oz. objavi me je zanimalo predvsem to, ali je smiselno klistirju dodajati še kaj drugega kar bi mu pomagalo k boljšemu delovanju, recimo k obnovi sten itn, razen bazičnih preparatov?

      lp miró

      Izbriši
    2. Težav s črevesjem se vedno lotimo "od zgoraj" - s hrano, zdravili in prehranskimi dopolnili. Bazične snovi pa res dodajamo zato, sa zvišamo pH v zadnjem delu črevesja. Strupi imajo ponavadi kisli pH. Kot sem že napisala, teh zadnjih 30 cm črevesja je namenjenih razstrupljanju, zato dodajanje probiotikov ali česa drugega, ni smiselno. Ni učinka.

      LP
      Helena

      Izbriši
  10. Pozdravljeni,

    nekje sem prebrala, da naj bi se kavni klistir zadržalo v telesu 15 minut, šele takrat se sčistijo tudi jetra. Teorija OK, a v praksi pač ne gre, max 10 minut lahko zadržim, pa še to bolj z muko. Ali v tem primeru tudi deluje na čiščenje jeter (vi namreč ne pišete o tej časovni komponenti)?

    Drugo vprašanje - v zadnjih mesecih sem opravila nekaj klistirjev, a nikoli mi ne uspe izločiti vse tekočine. Vedno še nekaj ostane v telesu, predvsem v zadnjem "ovinku" črevesja - na levi strani telesa, oziroma potem se večkrat premakne nazaj v vodoravni del ali v naslednji "ovinek". Prav slišim, čutim pretakanje vode in tudi počutje ni najboljše. Večkrat se to izrazi naslednji dan z drisko. Klistir delam po navodilih, se obračam, masiram prej in med izločanjem, a ne deluje vedno.

    Imate morda kakšen nasvet? Hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne, ravno pri kavnem klistirju to ni potrebno, ker se kofein dovolj hitro absorbira in pride v kri. Kavni klistir zelo težko zadržimo v črevesju.

      Ne vem, zakaj vam nekaj vode ostane v ovinku. To samo po sebi ne bi smelo biti nič slabega. Koliko vode pa uporabite za klistir? Več kot 1 liter?

      LP
      Helena

      Izbriši
  11. Pozdravljeni!

    Že kar nekaj let je, odkar sem črtala bele izdelke, ves sladkor, mlečne izdelke in sončnično olje: uporabljam le kokosovo in domače olivno olje, izdelke iz pirine moke, ...

    Od samega začetka sem enkrat letnoopravila čiščenje jeter, vendar brez zaporednih ponovitev. Lansko leto sem končno opravila 6 uspešnih zaporednih čiščenj jeter - dokler nisem izločila vsega. Letos sem ponovila samo 1x, vendar sem ob 4:41 obiskala wc - driska in bruhanje. Zdi se mi, da čiščenje ni bilo najbolj uspešno, vendar to lahko samo sklepam.

    Zanima me, če je klistiranje s kavo enako učinkovito za jetra, kot čiščenje z grenko soljo? V primeru, da je temu res tako, bi se z veseljem ognila pitju olja grenivko, ker mi je to najbolj mučen del čiščenja.

    Se pri klistiraju priporoča enak razmak pri ponovitah - 14 dni?

    Hvala za odgovor, lep preostanek vikenda

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni!

      Če ste pri zadnjem čiščenju jeter imeli težave (driska, bruhanje), je to samo znak, da morate ponoviti čiščenje jeter. Počakati boste morali do februarja in marca, sedaj je že prepozno za takšno čiščenje, ker jetra "spijo".

      Lahko pa se klistirate s kavo. Oba postopka nista enakovredna, tisti z oljem in grenivko je bolj mehanski, zato se mu ne boste mogli izogniti. Saj ni tako hudo!!!

      Klistiranje s kavo je najbolje delati 3, 7 ali 10 dni zapored, kot kuro. Kakšen je potem razmak, je odvisno od zdravstvenih težav. Pri rakavih bolnikih ga ni, oni se klistirajo več mesecev. Moje izkušnje: tri tedne pavze.

      LP
      Helena

      Izbriši
  12. se kaho klistira z bio zeleno kavo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kava mora vsebovati čim več kofeina. Ne vem, koliko kofeina (manj) vsebuje zelena (nezrela) kava. Ima več antioksidantov, za kofein pa ne vem.

      Izbriši
  13. Pozdravljeni,
    jaz pa imam vprasanje glede ciscenja jeter s pitjem grenke soli (in hrenivke + olja): ali to kuro lahko izvedem v casu menstruacije, so kake ovire ali je ciscenje med M enako uspesno (ali morda se bolj)?
    Hvala!
    Petra

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čiščenje jeter močno obremeni telo - razstrupljevalne organe. Tudi med menstruacijo se razstrupljamo, zato bi lahko bilo preveč obremenjujoče za telo, če bi si jetra čistili med menstruacijo. Najbolje, glede na naravne cikle, si je jetra čistiti po menstruaciji (1. del cikla), možno pa je tudi po ovulaciji (3. del cikla). Prvi del spada v les (kamor po TKM spadajo tudi jetra), tretji del cikla pa spada v kovino (kovina nadzira, čisti les).

      Izbriši