torek, 3. september 2019

Nakup hiše in feng shui

Kakšna "nadloga" me je doletela! Ker bi se rada odselila na podeželje, gojila svoje sadje in zelenjavo, uživala v čistem zraku in miru, iščem manjšo hišo. Priznam, nisem jih še veliko videla v živo, ker me odvrnejo že slike v nepremičninskih oglasih.

V knjigi, ki jo ravno berem, sem izvedela, da je magična številka 37. Če bi si rada ogledala 100 hiš za nakup (sami določimo končno številko), bi morala zavrniti prvih 37 in potem izbrati prvo, ki bi bila boljša od 37. No, v knjigi pišejo o izbiri kadrov (tajnic), lahko pa se pravilo prenese tudi na izbiro partnerja.

Recimo, da bi jih radi spoznali 10. Prvih 3,7 brez odlašanja zavrnemo, ker samo pregledujemo ponudbo na trgu, nato pa izberemo prvega najboljšega kandidata/-ko, ki bo presegel povprečje prvih 3,7.

Kot sem razumela, je znanstveno, matematično dokazano, da deluje.



Jaz sem si v živo ogledala šele 2 hiši, zato se bom hitro zmenila za ogled še dveh, da presežem 3,7 ...

... in nato kupim "pravo".

Je pa hudič izbirati hišo z znanjem feng shuija. Če je hiša v vinorodnem območju (sama nikakor ne želim tja, ker v vinogradu najmanj 15 x letno škropijo in je okolje zelo zastrupljeno), je po pravilu takšna:

- Vinska klet z rostfrei sodi, stiskalnico, buteljkami in ostalimi pripomočki je urejena vrhunsko. Miza in stoli so iz masivnega lesa, po tleh najboljša keramika, klet iz najboljšega kamna,  vzdrževana okna, da vratih ne govorimo ... V ta del hiše se je vložilo veliko denarja in truda.

- Pritličje ali prvo nadstropje, kjer so dnevna soba, kuhinja, kopalnica in glavna spalnica, je urejeno srednje dobro. Pohištvo je manj kakovostno, velikokrat nametano iz vseh vetrov, prostori natlačeni in prašni. Energijsko so vsaj 50% slabši.

- Mansarda: ojojojoj ... Če je že izdelana, je v 90% neuporabna. Majhne sobe, nizek kolenčni zid, pomanjkljiva izolacija, majhna okna, slaba oprema.

Tudi, če hiša ni v vinorodnem okolišu, je najbolj urejena klet, s sobo za žurke -  ki je seveda že 10 let ni nihče uporabljal.

Ker sem že dovolj jamrala, niti ne bom omenjala ostalih pravil iz feng shuija, ki jih je nujno treba upoštevati, če želiš kupiti energijsko dobro hišo. Vse upe polagam na hišo številka 5 ... :)