sreda, 11. december 2013

Nasveti za proaktivno vedenje med prazniki

Malo me je zagrabila panika zaradi daril in praznikov. Ampak, samo malo, za dan ali dva. Potem pa sem na srečo dobila e-pošto iz Nemčije, kjer sem si prebrala nasvete, kako proaktivno preživeti čas pred in med prazniki.

Saj veste, proaktivno se obnašamo takrat, ko se zavedamo, da smo mi gospodar svojih reakcij.

1. Poenostavimo darovanje
Ne obremenjujmo se s tem, ali bodo naša darila dovolj velika, lepa, bogata. Največ pri darilih šteje tako gesta sama in lep ovojni papir. Ne varčujte pri penrticah in karticah.

2. Prepustite se toku
Božič praznujemo že več sto let, zato ne komplicirajte. Saj veste, kako vse skupaj poteka, nobenih presenečenj ne bo.

3. Obdarujte drugače
Povabite prijatelje in sorodnike na predstavo, razstavo, kosilo, izlet - povejte jim, da bi jih letos radi drugače obdarovali. Največje darilo je tako skupen čas.


4. Čas zase - na drugi lokaciji
Kadar boste imeli občutek, da več ne obvladujete situacije, da je vsega preveč, da čas prehitro beži, se ustavite. Pojdite tja, kamor ponavadi ne zahajate, in prisluhnite sebi. Lahko si ogledate okrašeno mesto, greste v cerkev in prižgete svečke, na sprehod na bližnji hrib, v kino.

5. Obvezna okrasitev
Z okrasitvijo se praznično razpoloženje podaljša, nas dodatno stimulira in vzpodbudi tisto otroško v nas. Zato hitro poiskat smreko, okraske, lučke, venčke, piškote ... Malo truda in velik rezultat.