sobota, 11. julij 2009

Šiška: Same novosti

Sploh ne vem, kje naj začnem, toliko novosti je. Mogoče pri najbolj pomembni:

1. V gnezdu se je zvalil prvi mladič. Zjutraj ob 8. uri sem videla samo nogico, ko sem prišla iz tržnice pa že celega mladiča. Ležal je na drugem jajcu, neodziven in gol, samo dihanje sem lahko opazila. Zaradi mojih približevanj gnezdu, sta kos in kosovka že čisto besna - vsaj zdi se mi tako. Vesela sem, da improvizacija s senco v redu deluje, tako da lahko starša gnezdo tudi zapustita in gresta iskat hrano.

2. Druga novost je moj mini prenosni računalnik, ki sem si ga danes kupila. Že dolgo sem želela manjši prenosnik in se seveda zopet odločila za Dellovega. Na njem pišem tudi tale prispevek za blog. Moram pohvaliti prodajalce v Big Bangu v BTC, saj so bili zelo prijazni in kooperativni. Ena kritiko pa imam: prodajalec mi je šele na koncu povedal, da so mini prenosniki na voljo tudi v barvah. Jaz sem se vseeno odločila za črnega, vendar je ženskam potrebno to povedati takoj na začetku - tako pri nakupu elektronike, kot avtomobila ali fotoaparata. Samo v vednost, če bo kakšen trgovec zašel na ta blog.

3. Tretja novost: danes se vrne moj dragi možiček (to pomeni, da moram malo pospraviti). Imel je zasebno-službeno turnejo po Nemčiji. Možnosti po vrnitvi sta dve: ali se bo želele preseliti nazaj v svojo domovino, ali pa bo izjavil, da je v Sloveniji najlepše. Ja, pa še tretja možnost obstaja: preselila se bova na primer v Avstralijo ali Havaje. Možno je čisto vse!

četrtek, 9. julij 2009

Rožice: Zdravilo proti utrujenosti

Ugotovila sem, da sem zelo utrujena (Dominik in Ksenija sta odsotna, zato je dela več). Ker moram narediti še nekaj malenkosti, predno bom lahko odšla domov, sem v arhivu poiskala fotografije iz razstave v Mozirskem gaju leta 2005.

Vem, da vsi radi beremo komentarje pod slikami, vendar jih tokrat ne bo.

Še to: v šišenskem gnezdu ni nič novega, še vedno samo štiri jajca.










Vrt v Murglah se počasi spreminja v pragozd, tako da komaj čakam na sončne dni, da se bom lahko lotila prevela, rezanja predolgih vej, redčenja, čiščenja, presajanja ...

torek, 7. julij 2009

Rožice: Chelsea Flower Show 2009 - klobuki

Kdaj bo končno poletje?

V Ljubljani spet dežuje, zato me letošnje poletje vedno bolj spominja na vreme v Veliki Britaniji. Mojim rožicam takšna klima zelo odgovarja, saj so vse zasaditve narejena za vzhodno in zahodno lego. Tisti, ki pa imajo rože na južnih legah, niso zadovoljni, ker je premalo sonca. Roželjubci poročajo o številnih škodljivcih; toliko jih je, da bi jih lahko že izvažali ... Ob tem VB-vremenu sem se spomnila na prelepe cvetlične klobuke, ki sem jih videla na Chelsea Flower Show. Tukaj je nekaj fotografij:




Prvi znaki emancipacije britanskih moških?



ponedeljek, 6. julij 2009

Zdravje: Kako je z vašimi hormoni?

Kadar omenimo besedo hormoni, najprej pomislimo na puberteto in mozoljčke. Vendar so hormoni zelo pomembni tudi pred in po puberteti. Še posebej pri ženskah, ki (nepravilno) delovanje hormonov občutimo vsak mesec ob menstruaciji.

Naj vam zaupam nekaj strašno osebnega in zasebnega, čisto v duhu naslova tega bloga: naredila sem hormonski test in rezultati so bili presenetljivi. Manjkajo mi testosteroni in DHEA.

Ker pa se pri nas doma, ko gre za zdravje, nič ne dogaja po standardni poti, sem tudi do testa prišla na poseben način - kot poskusni zajček. Ah, zdaj pa že pretiravam! Nisem bila poskusni zajček pri testu, ampak sem sedaj, ko jemljem hormone. To seveda (zopet) niso izolirani hormoni iz lekarne, ampak jemljem različne rastline (korenine, gomolji), ki vzpodbujajo delovanje manjkajočih hormonov.

Naredila pa sem test s slino, ki je dosti bolj zanesljiv, hiter in cenejši. In ne boli! V Sloveniji takšnega testa ne delajo, zato pa laboratoriji v Nemčiji in Avstriji.

K pisanju te teme me je vzpodbudilo branje Dominikove skripte o hormonih, ki sem jo odkrila pri pospravljanju. Tole je povzetek:

Zdravje in dobro počutje sta odvisna od harmoničnega součinkovanja hormonov. Hormoni vplivajo na delovanje organov in na nastanek številnih, življenjsko pomembnih snovi.

Hormoni so biokemične snovi, ki prenašajo v organih, med organi in med tkivi različne informacije. To delovanje je zelo zapleteno. Najpomembnejši hormoni, ki jih moramo preiskati so: kortizon, DHEA, testosteron, progesteron, stradiol, progesteron.

1. Kortizon nastane v nadledvični žlezi in je pomemben stresni hormon. Največ ga nastane v drugi polovici noči, da je na razpolago pri premagovanju dnevnega stresa. Pri preveliki ali premajhni količini kortizona se lahko pojavijo naslednje težave: debelost, težaves kožo, utrujenost, bolečine v sklepih in mišicah, razdražljivost, slabost, občutljivost na bolečino, visok krvni pritisk, izčrpanost, zmanjšanje mišične mase, hitrejše staranje, zmanjšana odpornost, sindrom izgorelosti.

2. DHEA nastane v nadledvični žlezi in pomembno vpliva na delovanje drugih hormonov. Največ tega hormona imamo v mladih letih, v visoki starosti pa le še 10%. Kaj se zgodi, če DHEA ni v mejah normale: izguba mišične mase, motnje v presnavljanju maščob, pozabljivost, siabetes, depresije, težave s kožo in sluznicami, hitrejše staranje, zmanjšana odprornost, slab imunski sistem.

3. Testosteron je moški seksualni hormon, ki pa ima velik vpliv tudi pri ženskah. Odločilno vpliva na zmogljivost (storilnost), presnovo, spermatogenezo (proces sozenja semenčic) in libido. Ko testosteron ni v ravnotežju: izguba moči in mišične mase, nabuhlost (edemi), težave z lasmi, debelost, depresije, osteoporoza, zmanjšani libido, zmanjšanje kolagena v koži.

4. Estradiol je odgovoren za razvoj sekundarnih spolnih znakov in splošno počutje. Povečuje plodnost in potenco, zmanjšuje tveganje za srčni infarkt, ščiti pred izgubo mišične mase.

5. Progesteron skupaj z estradiolom najbolj vpliva na ženski organizem. Njegovo delovanje je zelo široko. Neravnovesje progesterona lahko povzroči: teževe pred nastopom menopavze, ciste, miomi, neenakomerna in močna menstruacija, nihanja razpoloženja, depresije, zviševanje telesen teže, edemi, celulit, motnje v delovanju ščitnice, težave z venami. Zelo pogosto je nizek progesteron vzrok za nespečnost (tudi pri otrocih).

Zdi se mi, da po enem mesecu jemanja kapsul že občutim pozitivno delovanje. Bom še poročala. Sicer pa bi jih naj jemala dva meseda, potem pa znova naredila test. Sicer ne verjamem, da se bo kaj dosti poznalo, ker so biel moje vrednosti zelo nizke in me čaka najmanj 6 mesecev terapije.