četrtek, 22. april 2010

Šport: Osebni trener, Aleš Brumen, mi je dolžan ...

... 10 spodnjih hlač in 5 modrčkov! Kdo? Kaj? Zakaj?

Aleš Brumen je od februarja moj osebni trener. Njegovo vizitko je moj dragi mož prinesel z nekega golfskega turnirja. Na Alešovi spletni strani ugotovila, da sodeluje tudi z Dominikovim trenerjem in zaključila, če je A všeč B, in B všeč C, bo A všeč tudi C.

Že nekaj časa sem razmišljala o osebnem trenerju. Iz čisto preprostega razloga - samo s fiksnim terminom za trening si bom vzela čas zase. To se je po dveh mesecih izkazala kot pravilna predpostavka, vsaj zame.

Seveda sem si določila tudi nekaj kriterijev, ki jih mora izpolnjevati trener in definirala moje cilje. V prvem pismu mojemu potencialnemu trenerju sem preverila, ali ima smisel za humor. Ima ga. V redu. Samo dva meseca je trajalo, da sva se dogovorila za spoznavni trening (moja krivda), kjer sem želela preveriti še druga dva pomembna kriterija, ki jih mora, po mojem mnenju, izpolnjevati trener: da je nekadilec in da ne vozi avtomobila znamke BMW.

Kot vidite, je vse kriterije uspešno izpolnil (Aleš ne smrdi po cigaretih in pred fitnes klubom stoji njegov korejski avto z veliko reklamo www.brumen.si) in lahko sva začela z vadbo.

Pred vadbo sem še morala izpolniti vprašalnik, kjer me je med drugim nesramno spraševal po rojstnem datumu in o mojih ciljih. Obkrožila sem povečanje mišične mase in izboljšanje kondicije. Ne, nisem obkrožila, da želim shujšati, kar pa se je po samo dveh mesecih vadbe vseeno zgodilo.

Zato moje stroge zahteve po sofinanciranju spodnjega perila. Saj hlače si lahko zategnem s pasom, perilo pa ne služi svojemu namenu, če je preveliko. Kmalu bo poletje in lanskih kopalk si niti ne upam poskusiti ...

Seveda se nobena ženska ne brani, če ji zgine nekaj kilogramov maščobe in se pokaže nekaj mišic. Zato so zgornji stavki samo izraz mojega navdušenja, da je "malo" rednega miganja toliko prineslo (a na boleče mišice po treningih sem že pozabila?).

Z Alešem sva takoj na začetku začela s temo zakisanje telesa. Zato delava predvsem vaje, ki manj zakisajo, pa vseeno razmigajo. Pa tudi drugače izbira zelo zanimive vaje in jih hitro naredi zahtevnejše, če vidi, da so prelahke. Seveda sva obdelala tudi teme kot je čiščenje jeter, post, klistiranje, sveže stisnjeni sokovi, pitje vode ... Za vse je odprt in z veseljem si izmenjujeva znanje.

Kar nekaj časa sem oklevala, ali vam naj razkrijem nekaj tako osebnega in zasebnega. Pa sem se odločila, da bom. Ker me veseli, da sem končno našla obliko vadbe, ki mi koristi in trenerja, ki mu zaupam. Mogoče bo moja izkušnja koristila tudi vam. Ravno danes sem prebrala zanimiv članek Lotharja Hirneisna (ustanovitelj organizacije Ljudje proti raku), ki pravi "bolj sem srečen, bolj sem radodaren tudi do drugih". Svetuje nam, da postanemo srečni in zdravi egoisti, saj bomo tako dosti lažje pomagali drugim.

sreda, 21. april 2010

Feng shui: Z zaprto WC školjko do bogastva

Tako banalna stvar, pa vseeno tako pomembna - straniščna školjka. Na enem od Zelenoortskih otokov še vedno skoraj vsi vaščani hodijo kakat in lulat na mestno obalo (v hlačah pa nosijo mobitele, ha, ha ...). Ko pride plima, odplavi iztrebke in stranišče je zopet čisto.

V naših domovih je lahko straniščna školjka kar problematična zadeva. Kdo jo bo očistil? Kdaj, kako pogosto, s čim? Reklame nas prepričujejo, da je vse opravljeno z brizgom gela ali namestitvijo tablete pod rob školjke. V realnem svetu pa je treba školjko zdrgniti in očistiti, ko je pač umazana. Še vedno pa straniščna školjka ni najbolj umazana stvar v naši okolici, ampak je to gobica za umivanje posode, čevlji in tipkovnica.

Okrog stranišče školjke je v feng shuiju nastalo veliko mitov. Če vemo, da v časa nastanka, pa še nekaj sto let kasneje, sploh niso poznali WC školjke, so vsi ti miti bolj ali manj izmišljeni oziroma praktične narave. Ja, dobro je pokrivati školjko, že zaradi praktičnih razlogov, da ti vanjo ne pade najljubša šminka ali mačka.

Moj prvi učitelj feng shuija, Derek Walter, je povedal, da najprej zapre straniščni pokrov, pa potem potegne vodo. Že takrat se predvidevala, da školjke ne čisti sam, zato mu ni treba pogledati, ali je čista po splakovanju. No, mogoče pa je kot pravi angleški gospod mislim na malo potrebo.


Pokriti ali nepokriti?

Kakor koli, pokrov naj bo vedno zaprt, drugače boste brez denarja. Odtekanje vode tudi pri, na primer, urejanju vrta, simbolizira odtekanje denarja. Zato odtok (ponir) vode vedno zakrijemo z rastlinjem. V kopalnici je to pokrov WC školjke.

Neke resne študije o povezavi med pokrivanjem školjke in bogastvom še ni bilo narejene. Moj osebni občutek je, da stvar funkcionira. Vi pa se odločite, kaj boste naredili.

Še bolj pomembno se mi zdi, da straniščno školjko redno uporabljamo. Če pijemo dovolj veliko vode, bomo tudi veliko lulali. Če smo zdravi in pravilno jemo, bomo najmanj enkrat na dan šli na veliko potrebo. Kakšna naj bo klobasa, ki pade v WC, sva z Dominikom napisala v članku "Bolezni so doma v črevesju".

Tako, zdaj pa hitro v kopalnico pogledat, ali je pokrov straniščne školjke zaprt. Če ni, preštejte denar v denarnici ...

ponedeljek, 19. april 2010

Zdravje: Čiščenje jeter

V petek sem začutila, da je pravi čas za čiščenje jeter. Postopek sem izvedla že večkrat, zato sem vedela kaj me čaka. Da vse skupaj res deluje, ne vidimo samo po zelenih in rjavih kamenčkih (strnjena maščoba), ki jih spravimo iz telesa, ampak tudi po utrujenosti naslednji dan.

Vsaj pri meni se to zgodi. Po pitju olja in grenivkinega soka ob 22. uri kar lepo zaspim, zjutraj pa se zbudim, kot da bi celo noč žurirala. Sem utrujena, pa vendar "naspidirana", kar je seveda posledica pospešenega delovanja jeter in izločanje žolča.

Sem pa utrujenost telesa izkoristila za kreativno delo in naredila načrt zasaditev. Vmes sem vsaj petkrat želela poklicati Ruth in se dogovoriti za termin, ker nisem našla pametnih rešitev. Na koncu mi je vseeno uspelo in se že veselim rezultatov.

Še najlažje mi je šlo načrtovanje zasaditev v Šiški, veliko težje sem skombinirala lončke v Murglah, za grob pa sem dobila idejo že med Ruthinim predavanjem. Moja nova "stranka" Špela mi je poslala izbor rožic, ki sem jih morala "samo" razporediti. Upam, da ji bodo všeč. Čaka me mamim balkon (vetrovna lega) in dve koriti za sestrino hišo (špartanska oskrba, ha,ha ...).

Jetra si bom čez dva do tri tedna še enkrat očistila, da bodo kapilarice res čiste. Dominik mi je povedal, da je čiščenje učinkovitejše, če tisti dan ne jemo prav veliko. Zato sem si v soboto delala različne kašice in sokove. Izbor sadja in zelenjave še ni prav velik, zato je potrebno ob takšnih in drugačnih razstrupljevalnih postopkih paziti na izvor živil.

Jetra ne bodo čisto nič vesela, če jim bom "poslala" sok s pesticidi, fungicidi, herbicidi ... Velikokrat se zgodi, da se (v ordianciji) po telefonu že nekaj časa pogovarjamo o razstrupljanju, postenju in sokovih, pa na koncu ugotovim, da uporabljajo surovine iz najbližje trgovine.

Psihološki učinek čiščenja jeter ni zanemarljiv, po čiščenju nismo več razdražljivi, napeti, vznemirjeni. Zato si, dragi stresni Ponedeljek, lahko danes vzameš dopust!