četrtek, 1. avgust 2013

V Afriki pojejo tudi po prleško

Kot stalni bralci že veste, sem velik lokalni patriot. Slabo se vam piše, če ne veste, da je Ljutomer glavno mesto Prlekije in da Prlekija leži na tej strani Mure. Na drugi strani je Prekmurje. Smo si vsi zapomnili???

Moj lokalni patriotizem pa se je včeraj povečal za najmanj 100%, ker sem na www.prlekija-on.net našla posnetek, kako afriški otrok poje prleško pesem "Dere sen jas mali bija". Kot Prlečka vam lahko zagotovim, da je naglas malega pojočega Afričana zelo pristen - obvlada!

Posnetek pesmi "Dere sen jas mali bija": tukaj

Iz Zavoda Marianum v Veržeju so v vrtec Namaachi očitno poslali zelo zavedne lokalne patriotinje. Bravo!

Prevod: Dere sen jas mali bija = Ko sem bil majhen

torek, 30. julij 2013

Murgelske rožice - julij 2013

Včerajšnje neurje v vrtu ni naredilo veliko škode. Uf, vsaj to. Premor med popoldansko in nočno nevihto sem izkoristila za fotografiranje rožic v murgelskem vrtu:


Ime trave sem že pozabila, ima pa rada bolj vlažno rastišče, zato jo sadijo ob ribnikih. Spomladi se poreže, da znova požene. Ker je prehitro rasla in postala neugledna, sem jo junija porezala in znova je pognala. 


Pijavčnica se je kar sama razrasla, verjetno je od lanskega leta ostal košček v tleh. Prav lep kontrast je nastal z belimi kamni in temno travo (ki je na naslednji sliki). 


Penissetum, ki ne cveti in zelo visoko zraste, je zelo dominanten. Potrebuje veliko prostora, dobro zemljo in veliko zalivanja. Pod njim je bakrena batata, koralna fuksija in temna deteljica.


Smilji so zelo hvaležni in velikokrat rešujejo zasaditev, ko kakšna od občutljivejših rastlin odmre.  


Na srečo so abutiloni zelo zdravi, seveda jih grizejo štriglice in kobilice, kot vsako leto. Karminasto rdeči cvetovi so ena redkih cvetočih poudarkov v letošnjih zasaditvah - na žalost. 


Pogled na vrt, ko sedim za mizo. Saj ni tako slabo, a ne?