sobota, 19. februar 2011

Zdravje: Čiščenje jeter z artičokami

Z artičokami je takole: eni jih obožujejo, drugi ne marajo. Jaz sem nekje vmes - če so artičoke dobro pripravljene, jih jem. Ne maram pa mehkih, razkuhanih, starih, grenkih in neokusnih artičok.

Prvič sem artičoke jedla na Nizozemskem, na izmenjavi s študenti gradbeništva. Kolegi so nam za večerjo pripravili kuhane artičoke in tudi pokazali, kako se jih je. Bilo je kar dobro. Potem se večkrat jedla zanič artičoke, dokler nisem odkrila, kako jih lahko sama pripravim.

Najraje imam vložene, ker jih lahko jem v vsakem letnem času. Za zajtrk si na kruh namažem zelenjavni namaz IBI, zraven pa pojem artičoke. Uporabne so tudi v omakah za testenine.

Verjetno ste že slišali, da artičoke vzpodbujajo delovanje jeter in žolčnika. O tem sem se želela sama prepričati, vendar brez umetnih izvlečkov, ki so v kapsulah in tinkturah. Zato sem si iz italijansko-slovenske poroke prinesla dva litra vloženih artičok (tudi najdražje so še vedno cenejše kot v Sloveniji).

In res sem opazila učinke, vendar šele takrat, ko sem pojedla najmanj 10 polovičk. Po obisku stranišča je bil občutek podoben kot pri čiščenju jeter. Seveda artičoke ne morejo nadomestiti čiščenja jeter z oljem in grenivkinim sokom, vendar so vseeno koristne, predvsem v preventivne namene.

Jetra in žolčnik spadajo v element les, tudi pomlad v sistemu petih elementov uvrščamo v ta element. Kot že vsi veste, je les moj prijateljski element, zato ga moram negovati in z njim tudi zdravje pripadajočih organov. Zato sem si iz Italije znova nabavila dva velika kozarca artičok. Pošiljka je prispela danes, prinesel mi jo je srečno poročeni italijanski mož:

Pošiljka artičok iz Italije

Artičokine srčke narežen na četrtine in jih začinim s koprcem, poprom, soljo, olivnim oljem in dodam toliko vode, da so skoraj vse pokrite z marinado. Vse skupaj dam v posebno posodo in za nekaj ur v hladilnik. Danes sem dodala strok česna in mislim, da bo zelo dobro. Ostale seveda pustim v ordiginalni posodi, ki jo hranim v hladilniku.

Mljask, bo jutrišnji zajtrk dober IN zdrav!

sreda, 16. februar 2011

Feng shui: Skrita debla

Ko se je 5.2.2011 začela pomlad po kitajskem koledarju, smo prišli pod vpliv tigra. Če še ne veste, februar je prvi mesec v kitajskem koledarju, kar lahko vidite na koledarju, ki ste ga dobili v kitajski restavraciji. Februar ima samo eno vodoravno črtico, kar je pismenka za število ena.

Mesec februar, tiger in pomlad imajo skupno značilnost - spadajo v element les. Ker mi les strašno koristi, sem z nestrpnostjo pričakovala 5.2., zgodilo pa se ni nič. Januarju je vladal počasen, statični vol, ki nas je s slabim vremenom delal še bolj depresivne. Tiger pa bi moral prinesti gibčnost, elan, dinamiko, akcijo ... No, včeraj sem se le spomnila, kaj se dogaja in odgovor našla v t.i. Hidden Stems.

Po slovensko bi jih prevedli kot "skrita debla" oziroma daljše "v vejah skrita debla". V vsaki od živali (veje) se namreč skrivajo dodatni elementi (debla), ki zelo močno vplivajo na nas. Poznamo jih v kitajskem horoskopu, pa tudi pri feng shuiju.

Kaj se je zgodilo? Tiger je prvi devet dni svojega vladanje s sabo vlekel še energijo prejšnjega meseca, t.i. remaining qi. Vol mu je "potisnil" ostanek svoje energije, zato je bilo obdobje do 14.2. zelo zemeljsko (nedinamično, statično). Naslednjih devet dni bo ognjenih, saj les potrebuje najprej toploto, da začne rasti. Šele zadnjih 16 dni bo nastopila t.i. pure qi, ko bo tiger vladal v elementu les yang.


Nisem vas želela zmesti in se važiti, koliko vem o feng shuiju. Ampak pokazati, da je feng shui zanimiv in kompleksen sistem, ki je nastal z zelo natančnim opazovanjem narave in časa. To me vedno znova navduši in občudujem mojstre, ki so stoletja in tisočletja pridno sestavljali svoja opažanja v učinkovit sistem.

Feng shui ni nič statičnega, ampak dinamičnega, vendar vse pride ob svojem času. Zadnjič mi je trener Aleš dvignil pritisk s patetično izjavo "vse ima svoj namen", ki jo resnično sovražim, saj je veliko ljudem v potuho, da sami nič ne naredijo. Feng shui nam omogoča, da stvari predvidimo in uporabimo. Pa ne samo v svojo lastno korist, ampak tudi v korist družbe in narave. Tako poskrbimo, da ima namen tudi nek smisel.

torek, 15. februar 2011

Feng shui: Namesto volitev raje kitajski horoskopi

Ko ničesar ne pišem na blog, se to zgodi iz različnih razlogov:

1. Sem na dopustu (ne, nisem).

2. Sem zbolela (ne, zdrava sem kot dren, čeprav vsi okrog mene smrkajo in kašljajo)

3. Sem na seminarju (ne, na žalost nisem, bom pa jutri).

4. Imam preveč dela (še kar gre, se pa že čuti, da se bo kmalu začela spomladanska feng shui sezona).

5. Berem zanimive knjige (ja, zaradi knjig sem vas zanemarila).

Malo prebiram romane (čisti šund, ni omembe vredno), malo strokovne članke, še največ pa kitajsko astrologijo. Včeraj sem dobila knjigo o kitajski astrologiji Bazi Suanming in partnerskih odnosih. Teh knjig je tako malo, da smo hvaležni za vsako, ki je vsaj malo na nivoju. Avtorja Horsta Görtza že poznam, saj je napisal dober splošni priročnik o kitajski astrologiji z interpretacijami horoskopov.

V knjigi o partnerskih odnosih je obdelal skoraj vse teme, ki so pomembne pri izbiri partnerja: kdaj se dva ujemata, komu je pomemben denar, kdo bo zvest, kdo ima homoseksualna nagnjenja, kdo je raje sam ... To znanje mi bo zelo koristilo pri ženitni posredovalnici, ki jo bom imela na stara leta. Saj vem, vsi mislite, da se šalim. Pa se ne! Čez nekaj let se bodo drastično zmanjšale možnosti za socialna druženja, tudi ljudje bodo drugačni in se ne bodo znali družiti. In tukaj nastopim jaz s kitajskimi horoskopi.


Seveda bodo še vedno pomembni hormončki in simpatija, vendar bom svojim strankam s predizborom pomagala k bolj efektivnemu iskanju partnerja. Görtz v knjigi predstavi tudi horoskope znanih osebnosti, še posebej politike in igralce. Pri nekaterih politikih bi si srčno želela, da bi jih izbrali s pomočjo kitajskega horoskopa, ne z volitvami.

Izvedela sem, da je bila Margaret Thatcher izredno uživala kot poročena gospa. Seveda si je za moža izbrala veliko copato, saj je bilo jasno, da je tudi doma veliki šef. Mimogrede: posneli bodo film o gospe Thatcher in upodobila jo bo Meryl Streep. Putin ima grozljiv horoskop in nikoli ga ne bi rada imela za nasprotnika. Pomirjajoče pa je, da je Barak Obama pravi cukrček, da je tudi zasebno takšen, kot ga vidimo v javnosti.

Obama in naš Borut Pahor imata nekaj skupnega: njun osebni element je zemlja yin. Potem pa se podobnost neha. Škoda.