petek, 24. april 2015

Vitamin D, lepotne operacije in nemški vrt

Ne vem, kakšne energije so v zraku, ampak v zadnjem času se ne morem pripraviti do tega, da bi pisala o resnih (političnih, družbenih, gospodarskih) temah. Niti o zdravstvenih ne; čeprav sem ravno danes oddala članek o pomanjkanju vitamina D. Še sama sem presenečena, kako nam ga zmanjka, čeprav je potrebno "samo" 30 minut sončenja na dan, da ga imamo dovolj.

Vas zanima, pri katerih zdravstvenih težavah nam zelo verjetno primanjkuje vitamina D? In, kako in kdaj se naj sončimo? Koliko IE (mednarodnih enot) vitamina D bi naj tedensko zaužili s prehranskimi dopolnili? Potem se prijavite na Avitine E-novice! Obrazec je na prvi strani www.avita.si.

Na jutranjem treningu sva s trenerjem zelo enotno kritizirala lepotne operacije. Nič me ne moti, če se nekateri dajo operirati. Moti pa me, da bomo morebitne dolgoročne posledice takšnih operacij zopet financirali iz javnega zdravstva. Kaj s tem mislim?

Npr., ta teden si neka mladenka da operirati prsa in dobi vsadek. Čez 20 let, ko njen kirurg niti ne bo več delal, bo zaradi vsadkov dobila zdravstvene težave. Kam bo šla? Najprej k splošnemu zdravniku, ta pa jo bo poslal naprej k različnim specialistom. Kdo bo vse skupaj financiral? Mi vsi iz zdravstvenega zavarovanja!

Je to prav? Zakaj se ne bi mladenka pred lepotno operacijo pisno zavezala, da bo stroške morebitnih zapletov, pa čeprav bodo nastopili čez 20 let, nosila sama? Bi se v tem primeru tudi odločila za poseg? Bi se bolje informirala o možnih zapletih in posledicah na zdravje? Bi moral del stroškov nositi zdravnik, četudi čez 20 let ne bi več opravljal operacij?

Tretja tema, ki me zaposluje, je bolj prijetna. Na daljavo svetujem prijateljici Slovenki, ki živi v Nemčiji. Rada bi preuredila vrt in me je prosila za nasvet. Takšna svetovanja so vedno zelo nehvaležna, ampak, ker sem na njenem vrtu večkrat sedela in jedla vegetarijanske jedi z žara, si lažje predstavljam načrtovane spremembe.

Načrtovanje vrta s pomočjo feng shuija mi je vedno zelo zanimivo, saj je vsak projekt unikat. Pri ureditvi vrta vse premalokrat vključimo okrasne predmete in izrabimo njihov simbolni pomen. In ne nazadnje: v lepo urejenem in energijsko polnem vrtu bomo radi posedali in si napolnili zaloge vitamina D za zimske mesece.




sreda, 22. april 2015

V Murglah imamo (zopet) mladičke!

Tako je, izvalila sta se že dva mladička (to vem tako, da opazujem, na koliko mest po gnezdu se s kljunom premakne kos, ko prinese črve). Čisto možno je, da bodo samo trije, saj so bile noči izredno mrzle. Da o stresu pri prenovi terase ne govorim.

Glede na velikost črvov, so se mladički izvalili že pred dvema ali celo tremi dnevi. V skledo s hrano sem takoj vsula izdatno porcijo sončnic in rozin. Ata kos in njegova ženkica sta bila v hipu tam in si privoščila pojedino. Sedaj ne bo šale, vsak dan moram v skledi kontrolirati zalogo hrane, saj je iskanje hrane za mladiče zelo naporno.

Bazenček z vodo pa tudi letos postaja zbirališče za različne ptiče. Očitno je po murgelskih vrtovih malo bazenčkov in napajalnikov, kar je po eni strani žalostno. Kaj bo šele poleti? Če imate vrt, si čim prej priskrbite napajalnik za ptiče. Lahko ga kupite, ali pa na zemljo postavite malo višji podstavek za rože. Živali vam bodo zelo hvaležne, pa še vi boste profitirali, ker vam bodo pojedle škodljivce. Da o užitku pri opazovanju obiskovalcev ne govorim. Ata kos je po temeljiti kopeli tako smešen, ampak še vedno seksi, da ne bo pomote!

Slik zaenkrat še nimam, jih pa bom priskrbela v naslednjih dneh. Objavljam lansko:

torek, 21. april 2015

Intervju na Planetu Siol

Pravkar sem zalila rože na vrtu in oprezala, ali so iz jajc že pokukali mladički. Mislim, da jih še ni. Noči so hladne, zato počasneje rastejo in se bodo zanesljivo zvalili z zamudo.

Prejšnji teden je zelo na hitro nastal intervju za Planet Siol. Novinarka Neža Mrevlje je svoje delo zelo dobro opravila; predvsem je postavila zanimiva vprašanja. Odzivi na intervju so zelo pozitivni, tudi branost na Planetu Siol je visoka, mi je sporočila gospa Mrevlje. 

Če vas zanima feng shui in ste intervju spregledali, ga lahko najdete na tej povezavi:

http://www.siol.net/trendi/dom/vrticek/2015/04/feng_sui.aspx


"Prave" barve za letošnje sezonske zasaditve!

Ko gledam svoje fotografije, nisem preveč zadovoljna. Zakaj nisem šla k frizerju,? Zakaj se nisem bolj naličila? Bi se morala obleči bolj romantično? Ah, ta samokritičnost ... Če jo kdo rabi, jo lahko dobi!

Nekatere ženske, recimo Manca Košir, Saša Einsiedler in Vesna Godina, so na fotografijah VEDNO videti lepo. Kako jim to uspe??? 

Ampak, da ne bo pomote, v strokovnem smislu sem z intervjujem zelo zadovoljna. Lepa promocija feng shuija - kaj je, in kaj ni!