sreda, 10. julij 2019

Rožice v Murglah - junij

Hitro moram objaviti slike rožic še iz junija. Sedaj so že skoraj enkrat večje, čeprav je veliko škode naredil hladen dež, veter. škodljivci ... Letos sem tudi zelo veliko prestavljala lonce, zato bodo na julijskih slikah čisto drugačni motivi.

Kot boste opazili, se v kader pogosto vsilil Lui. Ko pa je on na vrsti za fotografiranje, se potuhne. Lumpek!

Pri sezonskih rastlinah je poudarek je na zelenih, belih in sivih barvah, trajnice pa so tudi v drugih barvah.











ponedeljek, 8. julij 2019

Kakec v avstrijski školjki

V začetku junija smo en teden preživeli na avstrijskem Štajerskem, v Ramsau am Dachstein. Weissensee, naša klasična destinacija v tem letnem času, leži letos v energijsko neugodnem izseku, zato smo poiskali nov kraj za dopust. Po naključju sem naletela na Ramsau (ker imajo tam super hotel, ki je zelo prilagojen za pse) in takoj začutila, da bi lahko bilo tam zanimivo. Nisem se zmotila.

Mi smo našli apartma v bližini Ramsaua, s krasno teraso in ležalniki. Hodili smo na različne izlete, moj partner si je sposodil električno gorsko kolo - in bil navdušen.


Pogled iz apartmaja

Presenetila nas je mila klima na planoti Dachstein, saj so v bližini gore, ki so visoke tudi 3.000 metrov. Še ena zanimivost: v Ramsau so živeli zagrizeni protestantje, ki so v času protireformacije imeli maše kar v gozdu, na skriti lokaciji. Sedaj do tja vodi strma pohodna pot.

Ramsau in okolica sta nas navdušila. Najprej smo vse primerjali z Weissensee in pogrešali zatišno lego jezera; ampak, hitro smo ugotovili, da nam Ramsau z okolico nudi veliko več, res za vsakogar nekaj.

Goste, ki ostanejo več kot dva dni, dobijo turistično kartico, ki omogoča veliko brezplačnih ugodnosti in še več popustov. Zastonj je avtobusni prevoz, ena vožnja z gondolo na dan, različne vstopnine ...

Bilo je vse tako, kot se pričakuje v turistično razvitih krajih, samo pri označbah pohodniških poti sem včasih pogrešala kakšno oznako več. Z Luiem sva se na enem pohodu dvakrat izgubila.

Še ena (kulinarično-verska) zanimivost: na planoti Dachstein so zaradi ugodne klime lahko gojili pšenico, v nekaj kilometrov oddaljenem Schladmingu oz. dolini Emms, ki leži nižje, pa so katoliki imeli slabše pogoje, zato je zrasla samo rž. Tako so "Bauernkrapfen" - kmečki krofi v Dachsteinu iz pšenice, v Schladmingu pa iz rži, ki je seveda dala manj fine krofe. Preganjani protestanti so imel malo, sladko zmago. :)

V samem Ramsau lahko priporočam naslednje lokale:

1. pur Styria - Der Dorfladen, Ramsau 299

Odlična trgovina z zelenjavo in lokalnimi izdelki. Pripravite denarnico!

2. verweilzeit Café-Bistro in Delikatessen (https://www.verweilzeit.at)

Ko imate vrh glave zrezkov in krompirja, se odpravite v ta bistro na zdrav vegetarijanski/veganski obrok, solate, sladice. Zraven je tudi delikatesa, kjer vam bo zaigralo kulinarično srce. In, pripravite denarnico.

Zdaj pa še razlaga naslova današnjega prispevka. Že na Weissensse, ki leži na malo manj kot 1.000 metrov nadmorske višine, sem opazila, da mi prebava zelo dobro deluje. Ni šlo za pogostost, ampak količino. Ker so avstrijske straniščne školjke drugačne od naših, imajo nekakšno stopničko, na katero se usede kakec, sem lahko zelo nazorno spremljala količine. Moj dragi je potrdil moja opažanja.

Ker je zmanjkalo toaletnega papirja, sem ga poslala v trgovino in zabičala, da naj pride domov z najboljšim papirjem, kar ga imajo, po principu: veliko kakca = dober papir. Prinesel je resnično najboljšega: Zewa, 5-plastnega. Božansko, enostavno božansko.


Tokrat samo slika avstrijskega toaletnega papirja, naslednjič pa nekaj slik z Ramsaua in okolice, kjer smo se potepali.