petek, 22. maj 2015

Retrograden Merkur, mehur, dihur

Na jutranjem treningu v fitnesu sem trenerju Boštjanu povedala, da smo od 19. 5. do 11. 6. pod močnim vplivom retrogradnega Merkurja, zato sem zelo raztresena. Po pravici povedano, tudi sama sem se o tem informirala šele včeraj. Že nekaj dni opažam, da sem bolj pozabljiva, težje se skoncentriram, vse gre počasneje in da sem se lotila čiščenja nekaterih starih projektov.Več o tem, kaj počne retrogradni Merkur, si lahko preberete tukaj.

Vedno se zabavam, ko se začnejo nekateri razburjati nad astrologijo. Zakaj le, če pa samo odraža neka dogajanja v naravi in časovne vplive na nas? Vem, da je tudi v astrologiji, kot na vseh področjih, veliko šarlatanov, ki potem začnejo malo po svoje (površno, potentno) tolmačiti stara znanja. Podobno je v kitajski astrologiji. Ampak, se razburjati zaradi naravnih pojavov, se mi zdi smešno.

Vseeno je zanimivo opazovati, katere astrološke napovedi nas osebno "prizadenejo". Name očitno močno vpliva Merkur. Ampak, kot je dejal mojster Chan, moj učitelj feng shuia, kdor ima mojstrsko energijo (= uravnoteženo), lahko te vplive odlično izravna.

Proti koncu treninga se mi je pridružila Nuša. Malo nam je potožila, da je utrujena, pa ji je moj trener takoj povedal, zakaj: "Ker je retrograden Merkur!"

"Kaj pa je to retrograden mehur?" se je glasil odgovor ... 

Ko sem odhajala iz fitnesa, sem o vplivu retrogradnega Merkurja, za vsak primer, povprašala še trenerja Slavka:

"Kakšen dihur?" se je začudil in zatrdil, da na njega Merkur/mehur/dihur nima vpliva.


Merkur je majhen planet, čisto blizu sonca

P.S.

1. Včeraj popoldne sem pokrila vse rožice na terasi. Pa ravno zaradi tega, da mi jih ne bi bilo treba pokrivati, sem jih nabavila šele sredi maja. Očitno smo tudi na koledarju retrogradni (se premikamo nazaj).

2. Danes zjutraj sem ponovno prižgala peč za centralno ogrevanje, saj smo si v pisarnah bile enotne, da je zelo mrzlo in da ne želimo zmrzovati. Da bo bolj držalo, sem si pod hlače oblekla debelejše hlačne nogavice. Ni mi prevroče, pa tudi rožicam ne ...

četrtek, 21. maj 2015

V Baško po sončne spomine

Zgodaj sem se zbudila (za moje razmere) in med stiskanjem soka dvakrat slišala vremensko napoved: deževno, hladno in oblačno do sobote. Ah, dajte no, vi tam zgoraj, dovolj je, naj se vreme stabilizira in postane primerno letnemu času.

Tole yin vzdrušje se da pregnati samo z yangom. Če bi imela kamin, bi si v njem zakurila. Peč za centralno ogrevanje sem že ugasnila in res se mi je ne da prižgati. Tako, iz principa. Prižgala sem si luči in kasneje si bom skuhala indijski yogi čaj z ingverjem, cimetom, kardamonom ... Ja, pa ciklamasto majico imam oblečeno (element ogenj).

Ker bomo še nekaj dni brez sonca, sem poiskala sončne fotografije z Baške. To bo pravo!!!



Ko sem tole fotografirala, je pihal močan, svež veter. Komaj sem našla primerne rastline, ki so se upirale vetru in vsaj za nekaj sekund ostale pokončne.







Krasen primer, kako je dobra fotografija odvisna od svetlobnih razmer. Če bi bile te hiše obsijane s soncem in morje višje ter modre barve, bi bila slika ... bolj všečna. Tako pa opazimo samo zaflikan pločnik in stare fasade.


Še vedno nisem prehodila cele peš poti, ki je označena z rdečo. Če pa je tako lepo ležati na soncu in gledati valove. 





Takšni drobni detajli me vedno znova razveselijo - avtentično in simpatično





Veste, kaj je v Baški najtežje najti? Dobro restavracijo! O, saj jih je ogromno, samo vse ponujajo identične jedi, kot da bi eden od drugega prekopirali jedilnike. Prve štiri dni sem tako bila na sadno-zelenjavnem postu, zato me to dejstvo ni motilo. Zadnji dan pa sem načrtno odšla v izvidnico in iskala nekaj drugega kot čevapčiče, lignje in ribjo ploščo.

Skoraj sem že obupala, potem pa v neki ulici naletela na simpatično restavracijo s simpatičnim lastnikom. Njihov jedilnik je res prava poživitev glede na ostalo ponudbo, zato sem hitro našla nekaj zase. Cene dokaj zmerne (glavna jed od 10 EUR naprej), ampak za tako okusno pripravljene jedi ni težko dati nekaj več denarja. Lastnik mi je zaupal, da je celoten ambient in jedi izbral tako, kot bi si ga on zaželel, ko bi ženo peljal na romantično večerjo. Ja, vem, tudi sama sem se raztopila ob takšni izjavi.

Še naslov restavracije: Bistro Francesca, Zvonimirova 56, Baška

torek, 19. maj 2015

Prleške rožice so dobile gorenjsko družbo

Sem kar malo oklevala, ali naj objavim še več slik, s še več rožicami, ki sem jih (do)kupila v vrtnem centru Gašperlin. Le kaj si bodo bralci bloga mislili? Da sem z rožicami čisto obsedena? Eeeee, ja sem. Ne čisto obsedena, ampak "samo" obsedena. Pa kaj! Po mojih izkušnja ima vsakdo vsaj eno obsesijo, ki jo skrbno neguje in pusti rasti. Tako je z mojimi rožicami.

Ko pogledam fotografije prvih kombinacij, kaj vse se posadila in kam. Ojojojoj ... Tako, da lahko jasno in glasno rečem, da svojo obsesijo z rožicami razvijam in pri tem uživam vsako leto bolj. Ampak, to lahko razumejo samo pravi roželjubci.


Posneto s telefonom, v vrtnem centru Gašperlin - moja predstava o raju


K prleškemu izboru ...






 ... so prišle še gorenjske lepotice: kordilina, batata, kopriva, abutilon, bazilika, mulenbekija. Danes sem umila lonce, jutri pa začnem s sajenjem.

nedelja, 17. maj 2015

Kočno sem nabavila rožice - obisk v vrtnariji Alt

Maj je eden tistih mesecev, ko se več dogaja, kot utegnem objaviti. Bila sem na mini dopustu v Baški. Kako drugačen je počitek ob morju izven sezone! Mogoče sem pristranska, ampak tudi pred-sezonski turisti so drugačni, bolj umirjeni, zadovoljni sami s sabo in znajo uživati v drobnih stvareh.

Reportažo z Baške bom objavila v naslednjih dneh, sedaj je na vrsti bolj pomembna tema - rožice. V tem trenutku (17. 5.) je situacija takšna: še vedno nimam posajene niti ene sezonske rastline. Sem pa, na obisku pri mami, obiskala vrtnarijo Alt (v vasi Pristava v bližini Ljutomera), ki prleškim vrtoljubcem  nudi klasiko in dovolj "avantgarde", da so vsi zadovoljni. Izbira v vrtnariji je bila kljub poznemu termina velika, sem bila pozitivno presenečena.

Tokrat sem šla v vrtnarijo popolnoma brez načrta. Vedela sem samo dvoje: barve bom izbirala po smernicah feng shuija (element zemlja in malo ognja) in izbrala bom čim več rožic, ki jih še nisem imela. V vrtnariji sem se odločila še, da bodo moji veliki lonci letos posajeni z največ tremi rastlinami (eno vodilno na sredini in dvema okrog nje) in da bom posadila manj sezonskih rastlin kot ponavadi.

Tako je nastala zanimiva zbirka rožic, ki jo bom dopolnila še z nekaterimi preverjenimi, ki pašejo v murgelski atrij.

Lastnica vrtnarije Anka Alt me je razveselila z izredno lepimi primerke kopriv iz svoje lastne zaloge. Jaz sem pa ji dala nekaj nasvetov za fotografiranje hrane - gospa Anka piše namreč za revijo Gaia.


Anka Alt je bila takoj za fotografiranje, samo naslov bloga sem ji morala zaupati


Teh krasnih kopriv sem bila zelo vesela.


Odlično založena in urejena vrtnarija. Rožice so tudi sredi maja v odličnem stanju, kar je vedno znak dobre vrtnarije. Imajo tudi zelo bogato zbirko najrazličnejših zelišč ter zelenjavnih sadik.