sreda, 6. februar 2013

Prednosti kave z guarano

V naši spletni trgovini Avita prodajamo tudi stvari, ki mi niso všeč, kar je čisto normalno. Eden takšnih izdelkov je Kava Chi balance. Poleg tega, da pijem zelo malo kave, mi ne ustreza njen rahel okus po karameli.

Že po nekaj mesecih pa je Kava Chi balance dobila svoje zveste privržence in postaja pravi prodajni hit.


Stranke so hitro ugotovile prednosti te kave:

- priprava je preprosta, saj jo samo zmešamo z vročo vodo in je zato primerna tudi v službi;
- vsebuje guarano in s tem manj kofeina, vendar dalj časa "drži", saj se guaranin sprošča počasi;
- dodani so minerali, da kava manj zakisa;
- ima dober okus po karameli.

Najbolj so je veseli močni odvisniki od kofeina, saj namesto štirih kav spijejo samo dve Kavi Chi balance, pa še bolj zdrava je. Pridite jo poskusit, v naši kuhinji v Murglah (Pod hrasti 69) je vedno v uporabi.

ponedeljek, 4. februar 2013

Kako pozdraviti vročino v želodcu

Vedno znova me preseneti, kako nekateri ljudje (na žalost tudi zdravniki) ne verjamejo, da hrana vpliva na zdravje. Verjemite, po tolikih letih raziskovanja in lastnega eksperimentiranja, vam lahko zagotovim, da hrana odločilno vpliva na naše zdravstveno stanje.

Prejšnji teden sem naredila zanimiv poskus. Ja, to je krasno pri hrani, da lahko nasvete sami preizkusimo in ugotovimo, ali nam ustrezajo. Pri meni je bilo takole: že nekaj dni sem imela "vroč" želodec. Ni bila zgaga oz. pekoč občutek, ampak vročina. Razmišljala sem o prehrani, pa nisem našla ničesar takšnega, kar bi vzpodbujalo nastajanje toplote.

Ker poznam pet elementov iz feng shuija, sem vedela, da je problem element zemlja. V knjigi o tradicionalni kitajski medicini sem hitro našla odgovor. Res obstaja želodčno-vročinski sindrom, ki nastane zaradi napačne prehrane ali energijske disharmonije drugih organov. Največkrat je vzrok premočan yang v jetrih, ki je posledica potlačenih čustev (aha, to je narobe). V jetrih pride do zastoja energije (Qi-ja) in v želodcu do vročine. Značilen simptom je močan občutek lakote (se strinjam), vendar se po hrani stanje ne izboljša. Nasprotno: če z napačno prehrano obremenjujemo jetra, se krog zaključi in stanje še poslabša. Vročino v želodcu poslabša preveč hrane, ki energijsko deluje vroče in pekoče, zdravila, kajenje in kava. Tudi mlečni izdelki in premastna hrana poslabšajo simptome.

S psihološkega vidika je vročina v želodcu povezana s "požrtimi" emocijami: veliko pogoltnemo, ne da bi od tega imeli koristi. Rešitev je, da imamo bolj radi sami sebe.


Potlačena čustva preko jeter vplivajo na želodec

Na srečo je bila rešitev za moj vroč želodec zelo preprosta. V knjigi so ponavadi našteta meni popolnoma neznana kitajska zelišča, tokrat pa sem imela srečo in na prvem mestu našla meto. Vem, da meta deluje yin in hladi, zato jo je prijetno piti poleti. Tako sem si dvakrat skuhala metin čaj z limono (ki prav tako hladi) in moj želodec je imel zopet normalno temperaturo. Namig s potlačenimi čustvi bom vzela resno, od danes naprej pa si lahko očistim jetra, saj se je po kitajskem koledarju začela pomlad (vlada ji element les, kamor spadajo jetra).