petek, 16. maj 2014

Brezplačno predavanje: Ureditev okolice s feng shuijem

Kaj boste počeli v sredo, 28. 5. 2014 ob 17.30? Jaz vem: predavala bom v Kalčku (Šiška).

Vabljeni na brezplačno predavanje: Ureditev okolice hiše s pomočjo feng shuija

Ko pomislimo na feng shui, se takoj začnemo ukvarjati z urejanjem notranjih prostorov. Napaka! Največji vpliv ima okolica in sicer 70%. Predvsem od okolja v katerem živimo, je odvisno, ali bomo zdravi, uspešni, srečni, zadovoljni. Na žalost imamo samo vpliv na tisto okolico okrog nas, ki nam pripada - našo parcelo. Ureditev vrta okrog hiše je zato ena najpomembnješih nalog v feng shuiju. Kje stoji hiša, kako je usmerjena, kaj leži na parceli, kaj vpliva na našo hišo iz bližnje okolice? Lahko dobre vplive poudarimo in slabe omilimo?


Okolica hiše odločilno vpliva na dobro energijo v hiši

Za urejanje okolice po načelih feng shuija poznamo veliko smernic in nekatere boste spoznali na predavanju. Vsak vrt lahko uredimo po načelih feng shuija, ne glede na lego, stil ali finančne zmožnosti. Na vsaki parceli lahko nekaj spremenimo in izboljšamo stanje, pa naj bo to odstranitev ali posaditev rastlin, ureditev ribnika ali peščene potke. V energijsko dobrem vrtu se morata izmenjavati polarnosti yin in yang, tako kot v naravi, pa hitro dosežemo ravnotežje. Pomembna so pravila iz Šole oblik, s Kompasovo šola določimo barve, oblike in materiale, ki jih moramo uporabiti. Postavitev vodnega objekta, ki ne sme manjkati v nobenem feng shui vrtu, pa je že bolj zapletena.

Feng shui nam pomaga, da se del na parceli ne lotimo stihijsko, ampak načrtno in s ciljem, tudi če spremembe uvajamo postopoma.

nedelja, 11. maj 2014

Ruth v spomin - po brezjanski Poti miru

Ker nimam posajene še niti ene sezonske rožice, sem se včeraj končno odpravila v vrtnarijo v Podvinu (Vrtni center Vrtko). Nameravala sem kupiti samo zemljo, pa so me seveda premamile "euro marjetice" - Euryops athanasiae, ki sem si jih zamislila v letošnjih zasaditvah.

Nato sem se odpeljala na Brezje, saj sem končno želela prehoditi Pot miru, ki jo je Ruth tako oboževala. Pot vodi mimo pokopališča, zato sem obiskala tudi Ruthin grob. Mislim, da je eden najbolj izvirnih grobov v Sloveniji, nisem pa prepričana, ali bi bil Ruth všeč. Mogoče pa, ne vem.


Čudovit dan je bil, topel, pa še vedno dovolj svež za hojo med travniki in pogledom na hribe


Hoste pred vhodom na brezjansko pokopališče. Jih je posadila Ruth?


Grob naše drage prijateljice - pogrešamo te, veš!


V gozdu, na Poti miru, nisem veliko fotografirala, ampak raje uživala v žuborenju potoka in petju ptic. Pritegnili pa so me tile luknjasti listi. Še dobro, da kaj takšnega ne najdem na svojem vrtu ...


Samo 5 metrov visok je slap Peračica, vendar barvno izredno zanimiv.


Še bom prišla v ta konec, saj obstaja veliko različic te poti. S smerokazi so Gorenjci zelo "šparal", zato sem bila srečna, da sem pot končala v Brezjah, kot sem nameravala, in ne kje drugje.