četrtek, 17. december 2015

Zakisanost telesa in nesmisli v članku

Redko se odločim za javno kritiziranje drugih podjetnikov, saj vem, kako težko je biti uspešen v poslu. Če mi kaj ni všeč, jim to povem direktno (ustno ali pisno), ali pa počakam, da sami ugotovijo, kako ga biksajo. Če prej ne propadejo ...

Tokrat pa ne morem biti tiho. Tako slabo napisanega članka o zakisanosti že dolgo nisem zasledila. Predvidevam, da je preveden - in to slabo, tako slovnično, kot strokovno. Podčrtala sem stavke, ki so nesmiselni ali nepravilni.

Zakisanost telesa povzroča raka: kako hitro obnoviti ravnovesje?
Vir: http://www.bodieko.si/zakisanost-telesa-povzroca-raka

"Če imamo kisel pH v telesu, imamo zakisano telo in s tem lahko celo tvegamo svoje življenje. Ljudje imajo zakisano telo je takrat kadar je njihova vrednost pH v krvi pod 7,35. Telo potrebuje kislo-bazično stanje pH, ki se giblje med 7,35 – 7,45. Zakisanost telesa povzroča tudi raka, zato jo je dobro odpraviti."

Moj komentar: a res nihče ne prebere besedila in ga slovnično popravi? Kadar imamo "kisel pH v telesu" ne pomeni, da smo zakisani. Lahko je kisel urin (pod 7 pH), celo deli črevesja so kisli, ker morajo biti, vendar to ne pomeni, da smo zakisani. To, da zakisanost povzroča raka, še ni dokazano. Je pa res obratno: vsi, ki imajo raka, so zakisani (v podrobnosti ne bom šla).

---

"Povečana presnova glukoze in slaba prekrvavitev, lahko privedeta do tumorjev. Za naše telo je pomembna uravnovešena stopnja pH v telesu. pH si lahko preverite tudi sami doma, testirate urin ali slino, pripomočke pa lahko kupite v bližnji lekarni."

Moj komentar: kaj je "uravnotešena stopnja pH v telesu"? O slovnici ne bom rekla ničesar ... Na žalost so pripomočki (= indikatorji za merjenje pH), ki jih lahko kupite v lekarni, neuporabni, ker so premalo natančni. Poglejte k nam na www.avita.si ali v Sanolabor.

---

"Če boste testirali svojo slino, poskrbite, da v zadnji dveh urah niste jedli ter si sperite usta in pogoltnite. Slino obdržite v ustih ter na jezik položite trak. Izmerjen pH nato primerjate z barvno lestvico, ki jo dobite poleg pripomočkov za merjenje pH. Če boste testirali svoj urin, je to najbolje narediti zjutraj, ko vstanete. Če je pH pod 6,5 to kaže na zakisanost telesnih tekočin."

Moj komentar: ta del članka je tako nepravilen, da je že škodljiv. Merjenje zakisanosti s slino je popolnoma neuporabno. Najmanj 18 ur prej ne bi smeli jesti in piti, da bi dobili vsaj približno realne vrednosti. Merjenje urina samo zjutraj pa je prav tako nesmiselno, saj je jutranji urin vedno kisel (med 5,5 in 6,5 pH, lahko tudi manj )- vsaj pri zdravih ljudeh, ki jim ledvice še pravilno delujejo.

---

"Ko je pH previsok ali prenizek

Če je pH previsok nad 6,8, to pomeni da telo trpi zaradi zaprtja, plesni in glivic. Če pa je pH sline prenizek, pod 6,5, to pomeni da telo to že izloči."

Moj komentar: popoln nesmisel, tako velik, da ta dva stavka izbrišite iz svojega spomina ...

---

"Kako popraviti pH

Vaš pH je odvisen od različnih dejavnikov, najbolj od hrane. Nezdrava prehrana, dieta z živili s preveč maščobami, povzročijo telesu, da postane zakisano in s tem povečuje tveganje za nastanek bolezni, vključno z rakom. pH popravite z vnosom čim manj predelanih živil, saj je pravilna prehrana bistvenega pomena za obnovitev, zato je dobro da ločite med seboj tista živila, ki so alkalna in tista, ki so kisline. Alkalna je zelenjava in meso uvrščamo pod kisline, kar nam da vedeti, da moramo v svoji prehrani za ohranjanje ravnovesja pH v telesu jesti veliko zelenjave."

Moj komentar: no, končno ena pravilna trditev, da je pH najbolj odvisen od hrane. Že naslednja trditev pa ne drži, saj imajo maščoben nevtralen pH, torej ne zakisajo telesa. Beseda "alkalna" se ne uporablja več, poznamo kisline in baze, torej govorimo o bazični prehrani. In res je, najmanj se bomo zakisali, če bomo jedli veliko zelenjave.

P.S.
Zakisanost si izmerimo tako, da si merimo urin in sicer 3 dni, ves dan. Tako dobimo dnevne profile iz katerih odčitamo, kako smo zakisani.

Veš o tem tukaj: Indikator za merjenje pH

P.P.S.
Možni tipi krivulj, ko si urin merimo cel dan.