četrtek, 13. september 2012

Draga srajca, revne šivilje

Moj intervju v Nedeljskem dnevniku, o strupih v tekstilu, ni na naših spletnih straneh prinesel nobenega učinka. Statistika ni zabeležila nobenega skoka, vse je normalno, kot ponavadi. A ni zanimivo? Očitno so članek prebrali predvsem tisti, ki manj uporabljajo internet, ali pa jih je članek zadovoljil in niso šli raziskovat na splet.

Če bi svojemu dragemu podarili srajco znanega nemškega proizvajalca za 127 EUR, bi bila interna kalkulacija njene cene takšna:

  • Material: 18 EUR (bombaž iz Egipta ali ZDA, stkan v Italiji)
  • Tovarna, plače: 6 EUR (srajce izdelajo v Vietnamu, za minuto dela na strojih  in energijo kalkulirajo 7 centov)
  • Transport: 4 EUR (dobava blaga do azijske šivalnice stane 1 EUR na srajco, za transport zašite srajce in carino plačajo 3 EUR)
  • Uprava, dobiček: 15 EUR (od tega plačajo delo v centrali - dizajn, marketing, prodajo, logistiko; kar ostane, je dobiček)
  • Trgovina: 50 EUR (na nabavno ceno 43 EUR si v trgovini zaračunajo 50 EUR marže - od tega plačajo prodajalce, marketing, prostore ...)
  • Davki: 34 EUR (davek na plače, davek na dobiček, DDV)

Vas je sestave cene šokirala, kot mene? Saj smo nekako slutili, da so razmerja takšna. Ampak, ko imaš pred očmi številke, se ne moreš več pretvarjati, da dobijo delavci, ki srajco zašijejo, pošteno plačilo. 


Ljudje, vi ste res čudni! Zakaj sploh potrebujete veliko srajc?
Jaz si ob rojstvu izberem eno in jo nosim 80 let ...

sreda, 12. september 2012

Genska analiza in moje izkušnje

Prejšnji teden sem zelo nazorno doživela, kakšen vpliv imajo geni. Že nekaj časa pazim, da ne jem veliko ogljikovih hidratov. Včasih sem jih pojedla več, saj nisem strašen mesojedec. Ko pa sem dobila rezultate Osebne DNK analize (naročila sem jo pri wellneo genetics), sem začela bolj paziti.

Zakaj? Moji geni so takšni, da zelo slabo prebavljam ogljikove hidrate. Z leti sem to tudi sama ugotovila. Sicer pa, ste vedeli, da se naši geni stalno spreminjajo? Lahko, da sem imela ob rojstvu boljše gene za prebavljanje OH. Moja krvna skupina je A, kar me po D´Adamu uvršča bolj med vegetarijance (brez mleka). Če k tem analizam dodam še alergijski test (kako se imunski sistem odziva na živila - alergije tip III), je zmeda popolna. Tudi tam sem dobila svoj seznam živil, ki jih ne smem jesti.


Imam slabe gene za prebavo ogljikovih hidratov

Pozimi, ko bom imela več časa, bom sestavila seznam živil, ki jih lahko jem po vseh treh sistemih. Potem bom pa nekaj mesecev jedla samo ta živila in opazovala svoje telo. Vedno pravim, da je s prehrano najlažje eksperimentirati.

Moje mnenje o genskem testu je naslednje: prijetno me je presenetil in zadovoljna sem, da sem ga naredila, čeprav mi je samo potrdil to, kar o svojem telesu že vem. Poleg OH moram paziti na vitamin B12, železo in kalij. Bolj sem izpostavljena oksidativnemu stresu (kar je značilno za krvno skupino A). Vse to že vem oziroma imam težave na teh področjih. Največje presenečenje sem doživela na "športnem" področju: bolj mi ustreza vadba, ki krepi mišice.

Kako sem preizkusila moč genov? Na stranišču, ponoči od 2. do 4. ure! Pozno poldne sem za kosilo pojedla testenine, zraven še neprostovoljno sir. Mudilo se mi je, bila sem lačna in utrujena. Že zaspala sem težko, ker se je oglašalo moje črevesje, nekaj ur kasneje pa sem se zbudila s črevesnimi krči. Izučilo me je, zato bom še bolj pazila na ogljikove hidrate.

torek, 11. september 2012

Spadate v srednji sloj?

V Dnevniku sem našla tole anketo:

Kdo predstavlja srednji družbeni razred?



Moje mnenje je, da v slovenski srednji sloj spadajo tisti, ki jim ni treba varčevati pri nakupu hrane.

ponedeljek, 10. september 2012

Kako negativne misli spremeniti v pozitivno ukrepanje

Ponedeljek je, na mizi nas je počakalo veliko dela, zato nujno potrebujemo nekaj nasvetov, kako negativne misli spremeniti v pozitivne in se s tem motivirati za odlično delo.

Nevzpodbudne misli: "Moram še ..."

Pozitivne misli: "Nič mi ni treba! Ampak, počutil se bom bolje, če bom opravil ..."



Nevzpodbudne misli: "Ne vem, če ..."

Pozitivne misli: "Negotovost in dvom me obremenjujeta, kradeta mojo energijo, čas in denar. Zato želim razčistiti - pozanimal se bom. Dobil bom moč in energijo, zato ker se bom lahko odločil."



Nevzpodbudne misli: "Vse sem že poskusil, ampak tale naloga mi ne leži."

Pozitivne misli: "Sebi in drugim priznam svojo nemoč. Za to nalogo bom poiskal kolega ali zunanjega sodelavca, z več znanja in/ali motivacije. Pridobljen čas bom porabil za naloge, ki jih zmorem in kjer sem močan."


Nevzpodbudne misli: "Vedno znova počnem iste napake!"

Pozitivne misli: "Ni res! V vsaki novi situaciji lahko drugače reagiram, če si to res želim!"


Nevzpodbudne misli: "Nimam časa za ..."

Pozitivne misli: "Ne drži! Če si nekaj resnično želim, si za to vzamemo čas."


Nevzpodbudne misli: "Bilo bi boljše, če bi ..."

Pozitivne misli: "Tako je! Nihče ne ve bolje, kaj je potrebno narediti, kot vi sami, zato ustrezno ukrepajte."


Nevzpodbudne misli: "V tem trenutku to ne gre."

Pozitivne misli: "Nekateri trenutki trajajo celo življenje ... Zato se bom takoj odločil (da/ne)."


Nevzpodbudne misli: "Ne vidim nobene druge možnosti."

Pozitivne misli: "Vedno obstaja alternativa, če si situacijo ogledamo objektivno z vseh strani."


Nevzpodbudne misli: "O tem se sedaj ne morem odločiti!"

Pozitivne misli: "Se strinjam! Ampak, do x.y. se bom dokončno odločil."

Strupi v oblačilih - kupujte z nosom

Povzetek nemškega dokumentarca o strupih v oblačilih, ki sem ga napisala, me je "naredil" strokovnjaka za to temo. Čeprav vsem novinarjem povem, da sem samo pogledala dokumentarec in napisala članek za blog, me vseeno vabijo pred mikrofon in kamero.

Tokrat so v Nedeljskem dnevniku objavili članek o strupih v tekstilu z mano kot glavno zvezdo. Novinarka Mojca Marot mi je bila takoj všeč in mislim, da je članek zelo dobro napisala. Tukaj je samo del članka, ostalo si preberite v tiskani izdaji:


Nedeljski dnevnik bere zelo veliko ljudi, zato upam, da jih bo čim več sledilo mojemu nasvetu in kupovali z nosom in nogami. V petek sem bila v Supernovi na Rudniku in moj nos me je odnesel samo do ene trgovine: P&C, vse ostale so nagravžno smrdele.

nedelja, 9. september 2012

Se družite s pesimisti in nergači?

Ker se mi je včeraj predrlo kolo (kolesarske steze so povsod po Ljubljani polne stekla, zato se sploh ne čudim), sem šla danes s taksijem v Murgle po drugo kolo. Taksist mi je povedal, da je imel raka na trebušni slinavki, ki je ponavadi smrtna obsodba. Njemu so ga odkrili pravočasno in je ostal živ. Hvaležen je, da je dobil raka, saj je sedaj srečen. Prej je bil pesimist in nergač, sedaj se vsako jutro zbudi vesel in poln optimizma.

Takšne zgodbe se me emocionalno vedno zelo dotaknejo. Vedno so mi inspiracija, da analiziram svoje življenje. Sem srečna? Dovolj zdravo živim? S kom se družim - s pozitivci ali nezadovoljneži? Se znam razveseliti vsakdanjih malenkosti?

Včeraj šla na tek (po treh mesecih pavziranja sem zmogla 4,5 km) in kolesarit. Danes me samo malo bolijo mišice, ki si jih bom sprostila na kopanju. Grem se namreč sončit v Atlantis. Obožujem pozno jesenske žarke in to bo moja "malenkost" s katero se bom danes razveselila.