sobota, 16. junij 2018

Kaj narediti z bodočim izgorelcem?

Ste opazili, kako veliko se o izgorelosti piše v zadnjih mesecih? Pa veste zakaj? Ker je toliko ljudi izgorelih in končno smo se začeli zavedati, kako velik problem je to.

Če ne veste, kaj vas čaka, ko boste popolnoma izgoreli, si preberite prve strani knjige Stres od Maje Meglič.  Ali pa zgodbo Katje Krasko Štebljaj - ima tudi FB skupino o izgorelosti.

Sama sem bila pred skoraj dvema letoma na tretji stopnji izgorelosti (od štirih) in pravočasno potegnila zavoro. V zadnjih mesecih opažam, da se počasi vračam v formo. Počasi.

Okrog sebe opažam veliko ljudi, tudi najbližjih prijateljev, ki se zelo vztrajno približujejo četrti stopnji izgorelosti. Že leta jih čisto vse opozarja na to, da s sabo delajo grdo. Ah, to je še premila beseda! Sploh nimam izraza za takšno ravnanje. Mogoče bi lahko rekli, da zlorabljajo samega sebe.

Vidim, kako psihično in fizično nazadujejo. Kako so vedno bolj bolni, vedno bolj izčrpani, vedno bolj ... podobni hrčkom, ki poganjajo kolo v svoji kletki. In to so izobraženi, dobro situirani ljudje, ki bi imeli vse možnosti, da kaj spremenijo.

Kaj narediti s takšnim prijateljem - bodočim izgorelcem?

Zadnjič sem prijateljici na kosilu povedala, da ji bom prihranila vse knjige do leta 2020, ko bo zanesljivo doživela popolni zlom. No, zelo verjetno bo to že leta 2019.

Pripovedovala mi je namreč, da bo letos tudi na dopustu delala. Najprej bo en teden še normalno komunicirala s kolegi, potem pa bo ostala dva tedna delala na sedmih projektih. Letos je en teden dopusta črtala, ker ima preveč dela.

Res smo narod z neverjetnimi mazohističnimi nagnjenji.


V bistvu pa je rešitev tako preprosta: čim večkrat bi morali biti podobni pandi.

P.S.

Pojdite na www.avita.si in si poiščite res dobre članke o izgorelosti, ki smo jih objavili. Priporočam tudi rhodilo, adaptogen, ki zmanjša stresni odziv telesa.

četrtek, 14. junij 2018

torek, 12. junij 2018

Slaba in dobra orientacija zgradbe

Po navadi nimam težav s tem, da bi v prostem času razmišljala o feng shuiju. Lahko obiščem prijatelje, brez da bi ocenjevala njihovo dom po merilih feng shuija. Lahko pridem v poslovni prostor, pa ga ne analiziram in ne iščem napak.

Sta pa se mi v zadnjem mesecu zgodila dva "zdrsa", ko si nisem mogla pomagati. Izvlekla sem kompas (app na telefonu) in izmerila smeri neba. V obeh primerih se to ni zgodilo spontano, ampak sem dobila nek (nezaveden) dražljaj.

1. Namesto, da bi uživala na terasi, sem se s feng shuijem ukvarjala na zadnjem dopustu v Vrsarju. Bila sem v apartmaju, ki je energijsko neverjetno dober in tudi izredno dobro zaseden. Turisti ga imajo zelo radi. Seveda sem opazila vse, kar spada v t. i. šolo oblik: dostop, položaj na parceli, okna, vrata, postavitev pohištva ... Ni bilo vse idealno, pa je bil apartma vseeno tako finančno uspešen.

Ko sem izmerila smeri neba na osi obraz - hrbet, sem zadovoljno zapredla: seveda, os leži na izredno ugodni smeri. Če še ne veste: v feng shuiju vsak objekt obravnavamo kot človeško telo, zato je tako pomembno, kje ima zgradba (stanovanje) obraz in kje hišo.


2. Tudi včeraj, ko sem bila na kosilu v okolici Novigrada, so me zasrbeli prsti, saj sem intuitivno  čutila, da je z zgradbo nekaj narobe. In res, os obraz - hrbet je na eni izmed najslabših pozicij. Na Tripadvisor sem prebrala zadnje komentarje o restavraciji in stalni obiskovalci so se pritoževali, da hrana ni več tako dobra, kot je bila. Naključje? Ali posledica slabe, postane energije, ki jo ima zgradba že dve leti v periodi 9?

Moj partner me je vprašal, kaj bi svetovala takšni restavraciji. Več bi vedela po analizi, ampak načeloma je treba zelo radikalno spremeniti ponudbo, prostore, način dela ... Predvsem v smislu čiščenja, poenostavljanja, preglednosti. Ker so lastniki te restavracije starejši, bi jim svetovala, naj jo prodajo in uživajo starost.

Vem, vem, tega ne bi nikoli naredili! Bo pa zanimivo opazovati, kaj se bo dogajalo v naslednjih letih.