sreda, 25. januar 2012

Predavanje: Smo res že vsi zakisani?

Termin: četrtek, 26.1.2012 ob 17.30

Lokacija: Kalček - Šiška, Celovška cesta 268, Ljubljana

Predavateljica: Helena Golenhofen

Zakisanost telesa nastane predvsem zaradi napačne prehrane. Najbolj nas zakisajo sladkor, prečiščeni ogljikovi hidrati in meso. Posledica zakisanosti telesa ni samo pomanjkanje mineralov, ampak tudi skladiščenje kislih presnovkov v tkiva, kožo, mišice, sklepe in organe. Posledica tega dogajanja je slabša oskrba celic s hranljivimi snovmi, pa tudi razstrupljanje celic je slabše. Pogosteje dobimo krče, bolj smo občutljivi na bolečino, hitreje dobimo alergije in vnetja (revma, artritis).

Tudi artroza nastane zaradi zakisanosti, saj kisel pH raztopi sklepni hrustanec. Kislo okolje je ugodno za razvoj rakastih celic, bakterij, glivic, virusov in parazitov. Veliko srčnih infarktov se sproži v jutranjih urah, ko je v telesu »poplava« kislin. Zakisanost se poslabša v menopavzi, saj ženske z menstruacijo izgubijo redno mesečno razkisanje. Vročinski valovi in močno potenje ob nastopu menopavze so samo reakcije telesa, ki bi se rado razkisalo.
Katera hrana nas zakisa?

Zakisanost telesa lahko izmerimo. Na predavanju boste izvedeli, katere metode so najnatančnejše in kdaj mora biti urin kisel, kdaj pa bazičen. Telesa ne moremo razkisati zgolj z bazično prehrano, pač pa si moramo pomagati tudi s prehranskimi dopolnili. Katera so najboljša? Ali bazične kopeli res pomagajo?

Zakisanost telesa je povezana z nastankom skoraj vsake od sodobnih civilizacijskih bolezni, pa vendar je v medicini in vsakdanjem življenju le malo poznana. Na srečo si jo lahko vsakdo sam izmeri in ukrepa, še preden pride do resnih zdravstvenih težav.

Predavateljica:

Helena Golenhofen je direktorica Energijskega centra d.o.o., podjetja za alternativne oblike zdravljenja. Od svojega moža, zdravilca Dominika Golenhofna, se je veliko naučila o celostnem obravnavanju zdravstvenih težav. Z zakisanostjo telesa je dobro seznanjena: iz lastnih izkušenj, dela v zdravilski ordinaciji ter pisanja strokovnih člankov in prispevkov na svojem blogu.

Papaja, menstruacija in estrogen

Danes bo na vrsti zelo osebna ženska tema, čisto v stilu imena tega bloga. Govorili bomo o moji menstruaciji.

Ta mesec sem jo dobila pet dni prej, kot bi morala. Kaj se je zgodilo, sem premišljevala. Nisem tip ženske, ki dobi menstruacijo na točno xy dni ob točno določeni uri, vendar je pet dni zamika tudi zame veliko.

Razmišljala sem o možnih vzrokih in ugotovila, da bi lahko začetek menstruacije pospešilo:

- hrepenenje po psu Fiju (če ne veste za kaj se gre, si preberite tukaj),
- preveč gospodinjskega dela,
- papaje.

Odločila sem se za papaje, ker so pri hormonskih tipih kot sem jaz, zanesljiv krivec za prehitro menstruacijo. Ta prispevek na blogu pišem zato, da se boste začeli zavedati, kako velik vpliv ima hrana na naš hormonski sistem. O tem bomo pisali v prihodnji številki brezplačne E-revije Avita (izide v začetku februarja). Če še niste prijavljeni E-revijo, pojdite na prvo stran spletne trgovine Avita in v polje, ki je v desnem kotu, vpišite vaš naslov.

Moč papaj sem prvič doživela na dopustu. Z možem sva dobila v uporabo hišico na karibskem otoku St. Nevis. Otok ni nič posebnega, imajo pa dobre kokose in papaje. Vsak dan sva pojedla eno veliko, sočno, aromatično papajo. Še sedaj se mi cedijo sline. Po nekaj dneh sem dobila menstruacijo, čeprav bi morala imeti ovulacijo.

Šele nekaj let kasneje, ko sem že več vedela o povezavi med hrano in hormoni, sem ugotovila, da papaje močno pospešujejo delovanje estrogena. Pri meni dvig estrogena "prinese" menstruacijo, pri drugih neplodnost ali policistične jajčnike. Nastanek estrogena pospešujejo tudi ogljikovi hidrati, kar je še en razlog, da pazimo na količino. Več pa v četrti številki E-revije Avita.

ponedeljek, 23. januar 2012

Kitajsko leto 2012 - zeleni zmaj

Srečno novo kitajsko leto, ki mu bo vladal zmaj! Zanimivo je to, da je zmaj edina mitološka žival v kitajskem zodiaku - vse ostale lahko Kitajci uporabijo v kuhinji, je izjavil nek cinik.

Zmaj mora biti torej zelo pomemben, če se je kot mistična žival vrinil med ostale, ki so žive in uporabne. Res je, v stari kitajski astronomiji so eno od petih najpomembnejših ozvezdij poimenovali "Zeleni spomladanski zmaj". Nastop tega ozvezdja je napovedal začetek spomladanskega deževja, zato je zmaj povezan z vodo in poplavami (riževih polj). Zato je bil zmaj pozitivna žival, simboliziral je življenjsko energijo (riževa zrna so pognala) in seveda kraljestvo, moč, bogastvo.

Zmaj predstavlja rodovitnost, ustvarjalnost in spremembe v širšem obsegu. Zato je leto zmaja primerno za drzna tveganja, ekstravagantne načrte in dramatične geste. Predvsem umetniki, v prvi vrsti igralci, se lahko veselijo leta, ko bosta umetnost in kultura nekaj veljali. Čas bi ugoden za vzajemne obiske in praznovanja.

Nekateri zmaji se znajo prav dobro zabavati

Zanimivo je to: če nastopi leto zmaja v gospodarsko močnem obdobju, potem lahko izpeljemo daljnosežne načrte. Gospodarsko šibke države pa naj počakajo na boljše pogoje.

Zmaj je povezan z mistiko, zato bo leto 2012 ugodno za nastanek novih sekt in kultov. Letošnje leto ne podpira konvencionalnosti, večji uspeh bodo imeli vratolomneži in ekscentriki. (Moj komentar: bo naša nova konzervativna vlada zato manj uspešna?)

Ker je zmaj povezan s tveganjem, naj bodo vsi, ki opravljajo nevarno delo, previdni in pazijo na svoje zdravje.

Kaj leto zmaja napoveduje posameznim znamenjem, pa v naslednjih dneh.