sobota, 10. junij 2017

Polpeti brez glutena

Še vedno jem brezglutensko ... Ker je takšnih oseb vedno več, je šla živilska industrija v protiofenzivo in pojavili so se različni članki o škodljivosti brezglutenske oz. brezžitne prehrane. Pa ja. Naši predniki pa so nekaj desettisoč let preživeli brez glutena in enormne količine žit?

Kajti, ravno za količino gre! Preveč glutena in preveč ogljikovih hidratov (žit, sladkorja) nas dela bolne. Če ste skeptični, naredite poskus. Dva tedna brez glutena in izginila bo marsikatera težavica.

Seveda je treba pri takšni prehrani malo razmišljati in načrtovati. Predvsem pa je pomembna kreativnost. Zadnjič sem bila zelo lačna. Spomnila sem se, kako smo nekdaj porabili jajca, moko in drobtine, ki so ostali od nedeljskega pohanja mesa. Hmm, to bi lahko naredila tudi z brezglutenskimi sestavinami.

Stepla sem dve jajci, dodala cca. 5 dl vode, sol, peteršilj, poper, čili, nariban korenček, sesekljano čebulo, mogoče česen (sem pozabila). Pošteno začinite, drugače bodo polpeti medlega okusa. Masi sem dodala riževo moko, ovsene kosmiče brez glutena (ja, tudi to se dobi), čičerikino moko. Nisem merila, verjetno pa je bilo razmerje OH 1:1:1. Vse skupaj pustite stati 10 minut. Če je preredko, dodajte moko; če je pregosto, dolijte vodo. Masa naj bo mehka, ampak ne redka. Moj recept zadostuje za cca. 20 polpetov (spekla sem 3 runde).


Masa za brezglutenske polpete

Najbolj pomembno je, da olje ni prevroče in da polpetov ne pečete predolgo. Približno 2 minuti na eni strani (stopnja na štedilniku okrog 7, odvisno od moči in ponve) in manj kot 1 minuto na drugi. Ker so polpeti tanki, se hitro spečejo. Jaz maso zajamem z jedilno žlico in naredim polpet.


Hrustljavi, okusni in zdravi polpeti!

Pozor: če boste uporabili nastrgane bučke, jih prej posolite, pustite stati 10 minut, ožemite in šele nato dajte v maso. Uporabite lahko tudi por, papriko ali drugo zelenjavo.

Ko sem ponovno delala polpete, jem jih po vrhu potresla z na kockami narezano prekajeno šunko (to naredite hitro, da je masa v ponvi še mehka in se kockice posedejo v polpet). Ko sem jih obrnila, se je šunka krasno zapekla. To je bilo šele dobro. Variirate lahko tudi z moko. Uporabila sem že ajdovo, ki pa potrebuje močnejše začimbe in prilogo.

K polpetom postrezite solato ali zelenjavo. Če nimate nič od tega, bo dober tudi ajvar.


Dober tek!

četrtek, 8. junij 2017

Otroke dobimo na posodo

V mojih žilah se preteka nekaj umetniške krvi, vendar jo dosti premalo izkoriščam. Malo pri fotografiranju, malo pri sajenju rožic in urejanju vrta, malo pri kuhanju, malo pri krašenju pisarn (imamo sezonske okraske - hja, nismo mi samo tako!). 

Svoje umetniške "ambicije" si občasno zadovoljim s pripravo slikic, kot je spodnja. :) 

Ampak, tale uvod je napačen - glede na temo, ki sem jo začela danes predstaviti. Zadnjič sem z eno najboljših slovenskih zdravilk govorila od odnosih starši - otroci. Povedala je nekaj zelo zanimivega, tako s stališča odnosov, kot z energijskega vidika.

Kaj mora biti absolutno pravilo v odnosu med starši in otrokom? Da energija vedno teče naprej, nikoli nazaj, kot to poznamo v naravi. Najslabše je, ko otroci prevzamejo vlogo staršev: energija sicer teče naprej, vendar se položaj oseb zamenja. Moje mnenje je, da otroci morajo vedno ostati otroci, starši pa biti starši. 

Mogoče še niste pogruntali, kaj ta "energija teče naprej" pomeni v praksi. To pomeni, da starši nimajo pravice zahtevati podpore otrok. S tem ne mislim na materialno in fizično pomoč (če otroci to želijo in zmorejo), ampak na čustveno in mentalno podporo. 

Če starši pričakujejo, da jih bodo otroci energijsko hranili, vračali energijo, potem pride do nenaravnega stanja. Poglejte, kako je v naravi. A levinja, ko vzgoji mladega leva do samostojnosti in ta odide iz brloga, zahteva od njega, da ji nosi hrano, varuje, neguje? Seveda ne. Če levinja tega ne zmore sama, umre. 

Kako je pri rastlinah? Ko želod pade z drevesa in začne kliti ter rasti v drevesce - ali hrast pričakuje od mlade sadike, da ga bo varovala (pred dežjem, mrazom)? Nikakor! Sta celo konkurenta za hranila in sonce.

Kaj lahko iz tega zaključimo? Starši otroke dobijo na posodo za določeno obdobje, potem pa jih morajo "spustiti" - na takšen ali drugačen način. Ker se to ne dogaja, pride do različnih anomalij, predvsem čustvenega izsiljevanja. Res neverjetno, kaj vse so (odrasli) otroci pripravljeni pretrpeti in požreti, da je mir, ali pa ker upajo, da bodo dobili vsaj nekaj starševske ljubezni. Predvsem pa trpijo in se ponižujejo zaradi dediščine. Kako žalostno, čista prostitucija.


Naravni tok energije med starši in otroci

torek, 6. junij 2017

S kolesom ob Dravi in v Lienzu

Zelo spontano sem se odločila, da grem kolesarit ob Dravi. Izbrala sem zgornji tok Drave, saj me je zanimalo, kakšna je Drava kmalu po izviru. Kakšna je? Kot malo večji potok ...

Prespala sem (sva) v Lienzu. Mesto sem si ogledala že pozimi in zelo mi je bilo všeč, predvsem italijanski vpliv na arhitekturo in značaj ljudi. V trgovinah in na ulici se sliši veliko italijanščine, tudi napisi so pogosto dvojezični.

V petek sva si s kolesom najprej ogledala Lienz in okolico. Mesto me je še bolj navdušilo! Koliko zanimivih zgradb, vrtov, ulic, da o dveh rekah ne govorimo! Ja, tik za Lienzom je sotočje Drave in Isel, s tem, da je ob sotočju reka Isel široka in mogočna reka, Drava pa manjša rečica. Kljub temu se združena reka imenuje Drava. Zakaj je tako, ne vem. Mogoče vi?

V soboto sva se z vlakom odpeljala po Dravi navzgor. Kot izhodišče sva zbrala postajališče Innichen (S. Candido po italijansko), ki je od Lienza oddaljeno 42,5 km. Kaj naj povem o Dravski kolesarski poti? Vsaj na tem delu je fantastična! Pot gre bolj ali manj navzdol, po krasni trasi, kjer se izmenjujejo gore, polja, travniki, vasice, kravice ... in ogromno kolesarjev. Zato sem pridno uporabljala zvonec, saj so se italijanski kolesarji odločili, da je njihova celotna širina kolesarske poti.

Na http://www.drauradweg.com/ najdete dodatne informacije o posameznih etapah. S tega kolesarskega izleta nimam niti ene fotografije, saj sem se zavestno odločila, da bom samo kolesarila.

Že v petek sva si ogledala cerkev Heiliger Apostel Andreas in bližnje pokopališče, ki leži malo dvigneno nad mestom. V cerkvi so se pripravljali na birmo, na pokopališču pa je bilo zanimivo ugotavljati razlike med avstrijskimi in slovenskimi pokopališči. On je gledal nagrobnike ("To je novo pokopališče, najstarejši je pokopan konec 19. stoletja ..." ali "Glej, to je slovenski priimek!"), jaz pa rožice. Očitno so v Lienzu zelo popularne sklede, kamor posadijo sezonske rožice.


Kako sem uživala, ko sem se lahko tri dni vozila s svojim kolesom (in ne s sposojenim, ki mu ne delajo prestave, ima napačno višino ali zanič sedež).


Meni najljubša skleda na pokopališču v Lienzu.



Tudi ta ni slaba, a ne? Moram povedati, da so številni grobovi v rahli senci, saj je na pokopališču veliko visokih dreves. Pod takšnimi drevesi lepo uspeva bršljan.





Fotografirala sem s telefonom, zato je slika malo stresena, ampak si vseeno zasluži objavo. Dve barvi in nastane elegantna kombinacija.


Tudi hoste so v skledah.

V nedeljo sva se dopoldne, pred odhodom domov, odpravila na še en kolesarski izlet. Cilj sem izbrala sama, zato se res ne smem pritoževati nad težavnostjo proge. Ojojojoj! Koliko je bila trasa ob Dravi položna (povprečni padec je 1%), toliko je bila cesta do Tristacher See strma. Polovico poti sem rinila kolo, priznam.


A ni lep smetnjak? :) Morali so ga postaviti na to mesto. Nujno ... da popestri motiv.


Če ste kadilec in boste kdaj obiskali kakšno avstrijsko kopališče (ob jezeru), poglejte najprej okrog sebe, kaj drugi počnejo z ogorki. Na nekaterih zelenicah je strogo prepovedano odmetavanje cigaretnih ogorkov, zato so na razpolago takšni "pepelniki". 



Ne vem, koliko stopinj je imela voda v jezeru, ampak nekateri so se kopali. Glede na to, da jezero leži na 837 metrih ...



To je reka Drava pri Lienzu


Seveda sva si ogledala tudi znameniti grad nad Lienzem: Schloss Bruck. Oblačna nedelja je bila kot nalašč za ogled notranjosti. Grad je bil namenjen predvsem obrambi, zato je grd in predvsem praktičen. V večini sob si lahko do 26. 10. ogledate razstavo znamenitega slikarja, domačina, ki si je k svojemu imenu dodal ime svojega mesta: Albin Egger - Lienz. Moral je biti zelo poseben umetnik. "Ne slikam kmetov, ampak oblike" je njegov znameniti stavek. Nekatere slike so mi bile zelo, zelo všeč. V svoji dolgi slikarski karieri je zamenjal kar nekaj stilov.







V notranjosti gradu je strogo prepovedano fotografirati. Tole sliko reke Isel sem na skrivaj naredila skozi okno.



Po treh kolesarsko-kulturno-kulinaričnih dneh sva se zadovoljna vrnila domov. Vmes sva se ustavila še na Belem jezeru in pojedla kosilo. V mislih že načrtujem naslednji kolesarski izlet ob Dravi ...

ponedeljek, 5. junij 2017

V juniju bo veliko ognja!

Danes se je začel posebno vroč mesec. Ne mislim na vremensko, ampak energijsko stanje. To, da lahko leto opišemo z elementom in živaljo, že veste. Lahko pa na takšen, binomski način, zapišemo tudi leto, dan, uro. Tako dobimo različne kombinacije, ki jih analiziramo.

Tudi pri analizi horoskopov ima mesec rojstva zelo velik vpliv - kot v zahodni astrologiji. Mesec določa t. i. klimo horoskopa. Oseba z osebnim elementom les bo energijsko dosti šibkejša, če je rojena npr. jeseni, ko vlada kovina (ki nadzira, tlači les). Če je ta oseba rojena pozimi (voda) ali spomladi (les) pa bo dobivala samo podporno energijo, zato bo energijsko močnejša.

V letu 2017 vlada ognjeni petelin. Ogenj "obdeluje" petelina, ki spada v element kovina. Ta mesec se mu bosta pridružila še dva ognja, zato se bo petelin topil, in topil, in topil ... Kar v praksi pomeni, da ne bo nič od njega (lastnosti, ki jih predstavlja, ne bodo izrazite). Najbolje, da se zavleče v hladen kokošnjak in tam počaka do 7. 7., ko se bo situacija izboljšala.

Energijsko stanje v juniju 2017

Na splošno bo junij 2017 uspešen mesec za vse, ki potrebujejo (veliko) ognja. Pri meni se element ogenj nahaja v karieri, hobijih, samopromociji, užitkarstvu ... Super, boste rekli, junija se bom z lahkoto posvečala delu in samopromociji. Ampak, vse to me izčrpava in že danes, na prvi dan ognjenega meseca čutim, da sem nagnjena k pretiravanju. Morala se bom čim večkrat odpočiti v bazenu (vodi), da bom brez večjih poškodb preživela junij.

Zame in meni podobne torej velja: ne pretiravajmo! Tisti, ki vam ogenj koristi, pa boste plavali na oblaku uspeha in veselja. Hja, zelo polarizirano bo!

Nekateri bodo v tem mesecu popolnoma neuporabni in se bodo predajali predvsem zabavi, potovanjem, kreativnosti, druženju, pa tudi prodaji in drugim poslovnim priložnostim, kjer je potrebna dobra ideja in malo fizičnega napora. To so lahko samo kratkoročno uspešni posli, zato ne zapravite vsega denarja za kopalke, počitnice in koktajle.