petek, 5. junij 2020

Bo letošnje poletje suho in vroče?

Zadnji teden nisem prav veliko spremljala novic. Včeraj sem naredila napako in si ogledala nekaj prispevkov. Bljek! Zagabilo se mi je vse. Bojim se samo, da bodo fanatiki zmagali, saj bodo vztrajnejši. Svoje laži bodo ponavljali tako dolgo, dokler ne bodo postale resnica. Ampak, še sem optimistična.

Zunaj pošteno dežuje, kos pa me glasno opozarja, da mu danes še nisem nasula rozin. Takoj grem, da ne bo revež lačen ... (haha).

V bistvu mi zelo ustreza, da je vreme primerno za počitek. In za hygge - danski način srečnega življenja (pravkar berem knjigo o tem). Prižgano imam gretje, ampak treba bo prižgati še kakšno svečo. Čokolade ne bom, sem na dieti ... No, mogoče majhen košček. Blazine imam, dodatno me greje nekaj kosmatega - Lui.

Vsako leto v vrtnariji ali vrtnarskem centru rešim (kupim) pred gotovo smrtjo nekaj sadik. Tudi letos sem jih, zato deset rožic čaka na mizi, da jih posadim. Pa sem že od prvega, načrtnega nakupa imela viška rožic - za dva lonca. No, sedaj bosta pa še dva.Sukolentne rastline zelo dobro prenašajo sušo

Vsako leto tudi, še preden začnem z izborom sezonskih rožic, poskušam napovedati, kakšno bo poletje: vroče, suho, hladno, deževno? Pomagam si s kitajskim koledarjem, čeprav o napovedovanju vremena s pomočjo feng shuija nič ne vem. Sem pa v zadnjih dvajsetih letih opazila, da so meseci in leta, ko je bil v kitajskem koledarju močan element voda, v bistvu bili bolj sušni.

Letos imamo kovinsko podgano, torej močno vodo, zato sem pri sebi sklenila, da bo druga polovica leta oz. poletje suho. Mojo amatersko napoved je potrdil portal Accuwheather:
Na jugu Evrope bo poleti prevladovalo suho in zelo vroče vreme. Za območje severne Italije in Balkana Accuweather napoveduje več dolgotrajnih vročinskih valov s temperaturami precej nad 30 stopinj Celzija. "Mogoče je pričakovati številna dolga obdobja s temperaturami med 30 in 40 stopinjami Celzija in tudi nad 40 stopinj Celzija," je povedal meteorolog Tyler Roys.
Lansko leto so zadeli v nulo, zato jim kar verjamem. Njihove dnevne napovedi pa so neuporabne.

Mesto za dodaten sod vode (za zalivanje rož) sem že določila. Prav tako na gredice pred hišo nisem posadila enoletnic, ampak trpežne trajnice. Pred hišo, našim poslovnim prostorom, bodo tako stali samo trije ogromni lonci s sezonskimi rastlinami, da bo čim manj težav z zalivanjem.


V vsakem pogledu nas čaka zanimivo leto. Bo Trump zmagal, ali se bo Melanija vrnila v Sevnico?

četrtek, 4. junij 2020

Iščem krajinskega arhitekta

Kaj je novega? Veliko, ampak ni vse za javno objavo ...  Sezonske rožice so, na primer, prvo noč preživele brez zastirke. Vseeno je bila na pokriti terasi, na mizi, najnižja nočna temperatura 13,9 stopinje. Nekatere rožice (batata, lantana, koprive) pa potrebujejo najmanj 15 stopinj. Glede na vremensko napoved, bodo naslednji dve noči zopet pokrite.

Ker zebe rožice, zebe tudi mene, in v firmi sem si prižgala gretje. Zebe tako samo mene, vsi ostali so "hot".

Glede na napovedi astrologov, nas čaka zanimiv petek s polno luno in luninim mrkom. Mi, ki delamo s strankami, baje pa tudi v prometu, že od torka čutimo, da se nekaj "kuha". Nič, treba je počakati, da mine.

Nekdaj, v mlajših letih, se nisem ozirala na takšne pojave, niti na cikličnost narave. Ampak, lekcije pridejo in od nas je odvisno, ali jih bomo sprejeli ter se iz njih nekaj naučili.

To plavanje s tokom, ki v moderni družbi ni zaželeno, ker se zamenjuje z brezvoljnostjo, brezciljnostjo, lenobo, neambicioznostjo, pa še čim, v bistvu predstavlja ženski princip delovanja. Ženske v svoji yin energiji nismo ciljno usmerjene, to so nam privzgojili. Ženska energija je razpršena in hkrati zbira. 

Mojstri so sicer prišli in zaključili s prenovo ograje, vendar bom morala z dokončno razporeditvijo loncev z rožicami počakati do naslednjega tedna. Nič več ne delam proti naravi!

Naslednje dni bom zato izkoristila za feng shui analize (okolica hiše). Si predstavljate moje veselje, ko lahko kombiniram feng shui in rastline? Jupiiiii ....

Poznate kakšnega krajinskega arhitekta (m/ž), ki je odprt za sodelovanje z mano? Moje stranke pri izvedbi potrebujejo pomoč: izris ureditve, izbor rastlin in drugih elementov v vrtu ter seveda izvedbo. 

Kaj pa je potem naloga feng shui svetovalca? Kmalu bom na svojem lastnem vrtu predstavila, kako poteka urejanje okolice po feng shuiju in kaj kdo počne. Prepričala sem tudi eno stranko, da bom lahko predstavila njihov vrt, saj je odličen primer za učenje.

Danes dopoldne sva z mojim psičkom Luiem šla fotografirat situacijo, ki je nastala po odstranitvi lesk in postavitvi nove ograje. Zemljišče za ograjo je v bistvu občinska last, ampak že desetletja tudi ta zemljišča urejajo lastniki. Eni bolj, drugi manj.

Ker ta del parcele predstavlja hrbet našega podjetja, ki je ena od najpomembnejših točk v feng shuiju, se moram zelo potruditi. Hrbet hiše je namreč povezan z varnostjo, zdravjem, odnosi.Več kot devet metrov ozke parcele čaka na ureditev. Le kaj bo pokazala feng shui analiza? Delala jo bom seveda za energije v periodi 9, v kateri se nahajamo od leta 2017 in bo trajala 27 let. 


Vsak dober vrt (s stališča feng shuija) ima "zadnja" vrtna vrata. Del, kjer je Lui, je ženski del parcele. Levo od vrat pa je središče hrbta.


Kdo je hodil mimo mojega terena?


Naša kravica je travo ...


Lui voha, ali s te strani prihajajo dobre energije ... eeee ... vonjave.


Zdaj pa hitro v hišo in jest.