sobota, 17. januar 2015

Sem res srečna?

Vsi smo se že znašli v situaciji, ko je prijateljica ali prijatelj razmišljal o odhodu iz partnerske zveze. Ko pride do varanja, je odločitev še težja ali pa lažja, kakor kdaj. Ampak, po vseh debatah in analiziranju, kaj narediti, pridejo vsi akterji do spoznanja, da se mora vsak določiti sam.

Na gofeminin.de sem našla članek z devetimi vprašanji, na katera bi naj odgovorili, ko v naši zvezi še ni vidnih problemov, pa tudi takrat, ko razmišljamo o odhodu. Kot že pove ime portala, je namenjen ženskam, vendar so vprašanja, vsaj po mojem mnenju, uporabna tudi za moške.

1. Je življenje z njim nekaj posebnega?

S tem ne mislimo na prve tedne sveže zaljubljenosti, ampak na drobne vsakdanje stvari, ki polepšajo dneve in pustijo sledi.

2. Vam daje občutek varnosti?

Se lahko res zaneseš na njega, tudi ko je sam preobremenjen? Ti bo ojačal hrbet, ko bo to potrebno? Ali si večino časa sama s svojimi skrbmi?

3. Te pripravi do smeha?

Se veseli, če ti lahko na obraz pričara nasmeh? Ali je tip moškega, ki je vedno jezen ali te celo spravi do joka?

4. Ti pomaga pri tvojih težavah? Ali jih poslabša?


Se še vedno smejiš njegovim šalam?

5. Se lahko pogovarjata?

Se lahko z njim odprto pogovarjaš? Ali moraš pred njim igrati? Lahko res pokažeš. kdo si, ali pričakuje, da boš zmeraj dobre volje in seksi ženska za boljši vtis?

6. Te spoštuje?

Te vidi takšno, kakršna si v resnici? Čutiš, da tvoje misli in dejanja prepozna in spoštuješ? Pozor pri stavkih: "Obleči si raje to ..." ali "Zakaj ne narediš raje tega ...?"

7. Te podpira?

Skrbi za to, da se razvijaš? Te navdušuje? Te podpira v tvojih sanjah in ciljih? Ali se moraš velikokrat umakniti in posloviti od svojih želja?

8. Želiš biti zaradi njega boljši človek?

Vsakdo ima napake in zaradi partnerja, ki nam veliko pomeni, jih želimo zmanjšati. Mu občasno poveš, da se zaradi njega želiš postati boljša? Ali se že on obnaša tako brezobzirno, da si ob njem vedno videti kot svetnica?

9. Ga spoštuješ?

Postavi si vprašanje: Je globoko v sebi pošten, odgovoren in prijazen človek? Ali pa ima karakterne lastnosti, ki jih odklanjaš in bi jih najraje spremenila?

Avtorji besedila ne povedo, na koliko vprašanj je treba odgovoriti pozitivno in pri katerem številu negativnih odgovorih je partnerstvo v velikih težavah. Kaj vi menite?

četrtek, 15. januar 2015

Po treh tednih je 50% novoletnih zaobljub pozabljenih

Marketinški strokovnjak Aleš Lisac nam pove, kaj potrebujemo, da se bomo bolj držali (novoletnih) zaobljub:


Na koncu boste slišali še nekaj nasvetov o prodaji in marketingu. Všečno povedano, hvala Aleš.

sreda, 14. januar 2015

Kaj se lahko naučimo od uspešnih ljudi?

V zadnjem času veliko poslušam o škodljivosti interneta, facebooka in podobnih portalov. Takšnih izjav, po pravici povedano, ne razumem. Zame je internet čudovita možnost, da se v kratkem času naučim veliko stvari od najbolj pametnih ljudi. Lahko preberem zgodbe in se iz njih nekaj naučim.

Torej ni problem v internetu, ampak v njegovi uporabi. Ni kriv "sistem", ampak človek, ki ga uporablja. Je tako težko izključiti računalnik in nehati vsakih 5 minut gledati na ekran pametnega telefona? Očitno je! Sama imam takšne težave samo občasno, potem pa se discipliniram in prisil v druge dejavnosti, ki me zopet popeljejo v "normalno" uporabo interneta.

Tako sem na internetu (huffingtonpost.de) našla dober članek o tem, kateri dve lastnosti imajo ZELO uspešni ljudje. Izjavam avtorja, Josephu Perella, lahko samo pritrdim. Jaz teh lastnosti nimam tako močno izraženih, zato ne bom nikoli zelo uspešna. Nič se ne sekiram, vem, da imam drugo poslanstvo, oziroma me zanimajo tudi teme, ki niso povezane samo s podjetništvom. Kot je pisanje knjig in poučevanje.

Na tej povezavi si lahko ogledate intervju z njim (v angleščini), o lastnostih govori od 2:46 minute naprej: Joe Perella, intervju

Slovenski povzetek pa je takšen:

1.
Uspešni ljudje delajo več kot povprečni ljudje. Na svetu je veliko pametnih ljudi, ki niso uspešni. Seveda je uspeh odvisen tudi od sreče. Resnično uspešni ljudje dajo od sebe vedno 150 odstotkov, ne 100.

2.
Uspešni ljudje so osredotočeni. Imajo jasen cilj, ki jih žene. Življenjski moto uspešnih ljudi je: Če si na prehitevalnem pasu in misliš, da je vse pod kontrolo, potem ne voziš dovolj hitro. Z voljo se priganjajo, da je vsak nov dan boljši od prejšnjega. Nikoli niso zadovoljni, vsak dan pridejo na delo in premišljujejo, kaj lahko naredijo bolje.


Uspešnosti se je Travis Bradberry (avtor knjige Emotional Intelligence 2.0) lotil drugače. Vprašal se je, kaj uspešni ljudje nikoli ne delajo.

Uspešni ljudje:
  • ne dovolijo, da bi kdo kvaril njihovo razpoloženje.
  • ne pozabijo ničesar.
  • ne vodijo bojev na življenje in smrt.
  • ne postavljajo perfekcionizma na prvo mesto.
  • ne živijo v preteklosti.
  • ne tuhtajo o problemih.
  • se ne obdajo z negativnimi ljudmi.
  • ne gojijo zamer.
  • rečejo "Da" samo takrat, ko to res mislijo.

torek, 13. januar 2015

Najdražji čaj na Bledu

V soboto sem bila na Bledu. Malo je sijalo sonce in prav prijetno se je bilo sprehoditi ob jezeru. Bilo je zelo veliko hrvaških gostov, pa tudi Japoncev.



Na žalost nisem imela hrane za labode in race.



V tej restavraciji sem si naročila kosilo in se, zaradi mraza, odločila za zeliščni čaj. Vse je bilo okusno, samo piščanec preveč slan. 


Ko je prišel račun, sem doživela majhno presenečenje: čaj stane 3,30 EUR. Poskušala sem se pomiriti z različnimi argumenti: da je kava v Benetkah petkrat dražja, da je bila skodelica velika in čaj dober ... pa ni šlo!


Ponovno sem odprla jedilni list, na katerem, tako mimogrede omenjeno, niso označeni alergeni, in poiskala, koliko stane sveže stisnjeni pomarančni sok. Videla sem, da ga je naročilo veliko gostov, zato sem takoj posumila, da mora biti dober in cenejši kot čaj. Nisem se zmotila, 3 dl soka stane 3,90 EUR. Od 3 dl soka si že sit in privarčevala bi 14 EUR, kolikor je stal piščanec z zelenjavo.

Čeprav, takole med brati: a ni 3,30 EUR za 3 dl limonade malo preveč? Vodi dodaš sok limone, ki stane 15 centov, malo sladkorja in postrežeš, kar te stane 0,33 EUR. Marža: 1000%.


Hitro sem se odpravila naprej ob obali ...


... in kmalu zagledala tole "inštalacijo". Le kaj se razburjam, se boste vprašali, sortiranje smeti je bolj pomembno od turizma in estetike.


Ta Španca sta se takole sproščala z brenkanjem na kitaro. Lepo ...




Labod ni hotel sodelovati in primerno pozirati, ker je bilo na vrsti večerno čiščenje. Sonce je počasi zahajalo, turisti bodo izginili in končno bo imel mir.

ponedeljek, 12. januar 2015

Hotelski davek na samskost

Eden od ponudnikov kuponov mi je poslal ponudbo za 2-dnevno bivanje v hotelu Lone v Rovinju - za dve osebi. Hotel mi je, vsaj po slikah, zelo zanimiv s stališča feng shuija, že dolgo me mika, da bi si ga ogledala v živo. Ker ima hotel pet zvezdic, so cene zelo visoke, zato bi bili kuponi s popusti zelo dobrodošli.

Problem številka 1:

Cene na kuponih niso nujno najugodnejše, poleg tega so časovno omejene. Zato se splača preveriti cene na hotelski spletni strani ali portalih kor je booking ali HRS. 

Problem številka 2:

Ker sem trenutno samska, zame ponudbe preko kuponov ne pridejo v poštev, saj so VEDNO za dve osebi. Na spletni strani hotela Lone sem preverila njihovo ponudbo; izbrala sem naključen datum konec januarja. 

Presenečenje: najugodnejša soba v tem obdobju za eno osebo stane 119 EUR, če jo uporabljata dve osebi pa 119 EUR. Tako je, razlika je 0 EUR. In gre za isto sobo (Premium Room) in cena je za sobo, ne za osebe.

Ne da se mi pisati v hotel in spraševati o njihovi cenovni politiki. Je pa takšnih cenovnih diskriminacij veliko. Če bi bila v Nemčiji, se ne bi sekirala, saj so tam že davno razumeli potrebe trga in ponujajo potovanja, hotele in druženja, ki so tudi cenovno prilagojena samskim. 


Samske nogice v hotelih bivajo dražje

Pa da ne bo kdo mislil, da je to samo problem samskih žensk v aktivnem obdobju. Ne, takšna cenovna politika prizadene tudi vse mlade, ki nimajo partnerja, upokojene vdove in upokojenke, ki se niso nikoli poročile. Vem, s svojim razmišljanjem sem zopet nekaj let prehitra, ampak prišel bo čas, ko bodo tudi hotelirji prilagojeni vedno večjemu številu samskih - ne osamljenih, nikakor!

Tudi nekatere restavracije in gostilne so popolnoma neuporabne, če želiš na kosilo ali večerjo povabiti samega sebe. Vse mize so za najmanj 6 oseb in zelo neprijetno je sedeti sam za takšno mizo. V tujini te za takšno mizo nikoli ne bi posadili, ker je neracionalno, pa tudi neugodno za gosta.