petek, 13. januar 2012

Vse v en fascikel

Fascikel je v tem primeru lahko tudi datoteka, predal, škatla ... Naročila sem se namreč na dnevne novice Siplify, zato vsak dan dobivam koristne nasvete o poenostavljanju življenja. V tem podjetju obvladajo posel: na nek način so agresivni z reklamami, po drugi strani pa dovolj simpatični, da jim ne zamerim.

V Simplify svetujejo, da na začetku vse naloge damo v en fascikel (mogoče si še lažje predstavljamo predal za elektronsko pošto). Kljub velikemu številu nalog se ne smemo obremenjevati s tem, kakšne so po pomebnosti ali nujnosti - to pride kasneje.

Najprej naloge ločimo na tiste, ki jih lahko hitro naredimo (npr. v manj kot dveh minutah) in na časovno obsežnejše naloge. Če se le da, časovno nezahtevne naloge takoj opravimo - najhujše je prestavljanje opravil na jutri, saj sami veste. Kadar je teh nalog veliko, za cel dan, jih razdelimo po prioriteti: pomembne ali nepomembne. To je najtežji del organiziranja življenja, saj velikokrat ne vemo, kaj je pomembno, in kaj ne.

Časovno zahtevnejše naloge tudi razdelimo po pomebnosti. Nepomembne lahko odložimo za nekaj časa (če ste jih pravilno sortirali, ne bo škode), pomembne pa razbijemo na več korakov. Zdaj pa nastopi kritičen del, saj na te naloge radi pozabimo, zato moramo enkrat na teden kontrolirati njihovo izvajanje. Najprej se lotimo tistega koraka, ki je najzahtevnejši in za katerega vemo, da nam bo povzročal največ težav. Če ne veste o čem govorim, si kupite knjigo "Pojej živo žabo" - po mojem mnenju bi jo morali prebrati že osnovnošolci kot obvezno čtivo.

sreda, 11. januar 2012

Poenostavimo življenje - nasveti iz koledarja

Letos imam prvič namizni koledar z dnevnimi nasveti. Kupila sem si koledar od http://www.simplify.de/, zato so nasveti povezani s poenostavljanjem dela in življenja. Knjiga "Simplify youe Life" je v Nemčiji že nekaj let prodajni hit, avtorjev prvotni poklic je evangeličanski duhovnik, od leta 1990 pa dela kot novinar in publicist.

 Iz "osnovne" knjige so razvili pravo poslovno idejo in izdali številne publikacije (knjige, CD´s, koledarje) za poenostavljanje življenja. Meni in številnim drugim bralcem je všeč stil pisanja, ki ni pokroviteljski, ampak praktičen in duhovit. To knjigo bi morali nujno izdati tudi v slovenščini, ne pa da imamo na tržišču predvsem ameriško literaturo, ki nam je kulturno manj blizu.

Nekaj nasvetov iz prvih januarskih dni:

1. Zapišite si tri stvari, ki jih lahko naredite v nekaj minutah, vendar ji že dolgo odlagate in prestavljate. Sem spadajo gospodinjska opravila (odnesti smeti, ročno oprati pulover), telefonski klic ali sortiranje papirjev. Ta tri opravila naredite sedaj, TAKOJ in uživajte v čudovitem občutku, ki ga boste imeli po opravljenih nalogah.

2. Velikokrat smo nezadovoljni s svojimi odločitvami in se kasneje opravičujemo s "Saj nisem imel druge možnosti!". Pri odločitvah bomo svobodnejši, če jih bomo obravnavali po metodi 10-10-10: kakšne posledice bo imela vaša odločitev v 10 minutah, 10 mesecih in 10 letih. Ugotovili boste, da je čisto vseeno, kako se odličimo, saj večina odločitev ne bo vplivala na naše življenje čez 10 let.


"Tole nujno potrebujem, takoj mi pošljite!"

3. "V novem stanovanju/z novim partnerjem/v novi službi bo vse drugače in boljše," pogosto napačno razmišljamo. Pozitivne spremembe trajajo malo časa in hitro preidemo v ustaljeno prejšnjo rutino. Simplify svetuje, da si moramo aktivnosti, ki nas delajo srečne, organizirati z veliko fantazije in raznoliko. Vedno znova moramo biti pripravljeni, da jih preizkusimo na drugačen način.

4. Nove stvari želimo imeti takoj, saj nam s tem zapolnijo praznino in dolgočas v našem življenju. Ko jih enkrat dobimo, smo kmalu znova prazni in zdolgočaseni. Rešitev: uživajmo v čakanju na izpolnitev želja. Pred nakupom se pozanimajmo o izdelku/storitvi, preberimo, kakšne izkušnje imajo drugi. Med čakanjem boste zelo verjetno ugotovili, da stvari sploh ne potrebujete, ali da potrebujete nekaj drugega za rešitev svojih težav.