četrtek, 7. november 2013

Posušeni paradižniki gredo na obisk

Posušeni paradižniki so tako okusni in praktični za uporabo, da jih moramo vedno imeti v hladilniku. So naravni ojačevalci okusa, zato popestrijo dolgočasne jedi - tako optično kot kulinarično. Lahko jih dodamo enolončnicam, na primer zelju, okusni so v rižotah, da o omakah za testenine niti ne govorim. V dušeni zelenjavi pa so, vsaj zame, kulinaričen vrhunec. Imajo intenziven okus po paradižnikih, jed hkrati osladijo in osvežijo.

Bila sem povabljena na kosilo, zato sem gostiteljici prinesla vložene posušene paradužnike. Najprej jih za nekaj minut namočimo v topli vodi (bolj je voda vroča, manj časa jih pustimo). Paradižnike pred sušenjem natrejo s soljo, da se čim hitreje posušijo (sol iz njih potegne vodo). Med namakanjem se ta sol delno spere, hkrati pa paradižnike operemo in zmehčamo.


Medtem si pripravimo kozarec s pokrovom, olivno olje in začimbe: česen, lovorjev list, origano, timijan, čili ali poper. Z začimbami ne skoparimo, da bodo paradižniki čim bolj aromatični. V kozarec nato položimo plast namočenih paradižnikov, nato dodamo začimbe in vse skupaj večkrat ponovimo. Na koncu prilijemo toliko olivnega olja, da je mešanica pokrita in pustimo stati dva tedna. Seveda se bo aromatiziralo tudi olje, zato ga bomo lahko uporabili pri pripravi jedi.


Vložene posušene paradižnike lahko jemo h kruhu, jih kombiniramo z namazi, zelenjavo ali mesninami.


En kozarec za doma, drugi je odšel na obisk
 

ponedeljek, 4. november 2013

Brezplačno predavanje v Kalčku: Ledvice

Ledvice so zelo zanimiv organ. Pa ne mislim na anatomske značilnosti, ampak na energijo in čustva, ki se skrivajo v njih. Na ledvice najprej pomislimo takrat, ko nas začnejo boleti. O, kako močno lahko bolijo ledvice, sem prvič na lastni koži spoznala letos.

Če tudi vas zanimajo ledvice, vas vabim na brezplačno predavanje v ljubljanski Kalček v Šiški. V sredo ob 17.30 bom o ledvicah govorila predvsem s stališča alternativne medicine in tradicionalne kitajske medicine. 


Ledvice so namreč organ, kjer je shranjena rojstna esenca - ta pa odloča o tem, kako dolgo bomo živeli. Zanimiva je tudi dvojnost ledvic. Čeprav jih v TKM uvrščamo v element voda, v sebi skrivajo ogenj, zato tako zelo vplivajo na srce (ki spada v element ogenj). En dan po predavanju se bo po kitajskem koledarju začela zima, ki ji vlada element voda, zato se bomo na predavanju posvetili tudi čustvom v ledvicah in mehurju (partnerski organ, ki tudi spada v vodo).


Prisrčno vabljeni na predavanje, ki se ga izredno veselim, saj je voda moj podporni element iz kitajskega horoskopa. V element voda pa uvrščamo tudi poglobljeno učenje, vendar z rahlo prevratniško noto, zato boste morali vse moje nasvete s predavanja najprej sami preizkusiti. Mogoče pa vas vlečem za nos - tudi humor spada v element voda in ljudje z energijsko močnimi ledvicami se radi smejijo in zabavajo.


nedelja, 3. november 2013

Freddie Mercury je želel vse

Še vedno sem pod vtisom štiriurnega dokumentarca o skupini Queen, ki sem si ga včeraj zvečer ogledala na nemški TV VOX. Njihova glasba mi je samo pogojno všeč, v bistvu sem ugotovila, da mi je dosti manj všeč, če jo samo poslušam. Pevec Freddie Mercury je nepogrešljiv vizualni "dodatek" h glasbi.

Danes sem naredila njegov kitajski horoskop, ker me je zanimalo, kako se njegovo življenje odraža v elementih (zvezdah). Ah, ubogi Freddie, v bistvu nima slabega horoskopa, samo poln je notranjih in zunanjih konfliktov/pritiskov. Osebni element je voda yang, vendar ni preveč močna voda. Najmočnejše področje je v elementu ogenj, ki predstavlja bogastvo in partnerstvo.

V dokumentarcu sem slišala, kako so bili vsi štirje glasbeniki v skupini Queen disciplinirani. Ko so se nečesa lotili, so želeli dobro opraviti. Uspešno zaključevanje projektov se najde tudi v Freddiejevem horoskopu. Partnerstvo mu je bilo zelo pomembno, v zvezi je želel biti dominanten! Tudi njegova biseksualnost se pojavi v horoskopu. Z ženskami je želel imeti resne zveze, z moškimi neresne. Oboje ga je močno izčrpavalo.

Zanimivo je, da je bil Freddie Mercury na odru zelo ekstrovertiran, zasebno pa dolgočasen in tih, celo plašen, so povedali v dokumentarcu - vpliv osebnega elementa voda. Vendar je želel predvsem polno izživeti svoj element ogenj - se razdajati, biti opazen, avantgarden, ekscentričen ... Tudi na odru se je kazal kot čistokrvni žrebec: potenten, nepremagljiv, lep, karizmatičen in neobvladljiv.

Freddie ima namreč v svojem horoskopu tako konja kot tigra (se spomnite, kako gibčen je bil na odru - kot mačka, no, tiger), pa še psa (delavnost, premikanje), ki skupaj tvorijo kombinacijo v elementu ogenj. V drugem stolpcu se najde še petelin - tukaj je Freddie črpal svoj talent za estetiko, modo, umetnost - in se rad kazal v zanimivem "perju".


Freddie je bil, kljub svoji homoseksualnosti, pravi moški - ni si bril dlak pod pazduho, na prsih in hrbtu. Ah, to so bili časi, ko še ni primanjkovalo testosteronov ...

Mislim, da bi mu največ lahko pomagal dober odnos z očetom in pozitivni vzgledi očeta, kako naj se obnaša "normalno". Ne verjamem, da je imel z očetom dober odnos, saj je že zelo mlad šel v indijski internat, bil že v Angliji med študijem znan kot težavna "Queen", da o ekscesnem življenju in homoseksualnosti v kasnejših letih ne govorim. Nadomestnega očeta pa ni nikoli našel, še najbližje mu je bil nemški glasbeni producent Reinhold Mack. Vendar je težko igrati očeta, če si hkrati glasbeni "šef", prijatelj, žurer ...

Vedno bolj uspešen je bil in več denarja/ljubimcev je imel, bolj se je krepil element ogenj v njegovem horoskopu. In bolj energijsko neuravnotežen je postajal. To vso svojo močno ognjeno energijo bi moral kanalizirati v dobrodelne projekte ali si omisliti kmetijo (na koncu, ko je bil že bolan, je sadil tulipane).

Nekaj je iz njegovega horoskopa jasno: bilo mu je usojeno, da bo umetnik in to finančno uspešen. Lahko bi se preživljal s slikarstvom, oblikovanjem, modo ali glasbo.

Usojeno pa mu je tudi bilo, da bo njegovo življenje polno konfliktov, tako z drugimi (baje je lahko bil brutalno odkrit) kot s samim seboj.