četrtek, 20. november 2014

Jesensko-zimske zasaditve v Murglah

Danes sem izvedela, da so vrtnarijo Reš kupili drugi vrtnarji, vendar samo za vzgojo sadik. Sem kar malo žalostna, sedaj se je dokončno zaključilo Ruthino obdobje.

Letos sem pri zasaditvah naredila zelo veliko napako, za katero bi me Ruth povlekla za ušesa. Vedno je govorila, da moramo v zemljo dodati tudi počasi topno gnojilo - če so dnevi manj vroči in zalivamo redkeje, dobivajo rožice hrano ravno preko počasi topnega gnojila. In kakšno je bilo letošnje poletje??? Koliko smo zalivali???

Konec julija so bile rožice majhne, neugledne, izčrpane ... Šele konec avgusta sem ugotovila, kaj je narobe. Ampak, takrat je bilo že prepozno. Zato letošnjih zasaditev niti nisem veliko fotografirala.

Ko je prišla jesen, se dolgo nisem lotila zasaditve jesensko-zimskih loncev Kar čakala sem, in čakala ... Na srečo so konec oktobra prišli vrtnarji, ki so pred hišo odstranili javorje, in mi dali zagon. Pred več kot petimi leti sem izbrala napačno sorto javorjev, ki so želeli zrasti 3,5 metra. Kar je za majhno zemljišče pred hišo občutno preveč. Ni se jih dalo rešiti, zato so končali na kompostu. Posadila sem tri, zato jim je bilo že zelo tesno. Ja, takšne napake delam. A vi pa ne?

Čez zimo bom razmišljala, kaj bom posadila na njihovo mesto. Seveda bom upoštevala smernice iz feng shuija, tako kot vedno.

Pred hišo, tam kjer imajo naši poslovni prostori "obraz", sem posadila takšne kombinacije:


Moj dragi nečak mi je iz obrežja reke Mure prinesel te lepe kamne. Ker mora biti gredica posajena v elementu zemlja, je kamnov natanko 8 - to je število, ki predstavlja ta element. 


Vidite prazno gredico, čisto na koncu hiše? Čaka na zasaditev ... Moram priznati, da mi je celotna podoba zelo všeč, še posebej prenovljen podest. 


Uf, to je bilo debate okrog te zasaditve. Na koncu je zmagal moj predlog, s tem, da sem travo malo postrigla, da stoji pokončno. Zelo elegantna kombinacija - in zelo mi je všeč.


Pred vhodom moram vedno upoštevati lisičjo barvo vrat in rastline v desnem loncu prilagoditi njim.


Tudi psička Daša meni, da je tale kombinacija zelo lepa!

torek, 18. november 2014

Ugodno prodamo nerabljen polžasti sokovnik SOLO STAR 3

V Sloveniji je znan pod imenom OMEGA:

CENA: 310,00 EUR

Sokovnik je nerabljen, črne barve, v originalni embalaži, z navodili v angleškem ali nemškem jeziku. Na spletu si lahko ogledate veliko video posnetkov o vsestranski uporabi sokovnika Solo Star 3. Je pravi multitalent, saj lahko z njim stiskamo sokove, delamo kašice, testenine, marmelade, sladolede, rastlinske napitke.

Zaradi načina delovanja (80 obratov na minuto) se ohrani veliko encimov, mineralov in vitaminov, saj se sok ne segreje. Tiho delovanje in preprosto čiščenje.

Več informacij:

Energijski center d.o.o.
01 283 14 44
helena@energijski-center.si

ponedeljek, 17. november 2014

Presna kulinarična delavnica

V petek, pozno popoldne, sem se odpravila v Zgornje Gorje na delavnico k Mateji Reš. Bilo je že zelo temno, zato sem se celo pot od Bleda do Gorij zahvaljevala izumitelju navigacijske naprave. Mateja nas je gurmansko razvajala in pokazala, kaj vse se da narediti v presni kuhinji. No, moram biti iskrena in povedati, da smo uporabljali kar tri strojčke: mešalnik, sušilnik in sokovnik.

Povzetek: presne jedi so lahko zelo raznolike in okusne, vendar se moramo za takšen način prehranjevanja tudi dobro izobraziti in pri pripravi potruditi: nabaviti surovine, pripraviti kalčke, imeti različne pripomočke. Časi, ko so presnojedci jedli samo sadje, so na srečo mimo.


Slani krekerji s korenjem in namaz iz nakaljene ajde in bučnih semen


Borovnice s chia semeni - namaz za presne palačinke (lanena semena z jabolki ali banano)


Testo za kakijevo torto: mandlji in fige


Kakijev sicer ne maram ...

 
... vendar sem presno kakijevo torto z užitkom pojedla.


Naša gostiteljica: Mateja Reš