sobota, 18. julij 2009

Knjige: Predlogi za poletno branje

Kaj dobiš, ko ob šestih zjutraj zmešaš strah pred točo in moža, ki ga prisilno izvlečeš iz postelje?
Balkon poln rož, ki ne visijo več na balkonski ograji, temveč zasedajo prostor pod streho ...

Vremenska napoved za danes je zelo slaba, zato sem rože umaknila na pokriti del balkona

Moj mož je odšel nazaj v posteljo, jaz sem pa do konca prebrala knjigo "Ein Engländer in Paris" (originalni naslov "A Year in the Merde"), avtor Stephen Clarke. V Veliki Britaniji je bila knjiga takšna uspešnica, da je s prvega mesta pregnala celo Herryja Potterja!

Septembra bom namreč prvič obiskala Pariz, zato sem se tudi odločila za nakup te knjige. Zelo zanimivo je napisana in jo priporočam vsakomur. Več na Amazon.

Da preberem veliko knjig, se ne hvalim samo v svojem blogerjevem profilu, ampak to resnično počnem. Niso vse knjige romani, ampak tudi strokovne knjige. Poleti mi bolj ustrezajo romani, zato vam lahko priporočam še dva, ki sem ju prebrala v zadnjih tednih:

1. Elisabeth Gilbert - Jej, moli, ljubi
Najmanj mi je bil všeč drugi del kjer opisuje potovanje po Indiji, ker me Indija čisto nič ne privlači. Osebne preference pač.

2. Carmen Reid - Življenje je norišnica
Prebrala sem že njeno prvo knjigo "Trije v postelji", vendar me je tale bolj navdušila. Mogoče tudi zato, ker ima glavna junakinja rada rože?

petek, 17. julij 2009

Šiška: Zajtrk na balkonu

Dan se je začel zelo lepo:

Najprej sem se navdušila nad tem detajlom: nežno padajoča trava, zraven čvrsta tradeskancija in svež smilj.

Potem sem si privoščila zajtrk: "pocani murki" s paradižnikom, kos kruha in zelenjavni namaz.

Mladiček se je že zgodaj zjutraj najedel slastnih črvov in je spal, ata kos pa je bil varuška.

Takole je poziral, ko je ata kos odletel.

Ste opazili, kako hitro mu rastejo krila?
Poklicala sem na DOPS in vprašala, ali naj odstranim jajca. Odgovor je bil ne, saj bi jih kosa že sama vrgla iz gnezda, če bi bila moteča. Mama mi je povedala, da starši iz gnezda vržejo tudi mladiče (najšibkejše), če jih je preveč ali če primanjkuje hrane. Ja, narava je včasih kruta.

četrtek, 16. julij 2009

Zdravje: Zgodba Tomaža Humarja o boreliozi

Zopet delam reklamo za časopise:

V aktualni izdaji revije Jana je izšel zelo zanimiv članek o Tomažu Humarju. Tokrat glavna tema ni bila alpinizem, ampak njegove zdravstvene težave. Tako sva se tudi spoznala - ko je bil zelo, zelo bolan, pa nihče ni vedel zakaj. Dominika sem prosila (na Tomaževo pobudo, seveda), da naj ga izven delovnega časa čim prej testira in kmalu je bilo jasno, da so vzrok borelije in erlihije. Tomaž je naredil dodatne teste v tujini, ki so potrdili diagnozo. Vse to zelo lepo opisuje v članku, še posebej njegovo dolgo pot do prave diagnoze.

Moj dragi mož je že drugi teden zapored omenjen v reviji Jana, obakrat na temo birelioza in erlihioza. Članek iz prejšnjega tedna si preberite tukaj. Danes pa mi je novinarka Renata Ucman povedala, da bo Dominikovo mnenje objavljeno tudi v naslednji številki. Tema: prehrana. Zelo je zadovoljen, saj so takšni članki odlična možnost za širjenje obzorij in ozaveščanje ljudi.

sreda, 15. julij 2009

Šiška: Prve fotografije šišenskega princa

Kot sem včeraj obljubila, objavljam nekaj vročih, ekskluzivnih, dramatičnih fotografij iz najlepše urejenega balkona v Šiški ...

Na tej fotografiji se lepo vidi zaščitna mreža na balkonu. Nameravala sem jo odstraniti sredi junija, saj takrat golobi ne bi več gnezdili, vendar jo bomo z veseljem pustili do konca julija, ko bo mladi kos odletel. Hej, a ne gnezdijo kosi potem še enkrat?

Ko sem se s fotoaparatom približala gnezdu, se je ata kos prestrašil (čeprav sem fotoaparat že prej večkrat prinesla na balkon, da bi se kosi navadili). Budno je spremljal moje početje z balkonske ograje. Na tej fotografiji se lepo vidi luknja med mrežo in ograjo skozi katero prideta do gnezda. Zelo majhna je, a ne?

Ata kos se je vseeno prestrašil velikega črnega fotoaparata in odšel na ograjo sosednjega balkona. Hitro sem ga ujela skozi špranjo v zaščitno ograji. Kako lepa barvna kombinacija!

In tako izgleda naš princ! Izvalil se je v soboto, 11.7.2009 in po treh dneh že dobiva puh. Jajca v gnezdu so dobra primerjava, kako je povečal svojo velikost.

torek, 14. julij 2009

Mediji: Mladina - intervju z Vesno V. Godina

Jutri bom objavila nekaj najnovejših fotografij iz šišenskega gnezda, danes pa vam res toplo priporočam, da si preberete intervju z dr. Vesno V. Godina v aktualni številki Mladine. Ko sem brala intervju, sem podčrtala najbolj zanimive odlomke, saj sem jih želela objaviti na blogu. Vendar je odličnih misli toliko, da se plača kupiti mladino in prebrati celoten intervju.


Tale izjava iz intervjuja mi je še posebej všeč (lahko o njem veliko razmišljamo):

"Seveda, problem je v tem, da tisti, ki nimajo očetovske figure, torej avtoritativnega očeta, ki te prisili, da podrediš ugodje socilanim pravilom, nikoli ne dojamejo, da obstaja še nekaj nad njimi, sa so socialna pravila važna in da gre pri njih zares. S temi pravili se ne identificirajo. To se denimo kaže tudi v zadnji študiji o medgeneracijski solidarnosti, kjer medgeneracijski solidarnosti že četrtina Slovencev pravi "ne". Se pravi, socialna pravila ne obstajajo, obstaja samo moj egoistični interes oziroma moje lastno ugodje. Takšna oseba sodeluje v družbi le toliko časa, kolikor njej ustreza oziroma koliko ima od nje koristi."

Še tole moram dodati:

"Pri nas je danes avtoritativni oče negativna figura, kaznovanje otroka pa je kriminalizirano. če otroka kaznuješ, se lahko pritoži. Ta tip socializacije je odličen za potrošniško družbo, saj otrok, ki zraste brez avtoritativnega očeta, nikoli ne bo razumel in doumel, da obstajajo socialna pravila, ki so pomembnejša od njegovega ugodja. Ko tak otrok odraste, ostane ugodje njegov najvišji kriterij v življenju. In kot tak je idealen potrošnik."

ponedeljek, 13. julij 2009

Šiška: Edinček debelinček

Z veliko verjetnostjo bomo imeli samo enega mladička, saj se iz ostalih treh jajc niso zvalili mladički. To so tista tri jajca, ki jih je kosovka valila prve tri dni in na njih ni sedela - je moja teorija. Mama pa je danes omenila še eno možnost, da nista dovolj seksala in so ostala neoplojena. Tega skoraj ne verjamem, bolj se mi zdi verjetna teorija o pomanjkanju toplote v začetni fazi gnezdenja.

Danes zjutraj sem se previdno približala gnezdu (ata kos je stal v pripravljenosti na robu gnezda in me budno opazoval) in si ogledala mladiča. Od sobote se je njegova velikost povečala za 100%; je dobro rejeni edinček, ki uživa v nedeljeni pozornosti svojih staršev.

Kos in kosovka mu pridno nosita črve. Manjše zmeljeta v kljunu v kašo in jo dajeta mladičku, pri večjih pa eden od staršev črv drži v kljunu, drugi pa trga manjše koščke in hrani mladiča.

Vodenkam je deževno vreme zelo ustrezale in so se izredno razrasle. Pridno jim čistim uvele cvetove in liste, da ne bodo začele gniti.

Kombinacija abgelonije in koprive je zelo uspešna, kljub temu, da imajo angelonije raje manj vlažno rastišče in manj gnojil (da je več cvetov in manj listov).

Še tole se mi zdi zanimivo: kosa vesta, kako pomembna je mreža za varnost gnezda. V nedeljo sem morala za pol metra dvigniti mrežo, da sem lahko dosegla rože na zunanjem robu korita in jih očistila. Ata kos je takoj priletel na drevo in glasno protestiral. Ko nisem reagirala, me je poskušal prestrašiti s pristankom na moji glavi, potem pa odletel na balkonsko ograjo in bil v pripravljenosti. Ko sem končala z osnovno nego rožic (še dobro, da so letošnje zasaditve zelo nezahtevne in zdrave), sem pod budnim očesom kosa namestila mrežo in ga pomirila.

Na vsak način sta kos in kosovka prvič starša (težave z jajci) in oba zvaljena v mestu (navajena na balkone in ljudi).
Abutilon bi moral stati nekje drugje, saj ne paše v letošnji zeleno-vijaločasti koncept na balkonu. Ampak, ker kosi potrebujejo senco, smo žrtvovali novo mizo in ga postavili pred gnezdo.

Zelo na hitro fotografiran motiv, zato ni čisto oster. Se pa vidi, da je muelenbekija v kateri gnezdi kosovka, že pošteno zrasla in ji nudi zavetje. Še to: rožico zalivam v podstavek, ko ni nikogar v gnezdu.

Nadaljevanje zgodbe bo zanimivo, saj se mora mladiček naučiti leteti (Dominik mu že dela letalni poligon na balkonu in pravi, da imajo majhni ptiči največ težav s pristankom), odleteti iz četrtega nadstropja in varno pristati na zemlji. Vmes ga lahko ujamejo vrane ali kakšen drug večji ptič ...

Zanekrat smo vsi optimistični. V naslednjih dneh bom poskusila fotografirati mladiča, prej pa moram podkupiti kosa in kosovko z debelo gosenico, glisto ali črvom.