petek, 15. december 2017

Ledvice - zakaj so tako pomembne?

Kot sem že napovedala, bom v mesecu decembru objavila več krajših povzetkov s predavanja v Kalčku o ledvicah. December namreč po tradicionalni kitajski medicini spada v element voda, kamor sodijo tudi ledvice.



Prva tema: Kako delujejo ledvice in zakaj jih potrebujemo (naloge)

Vsi vemo, upam, da imamo dve ledvici. Po navadi nas ena boli bolj kot druga - kar je dober kriterij, ko ugotavljamo, ali nas bolijo ledvice, ali črevesje, ali križ. Naj opozorim, da se ledvice nahajajo v višini spodnjega rebra. Torej ledvice bolijo višje od križa ali ledvenega dela, če boste kdaj v dilemi. O bolečih ledvicah bom še pisala, danes je na vrsti anatomija in fiziologija.



Naloge ledvic so zelo, zelo pomembne. Vse prevečkrat pozabljamo, da uravnavajo krvni tlak. Torej, če imamo težave s krvnim tlakom, je treba preveriti zdravje ledvic, predvsem natrij. 


Naslednja tema: Ledvice 2 - zdravstvene težave, TKM

sreda, 13. december 2017

Kako smo prenavljali spletno trgovino Avita

Prenova naše spletne trgovine Avita je trajala zelo dolgo - vsaj po merilih 21. stoletja. Krivda je na naši strani, priznam. Nič mi ni žal, da je prenova potekala počasi. Tako smo se izognili številnim napakam. Pomembno pa je predvsem to, da mi je prenovljena Avita še vedno zelo všeč in je ne bi popravljala. No, mogoče čez 5 let ...

Če se izdelave spletne trgovine še niste lotili, potem verjetno ne veste, kako zahteven je takšen projekt. Zato sem malo pobrskala po računalniku in poiskala nekatere vmesne faze nastanka spletne trgovine Avita. Izdelavo smo zaupali podjetju Optiweb iz Škofje Loke.

Valerija, vodja projekta, je svoje delo opravila vrhunsko in z veliko mero humorja.



Prenova pa je potekala takole:

1. Kakšno stran potrebujemo?

Po uvodnem sestanku so mi Optiwebovci poslali vprašalnik. V njem so vprašanja, na katera mora znati odgovoriti vsak podjetnik, drugače je z njegovim poslom (= njim) nekaj narobe. S pomočjo vprašalnika smo dobili odgovore, kakšno spletno stran si želimo, kaj je cilj.

2. Osnutek razporeditve

Po podpisani pogodbi se je delo nadaljevalo - pripravila sem grobo shemo, kaj bi v spletni trgovini radi imeli. Ker sme zelo praktičen človek, sem se naloge lotila zelo konkretno (glej spodaj). Najprej smo naredili napako in preveč podrobno razdelili podkategorije. Ker imamo malo več kot 130 izdelkov je takšno drobljenje nesmiselno.



3. Osnutek razporeditve

Valerija je pripravila podroben načrt strani in podstrani z wireframe. Sama sem prvič slišala o tem orodju za načrtovanje spletnih strani. Kot laiku mi je bilo zelo všeč, da sem si lahko postavitve zelo konkretno predstavljala, še preden smo začeli z oblikovanjem in programiranjem.



4. Kakšna naj bo vizualna podoba strani?

Vsi, ki ste že delali spletno stran, veste, da vas izdelovalci zelo hitro začnejo spraševati: Katera spletna stran vam je všeč? Grrr, kako sovražim to vprašanje! Zakaj?

- Ker mi je zelo malo spletnih strani res všeč.
- Ker ni rečeno, da če bo stran všeč MENI, bo všeč tudi STRANKAM.

Vseeno sem se zavedala, da oblikovalec potrebuje namige, kako naj stran zgleda, zato sem pregledala najmanj 100 spletnih strani. Rezultat: nobena mi ni bila všeč.

Pomagala sem si s feng shuijem in določila elemente. Nova Avita naj bo narejena v lesu (zdravje, svetovanje) in zemlji (skrb, nega, pomoč).

Ko sem že čisto obupala, sem končno našla stran, ki je vsaj približno prikazovala, kaj mi je všeč.

5. Prvi osnutek iz Optiweb - narejen po feng shui smernicah (elementa les in zemlja)

Bil mi je preveč yang: ostri robovi, čiste linije, močnejši barvni kontrasti.


6. Moji oblikovalski poskusi

Spodaj so moji predlogi za barve. Želela sem imeti senčenje in "tapete", mehkobo in varnost, hkrati pa pregledno in energijsko močno stran.




7. Končna podoba spletne trgovine Avita


8. Za konec

Olajšanje po zaključku takšnega projekta je zelo veliko. Vendar, če ste že delali spletno stran, potem veste, da se resno delo sedaj šele začne. Strani bodo zelo verjetno potrebovale mini popravke, predvsem pa dobro optimizacijo. To pa je že svoja znanost.

Za konec vas vabim, da obiščete novo Avito in mi sporočite svoje prve vtise. Hvala!


Pssst: V spletni trgovini Avita smo od 13. do 20. 12. 2017 vsem izdelkom znižali cene za 10%. 

ponedeljek, 11. december 2017

Kako preživeti december 2017?

Subtilni ste v zadnjih dneh opazili spremembo v energijah okrog nas. Sedmega decembra se je začel mesec podgane in tokrat nas bo podgana, ki je že sama po sebi "vodena", še bolj namočila, saj je pod dvojnim vplivom vode. Od 7. 12. 2017 do 5. 1. 2018 bomo tako pod vplivom vodne podgane.

Kot sem že napisala poleti, v energijsko vročih in suhih mesecih: ekstremne energije koristijo zelo ozki skupini ljudi. Tisti, ki velike količine vodene energije ne potrebujejo, bodo trpeli. Realno gledano, samo res močni, ognjeni koleriki potrebujejo toliko hladne vode, kot nam je nudi vodna podgana. 

Kot veste, sama potrebujemo vodo, ampak prosim, naj bo topla. Ne vem še, kako se bova gledali s hladno podgano. Mislim, da se bom kar preselila v eno od savn in tam delala z računalnikom. Si predstavljate, da kot Marija potrkam na vrata in prosim za prenočišče. Namesto Jezusa bom imela prenosnik, ovčke bodo ves čas okrog mene, Jožef pa me bo kdaj pa kdaj prišel obiskat - hja, treba se je pač prilagoditi 21. stoletju ...

Najpomembnejši temi v decembru bosta komunikacija in ledvice. 

Podgana je zelo dober govorec, vodna podgana še toliko bolj. Če dva, tri dni ne more povedati svojih "zgodb", je že nemirna. Ne, da ne bi bila dober pripovedovalec - odlična je v svoji vlogi! Uporablja bogat, včasih poseben jezik, na pravem mestu uporabi pravo besedo, da pri poslušalcih vzbudi prava čustva. Za vodne podgane lahko rečemo, da potrebuje občinstvo, občinstvo pa njo.

Še nekaj si moramo zapomniti o vodni podgani: zaupanih zgodb ne zna zadržati zase, zato pazite, kaj boste govorili na prednovoletnih zabavah in ob stojnici s kuhanim vinom!

Mesec december bo idealen za pripovedovalce "zgodb", za svetovalce (to je sanjski poklic vodne podgane) in "sive eminence" - ja, na strice iz ozadja mislim. Le kaj nam bodo skuhali? Je pa takole, da bodo v javnost zelo verjetno poslali druge, vodne podgane raje iz ozadja vlečejo niti. Velja tudi obratno: če poznate koga, ki ima položaj (vpliv, denar), ki si ga ne zasluži, stoji za njim pogosto vodna podgana (siva eminenca). 

Psihično se moramo pripraviti, da nas bodo vsaj do 5. 1. 2018 bombardirali s takšnimi in drugačnimi sporočili ... eeee ... zgodbami. 


Druga velika tema pa bodo ledvice. Ne smemo na njih gledati samo s fiziološkega stališča, kot organ, ampak tudi z energijskega. Pred nekaj leti sem imela v Kalčku predavanje o ledvicah in zadnjič sem "po naključju" našla folije s tega predavanja. Odločila sem se, da bom ves  december objavljala kratka besedila o ledvicah in priložila tudi folijo ali dve. 



A veste, da ledvice odločajo o tem, kako dolgo bomo živeli? Katere znane osebnosti imajo v kitajskem horoskopu veliko vode? Da imajo ledvice "dvojni" značaj - da niso samo vodene, ampak tudi ognjene? Hmmm, le kako to vpliva na naše življenje?