petek, 26. marec 2010

Življenje: Slovenska glava in vrat

V sobotni prilogi (13.3.2010) je bil objavljen intervju z Vesno V. Godina. Že večkrat sem vam predstavila njene izjave, ker se mi zdijo prodorne, analitične, realne, pa hkrati ženske.

Vesna Godina govori o tem, da Slovenci potrebujemo močno vodjo. Ne vem, ali je s tem mislila moškega, ali bi po njenem mnenju lahko bil vodja tudi ženska. V razmislek: bi lahko imeli karizmatičnega in odločnega vodja oz. voditeljico, ki bi ohranila ženske komponente?

Z vidika feng shuija je jasno, da moramo imeti moškega vodjo. Mogoče se vam bo zdelo čudno, ker sem do sedaj vedno podpirala ženske (v politiki). Ampak, glede na analizo Slovenije, ki sem jo naredila, mora vodja vlade biti moški. Feng shui Sloveniji že tako močno podpira ženske, da moški potrebujejo "svojega" najvišjega političnega predstavnika. Drugače bodo popolnoma kastrirani in ne bo energijskega ravnotežja.

Če se bo katera od bralk počutila neemancipirano, jo naj potolaži tale kitajski pregovor:

"Moški je glava, ženska pa vrat, ki odloča o tem, kam se bo obrnila glava."

Pa prijetno branje!

Intervju:
To niso ekscesi ali nemoralnost posameznikov. To je Slovenija!

Pahor ji gre na živce, Janša niti pod razno ni primeren. Ne opeva starih časov, a pravi, da smo kapitalno napako naredili, ko smo nekritično začeli prevzemati kapitalizem in zahodni tip demokracije. Za to smo premajhni in to je izvirni greh naše države, pravi. Prav ta naša majhnost je »kriva«, da so vsi z vsemi prepleteni, da so vsi z vsemi v nekih zvezah, vsi nekomu nekaj dolžni in pravzaprav že vsi z nekom v sorodu. Neformalne vezi med ljudmi so prepredene čez celotno družbo, formalne so samo fasada.

Zahodni tip demokracije je iluzija. Kje je tu zgodba o uspehu male tranzicijske države? Vesna V. Godina je pač neusmiljeni kritik Slovenije in njenih državljanov. Slovenčkov, Slovenceljnov. Že pokojni predsednik Janez Drnovšek jo je na eni izmed čajank, ki jih je organiziral, vprašal, zakaj ima vedno toliko proti temu, kar dela vlada. Rekla mu je: »Zato, ker je to v osnovi narobe, saj je bilo vse, kar smo delali, odkar smo se osamosvojili, da smo ukinjali lastne institucije in jih nadomeščali z zahodnimi. To nobeni državi na svetu ni uspelo in tudi nam ne bo! In sedaj seveda plačujemo ceno.« S krizo; ki pa bi bila ne glede na svetovne ekonomske zlome po njenem za Slovenijo neizogibna. Ne le ekonomska in socialna, tudi politična in kriza vrednot.

Tu, pri redefiniranju moralnega koda in iskanju strpnostnih meja, je Slovenija, tako Godina, še sploh svojevrstna in potrebuje zelo dolg reakcijski čas. Za Slovence so sovražniki običajno tisti, ki jih manj poznajo. Homoseksualci, denimo. Ali muslimani. Ali kar Vesna V. Godina. »Mene, recimo, imajo za sovražnico zato, ker me dejansko nihče ne pozna, ker hodim v službo in se z nikomer ne družim, ker nimam neformalnih mrež. In potem me seveda lahko razglasijo za sovražnika.« To je, pravi, tradicionalna pozicija Slovencev: vsak, ki ni poznan, je sovražen.

Več ...

četrtek, 25. marec 2010

Rožice: Vidimo se na Ruthinem predavanju v Ljubljani

Lansko leto sem bolj kot ne po naključju odkrila, da Ruth o aktualnih trendih pri zasaditvah rožic predava tudi v Ljubljani. In sem šla. Bilo nas je približno 15, kar me je zelo presenetilo. Pa so mi organizatorji potožili, da je vsako leto tako. Ruth je še pripomnila, da so na splošno predavanja v majhnih naseljih dosti bolje obiskana.

Organizatorjem, podjetju Vrtko, sem predlagala, da naj naredijo več reklame. In letos se je pojavil velik oglas v reviji Rože in vrt.

Torej, kaj boste počeli 14.4.2010 ob 18. uri? Ruth vedno predava tako, da ji lahko sledijo bolj ali manj izkušeni roželjubci.

Predavanje je v osnovni šoli Riharda Jakopiča, v bližini Kino Šiška. Jaz pridem in upam, da se vidimo.

Več informacij:
http://www.vrtko.si/511/pomladno-predavanje

sreda, 24. marec 2010

Zdravje: McDonaldsov obrok hitre prehrane za otroke ni razpadel niti po letu dni

Tole so danes poslali s Pozitivk:

Na spletni strani Dnevnik.si pišejo, da znana ameriška dietetičarka trdi, da McDonaldsov obrok hitre hrane za otroke niti po letu dni ni postal plesniv, temveč je ohranil podobno obliko in barvo, kot jo je imel na dan nakupa.

Nonna Joann, ameriška blogerka, aktivistka in avtorica več knjig o zdravi prehrani, je nedavno na svojem blogu objavila izsledke zanimive raziskave, zaradi katere se bo najverjetneje zgrozil vsak ljubitelj zdrave hrane in starš.Ugotovila je, da imate lahko McDonaldsov Happy Meal na sobni temperaturi celo leto dni dni in ne razpade niti ne spremeni oblike.

Nonna je v restavraciji 3. marca lani kupila obrok za otroke in ga postavila na polico v svojem kabinetu. Bakterije ga niso razgradile vse do danes, niti ni začel smrdeti niti ni postal plesniv, pojedle ga niso niti mravlje ali muhe. "Obrok je značilno smrdel nekaj dni.

Moža je zaskrbelo, da bo zaradi razpadanja začela smrdeti hiša. Preglavice so mu povzročale tudi strah pred mravljami in mišmi.“ Teden dni kasneje je zapisala, da njen Happy Meal še vedno deluje srečen. Devet mesecev kasneje je bil obrok še vedno podoben. "Res bi rada rekla, da se je moj Happy Meal na nek način spremenil, vendar deluje še precej podobno kot prvi dan. Kruh je posušen in to je vse.“

Obrok je nedavno praznoval prvi rojstni dan in še vedno deluje relativno dobro. "Hrana ni postala plesniva. Danes zjutraj sem ga vzela s police in slikala. Zanimivo je, da plesniv ni postal niti kečap. Menim, da so mravlje, muhe in miši pametnejše od ljudi, saj se niti ena žival ni dotaknila Happy Meala,“ je zaključila Nonna.

Sicer so neodvisne raziskave v preteklosti že pokazale, da hamburgerji in pijača, ki se prodaja v restavracijah s hitro prehrano, vsebuje preveč kemikalij, ki pri nekaterih otrocih izzovejo tudi vedenjske spremembe. Independent je predlani potrdil, da se v nekaterih hamburgerjih nahaja več kot petnajst dodatkov, medtem ko jih frape vsebuje osem, še pišejo pri Dnevniku.si.

Vir: dnevnik.si

ponedeljek, 22. marec 2010

Zdravje: Provokativni kulinarični fizik

Na dopust v Egipt sem letela z letalsko družbo Niki, zato so nam na letalu razdelili avstrijske časopise. V nedeljskem Kurirju sem lahko prebrala intervju z Wernerjem Gruberjem, nevrofizikom, ki se posveča predvsem kulinarični fiziki.

Gospod ima, po moji oceni, najmanju 150 kilogramov. V intervjuju je priznal, da ne ve, koliko kilogramov tehta. Bi pa jih zanesljivo imel 50 manj, če ne bi preizkusil toliko različnih diet.

Diete zaradi jo-jo efekta ničesar ne prinesejo, pravi Gruber. Telo se prilagodi na zmanjšan vnos energije in postanemo bolj občutljivi na vnetja. Takoj, ko začnemo normalno jesti, se znova zredimo. V ZDA so naredili naslednji preizkus s 5.000 osebami: pod medicinskim nadzorom so shujšali 30 kilogramov. Koliko jih je po petih letih imelo idealno težo? Eden!

Pripomočki za hujšanje so super biznis, še posebej priročniki. Ampak, od tega ne bo nihče trajno shujšal. Tudi presne hrane ne zagovarja. Čim bolj so sesalci inteligentni, tem več beljakovin potrebujejo. Solata vsebuje veliko nitratov, špinača oksalno kislino. Odstranite takšne jedi iz krožnika, pravi kulinarični fizik.

Preveč jemo, predvsem presne hrane in ogljikovih hidratov, pa premalo mesa zaužijemo. Včasih je dovolj, da se dolgoročno odpovemo eni stvari na jedilniku (sendviču, tortici), pa bomo ohranili svojo težo. In gibljemo se premalo. Ukinite vsa dvigala v Avstriji, pa ne bo več težav z debelostjo, je svetoval.

Zelo pomemben za vitko linijo je dober spanec. Kdor premalo spi, se hitreje redi. Ne, ne more svetovati, katera živila ne redijo in koliko krat na dan naj bi jedli. To je čisto individualno in mora vsak sam ugotoviti.

Na še nekaj je opozoril: maščobe ne redijo. Nobena študija do sedaj ni pokazala, da maščobe redijo. Na Kreti, kjer je poraba maščob v EU najvišja, imajo najmanj srčnih in žilnih obolenj. Tudi vitaminski preparati (izolirani, umetni) so brez veze, celo nevarni so lahko.

Ne, ribe niso nujno potrebne. Če spečemo zrezek v olivnem olju, dobimo dovolj omega 3 maščobnih kislin. In ločevanje mesa na rdeče in belo je totalni nesmisel. Saj imajo ribe manj maščob, vendar se kalorijski prihranek izniči, če zraven ribe pojemo ogljikove hidrate, ki se v telesu spremenijo v maščobo.

Z Wernerjem Gruberjem se ne strinjam v celoti, v glavnih točkah pa. Gospoda zelo radi vabijo v TV oddaje, ker je s svojo pojavo in sočnim izražanjem dober antipol kakšnemu vegetariancu.

Meni je zoprn, zato sem vesela, da na letalu nisem sedela zraven njega, ampak samo brala njegov intervju.

nedelja, 21. marec 2010

Izlet: Tri dekleta na turneji od Šiške do Rožnika

Nedeljski izlet se je začel zelo depresivno in takšnih je tudi prvih šest fotografij. Trenutno v gozdu na Rožniku ni pametnejših motivov kot debla v takšni in drugačni obliki.

Na srečo sta me premljali dve dobro razpoloženi dekleti in poskrbeli za "sonce".







Pred gostilno na Rožniku nas je pozdravil nasmejan natakar, ki sem ga hitro pregovorila, da nam je poziral.

V majhni sobici, ker smo kosile, sem našla majhno sliko, o kateri pa ne vem ničesar poročati. Cankarjeva "P. Julija"?

Tukaj mi Cankar deluje kar malo gizdalinsko (predrzno), pa hkrati kmečko (v pozitivnem pomenu besede).

Po celem Rožniku najdemo tako lepo urejene kamnite stopnice


Detajl izpred znane srbske gostilne

V bližini Rožne doline se je kuža, ki nas je spremljal že nekaj časa, odločil za hlajenje. Lastnica je njegovo kopanje hrabro in stoično sprejela.

V Tivoliju smo našle moderno "rokavično" inštalacijo, ki se je barvno popolnoma skladala s krokusi

V Šiški pa nas je presenetil vrtiček, kjer je vodo simuliral na modro pobarvan pokrov za kanalizacijo.

Violeta in Mateja, hvala za lep popoldan. Mislim, da smo obdelale vse pomembnejše teme.