petek, 26. september 2014

Na bučariji - kako fotografirati

Na bučarijo, ki je v začetku septembra potekala v vasi Stara cesta blizu Ljutomera, sem vzela samo kompaktni fotoaparat. Vedela sem, da bi bilo nevljudno do spremljevalcev, če bi preveč časa zapravljala z nastavitvami na bolj "resnem" fotoaparatu. Nekaj fotografij ni uspelo, je pa jih ostalo dovolj za spomine.

Pri pregledovanju fotografij sem opazila, da sem naredila tri podobne, samo z različnimi postavitvami. Nisem strokovnjak za fotografijo, vendar bom napisala nekaj komentarjev, ki vam bodo mogoče koristili, ko boste vi fotografirali ali izbirali fotografije za objavo na blogu ali fb.


Fotografirala sem s potke, ker je bil travnik razmočen in blaten. Moj fotoaparat nima večjega zuma. Takoj sem videla, da je slika neuporabna: preveč detajlov, napačna kompozicija.


Ko sem le žrtvovala čiste čevlje in se sprehodila med razstavljenimi bučami, je nastala takšna slika. Cel kup izboljšav je še možnih, vendar je glavni nauk, da je velikokrat manj več - fotografija ne sme biti natrpana.


Moja prijateljica Branka je z veseljem pozirala, celo njena obleka je bila barvno umirjena, da je oranžna buča lahko igrala vodilno vlogo. Vseeno so nam fotografije z ljudmi najbolj všeč, pogosteje jih opazimo kot tiste s predmeti. Nauk: vsak je na fotografiji lahko lep, če je fotograf dovolj dober. 

Najpogostejša napaka fotografskih amaterjev pa je, da fotografirajo proti soncu in je obraz/glavni motiv v senci. Fotografiranje je svetloba, zato naj bo motiv enakomerno osvetljen in lepo viden. Tako boste izboljšali najmanj 50% fotografij.

četrtek, 25. september 2014

Kako preživeti drugo polovico leta

Preden nadaljujete z branjem, se za trenutek zamislite nad dogajanji v letošnjem letu. Kaj jim je skupno?

Moje mnenje je, da jim je skupna hitrost - vse se dogaja hitro, intenzivno, aktivno. Se strinjate?

Namigujem na kitajsko leto, ki mu vlada konj. Uf, kako letos dirka, saj je v znamenju lesa, ki močno kuri njegov ogenj. Priznam, letošnje leto je zanimivo, vendar zame zelo naporno. Ogenj mi čisto nič ne koristi, zato sem prav s perverznim užitkom čakala na začetek avgusta, ko se bo leto konja prevesilo v drugo polovico, s polarnostjo yin. V tem delu leta bodo dogajanja malo počasnejša, ampak samo malo. Bodo tudi mehkejša, ampak spremembe bodo trajnejše. Če boste delali bedarije, boste posledice še dolgo čutili.

Konj je ognjeno znamenje, zato je svoj vrhunec dosegel junija. Jeseni je že malo zrelejši, pozimi pa bo njegova moč počasi zamirala. Naslednje leto bo leto ovce - o, to bo zanimivo leto, saj je ovca po eni strani trmasta, po drugi pa estet, ki si želi luksuza. Z delom si nerada maže roke, za denar naj poskrbijo drugi, ona pa ga bo zapravljala za lepe stvari. Dobra napoved za krizno obdobje, a ne?

Ampak, ostanimo v letu 2014. Še nekaj mesecev je pred nami, ki jih naj izkoristijo vsi tisti, ki potrebujejo energijo ognja. Prav zanimivo je bilo opazovati prijatelje s podpornim elementom ogenj, kako so se v avgustu začeli energijsko umirjati. Zdaj, konec septembra so že rahlo tečni, novembra in decembra pa bodo neuporabni, če si ne bodo sami ustvarili ognja.

Nasvet za jesen: izkoristimo vse sončne žarke, ki jih lahko dobimo. Pomembno je, da sončno (= ognjeno) energijo shranimo globoko v tkiva (ledvice), da nas bo grela v hladnih mesecih. Letošnje poletje je bilo mrzlo, zato bodo ljudje veliko bolni. Tvegala bom še eno prognozo: pojavile se bodo ogromne zdravstvene težave zaradi plesni, saj se hiše poleti niso dobro presušile.

Sedaj veste, zakaj so bile objave na blogu tako redke. Dirkala sem okrog kot konj. Nabralo se je veliko (slikovnega) materiala, tako da sploh ne vem, kje naj začnem. Kriva za pomanjkanje časa so tudi številna feng shui svetovanja - izredno uživam, same zanimive projekte sem dobila.

V torek sem bila poslovno na Gorenjskem in se ustavila tudi na Bledu. Objavljam te sončne fotografije, da vas bodo malo ogrele.




S psičko Dašo, ki me je spremljala, sva se pošteno ogreli ledvice - no, ona si jih je predvsem masirala, ko se je valjala po tleh in označevala teren.