sobota, 29. maj 2010

Feng shui: Kako poiskati primerni koktajl

Za letošnje praznovanje okroglega rojstnega dneva si bomo privoščili barmana. V sredo sva ga šla obiskat in ugotovila, da je najel bar, ki sem ga pred približno petimi leti pomagala opremiti po feng shuiju (Trubarjeva 60, Ljubljana).

Ponavadi se koktajli postrežejo na začetku in koncu menija, nama je povedal barman Mario. Midva pa sva želela koktajl tudi vmes! In smo tuhtali in tuhtali, kaj bi ustrezalo k hrani. Gratinirane školjke za predjed, smetanovo omaka s piščancem, rdečo čebulo, žajbljem, muškatnim oreškom in testeninami za glavno jed, dodatna opcija bolonjska omaka s špageti.
Solata: paprika s koruzo in poprom.

Pa sem na pomoč "poklicala" feng shui, ki je do sedaj še vedno razrešil delikatne situacije. Hrana, ki jo bomo ponudili, je slana (voda) in sladka (zemlja).

Element - okus:

les - kisel
ogenj - grenek
zemlja - sladek
kovina - pekoč
voda - slan

Kaj je rešitev? Vmesni element med zemljo in vodo - to je kovina oz. pekoč okus.

In sem s strahom vprašala Maria: "A obstajajo tudi pekoči koktajli?"

Seveda, je bil odgovor in že je odhitel mešat pekoči koktajl. Moram povedati, da sem ga s strahom poskusila, vendar me je navdušil, kot še nobeden doslej. Pekoči okus mu je dal tabasko in poper! Mislim, da bo na naši zabavi dobil veliko pozornosti.

Paralel s feng shuijem še ni bilo konec, saj sva morala za vsak koktajl izbrati ime. V tem članku smo npr. poimenovali vrt, urejen po feng shuiju. Tako bomo imeli koktajl Murgle, Pekoči prijatelj in Sladek konec. Na zdravje!

petek, 28. maj 2010

Moda: Nosimo samo 30% oblačil v omari

Objavljam povabilo na seminar, ki ga organizira svetovalka Lea Pisani. Če vas zanima še več informacij, ji pišite (lea.pisani@siol.net), in poslala jih vam bo.

Spoštovani,

pridružite se nam na seminarju 7.6.2010 v Tehnološkem parku v Ljubljani.

Zakaj?
- Zato, da boste končno spoznali vaše barve.
- Da boste ob premisleku ugotovili, kaj želite projicirati s svojo podobo in če je to v skladu z vašim poklicem, vizijo, cilji.
- Da boste spoznali in definirali ter nadgradili vaš osebni slog in oblikovali podobo, ki odraža vaše osebnostne lastnosti.
- Dobili boste gradivo, NOV kartonček s kratkim opisom ravni oblačenja in veliko koristnih informacij.

Ste pomislili koliko slabih nakupov ste izvedli samo v zadnjem letu.
Če ne nosite 70 odstotkov oblačil v vaši omari, ste povprečna Slovenka. Pa to želite biti?

Pridite in povabite vašo prijateljico, prijavite vašo tajnico, sodelavko, sodelavca (če mislite, da moških ta tema ne zanima, se krepko motite).

Tako ugodno informacij, s katerimi boste prihranili kar nekaj vašega zasluženega denarja (zagotovo pa vsaj 70€), še niste dobili!

Na svidenje 7. junija ob 14.00.

Lea Pisani

četrtek, 27. maj 2010

Narava: Temperatura jajc

Knjigo Di Morrissey ("Die Korallentaucherin", v avstralskem izvirniku "The Reef") sem brala celih šest dni. Ponavadi knjigo pogoltnem v šestih urah, tokrat pa so me ovirale druge obveznosti, kot je sajenje rožic, animacija sorodnikov, kopanje v Moravskih Toplicah.

V knjigi sem prebrala zelo zanimivo teorijo, ki bi jo verjetno hitro pozabila, če ne bi obiskala razstave dinozavrov v Arboretumu Volčji potok.

Glavna junakinja je raziskovala gnezdenje želv, zato je merila tudi temperaturo v peščenem gnezdu. Če je temperatura višja od 30 stopinj, potem se izležejo samičke. Če je nižja od 28 stopinj, se iz jajc skobacajo samčki. Pri vmesni temperaturi od 28 do 30 stopinj sta možna oba spola.

Neustrezna temperatura za valjenje jajc bi bila lahko vzrok tudi za izumrtje dinozavrov. Zaradi meteorjev se je zemlja začela ohlajati, zato so se izlegli samo samčki. Moški, še en zgodovinski dokaz, da brez žensk ne morete preživeti!

sreda, 26. maj 2010

Zdravje: Česa ne smemo jesti pri senenem nahodu

Preden nadaljujem s serijo kritičnih razmišljanj o slovenskem turizmu, bom objavila zanimiv nasvet za alergike s senenim nahodom, ki v teh vetrovnih dneh zelo trpijo. Seneni nahod se namreč zelo poslabša, če uživamo živila z veliko histamina.

Pri alergičnih reakcijah tipa I (senenei nahod, korpivica) se izloča histamin, ki na sluznicah povzroči srbenje, rdečico in otekline. Pri bolnem črevesju (= alergikih) se absorbira tudi histamin iz živil in poslabša simptome pri senenem nahodu. Če je črevesje zdravo, telo histamin iz živil razgradi že v črevesju in sploh ne pride v kri.

Veliko histamina vsebujejo:

- kakav (čokolada)
- svinjsko meso
- vse fermentirane jedi (kislo zelje in repa)
- rdeče vino
- siri (čim starejši so, tem bolj so škodljivi)
- prekajene ribe in meso
- paradižniki
- morski sadeži (lignji, školjke)

Problematične so tudi jagode, saj preprečujejo prebavljanje histamina.


Imate seneni nahod? Prste stran od jagod!


Upam, da bodo ti nasveti pomagali kakšnemu alergiku, ki obiskuje blog. Lepo prosim, da jagode z vrta, ki jih zaradi diete ne boste mogli pojesti, prinesete v Murgle. Že v naprej hvala ...

ponedeljek, 24. maj 2010

Potovanje: Prva postaja - Marche v Tepanju

Verjetno si mislite: "Nič ne piše na blog, sigurno lenari v senci med rožami!"

Pa ni tako. Zadnjih nekaj dni je bilo zelo živahnih, saj sem gostila nemško taščo in tasta, v Prlekiji smo praznovali dva rojstna dneva in dokončala sem urejanje vrta v Murglah ter balkona v Šiški. Brez skrbi, vse je zelo "špartansko" ...

V petek sva se na poti v Moravske Toplice ustavila v restavraciji Marche na počivališču Tepanje. Odločila sem se za srednjo solato in zelenjavo s krompirjem. Na blagajni mi je gospa želela zaračunati veliko solato, ker sem si na srednji krožnik nadevala preveč stvari. Seveda sem jo zavrnila in poučila, da v solatnem bifeju ni nikjer napisano, koliko solate si lahko nadevaš na posamezni krožnik. Zato mi na blagajni ne more postavljati odatnih pogojev. Če bi v solatnem bifeju pisalo, da je lahko na srednjem krožniku solata visoka npr. 3,5 cm, bi to upoštevala.

Poleg tega, vsa solata, ki jo imam, lepo paše na srednji krožnik in nič ne gleda čez. Ko je želela poklicati šefinjo, sem ji rekla, da naj jo kar, jaz pa se bom vsedla za mizo in začela jesti kosilo, drugače so bo priloga ohladila.

Dominik, ki ni slišal moje diskusije na blagajni, je bil čisto šokiran. "Jaz bi si na krožnik nadeval še 30% več kot si si ti!", je ugotovil.

Preveč solate za srednjo porcijo?

Za mizo sem ugotovila, da me je minil apetit, zato sem najprej fotografirala "dokazni material" in prebrala članek v Mladini. Hvala, Marche, še večkrat bomo prišli. Ne, res, naslednjič si bom za nalašč nadevala še več solate, saj vem, da imam prav. Naj začnejo tehtati solato, pa bo najbolj pravično za vse.