četrtek, 2. december 2010

Življenje: V boj proti smrdečim brisačam

Najbolj me razjezi, ko si na treningu z brisačko obrišem obraz, pa zavoham, kako brisačka smrdi. Saj veste, kakšen smrad je to - brrrrgh!

Prešnji teden mi je prekipelo, ker se je smrad pojavil tudi na nekaterih kopalniških brisačah. Na srečo poznamo internet, zato sem se lahko v nekaj minutah poučila, zakaj brisače smrdijo.

Mogoče bodo nasveti koristili tudi vam in jih objavljam:

1. Smrdi pralni stroj

Če pralnega stroja ne čistimo redno, kar pomeni, pobrišemo gumo okrog vrat, očistimo posodico za detergent in filter, začne pralni stroj hitro smrdeti. Smrad povzročajo tudi plesni, ki se hitro zaredijo na stalno vlažnih mestih v pralnem stroju (npr. ceveh). Zelo priporočljivo je, da pralni stroj "dezinficiramo" s citronsko kislino: od 6 do 8 jedilnih žlic citronske kisline v prahu damo v vročo vodo in dobro premešamo, nato pa mešanico vlijemo direktno v boben in operemo pri 95 stopinjah.

Visoke temperature dobro uničijo bakterije in nekatere plesni, citronska kislina pa odstrani vodni kamen. Jaz po vsakem pranju očistim posodico za detergent in obrišem vrata pralnega stroja. V Stuttgartu sem namreč z rabljenim pralnim strojem kupila tudi plesni, zato sem se navadila na takšen režim tudi pri novem aparatu.

2. Tekoči pralni detergent

Ja, ker se tekoči detergenti slabše sperejo s perila, začnejo brisače smrdeti. Rešitev je logična: uporabimo pralni detergent v prahu in perilo dobro speremo.

3. Mehčalci

Tudi mehčalci so vzrok, da začnejo brisače smrdeti. Ker uporabljam eko mehčalce, sem v dilemi, ali se boljše ali slabše sperejo z brisač. Moja tašča pere vso perilo brez mehčalcev, vendar uporablja sušilni stroj. Njene brisače so mehke in nikoli ne smrdijo.

4. Premajhna hitrost centrifugiranja

Mislim, da je to pri meni največja napaka. Pri manjših obratih centrifugiranja se perilo manj zmečka, je pa seveda bolj vlažno. Ker v stanovanju vedno primanjkuje vlage, sem z veseljem obešala perilo, ožeto s 700 obrati. Zdaj sem s premenila taktiko in brisače močno scentrifugiram.

5. Prenizka temperatura pranja

Oja, tudi tukaj sem nasedla reklamam, ki pravijo, da je pranje pri 40 stopinjah dovolj. Ja, saj je oprano, vendar na brisačah ostanejo bakterije in perilo začne smrdeti. Na brisačah je veliko bakterij, zato tudi hitreje in bolj smrdijo.

6. Prepočasno sušenje perila

Ta problem se je pri meni pojavil v prehodnem obdobju, ko je bilo zunaj relativno hladno, niso pa še kurili. Ker pa se po novem moje brisače vrtijo na 1200 obratih centrifuge, je tudi sušenje izredno hitro. Če je mogoče, jih dam na balkon, da jih posuši veter.

7. Sušenje v vlažnem prostoru ali v vlažnem vremenu

S tem nimam osebnih izkušenj, se pa po forumih piše o vlažnih kleteh in postrešjih. Tam bodo brisače zanesljivo zasmrdele.

8. Razno

Nekateri priporočajo dobro sortiranje perila oz. pranje samo brisač, kar se meni zdi logično. Perilo sortiram na belo, na svetlo, srednje, temno, rdeče. Posebej perem posteljnino in brisače.

Upam, da so vam zgornji nasveti koristili in da bodo vaše brisače postale mehke in dišeče. Ni rečeno, da bodo smrdeče brisače postale zopet dišeče, pravijo na forumih. Sama še testiram in poskušam odkriti vse moteče dejavnike za smrad. Sem pa pogruntala še nekaj: manj smrdijo dražje brisače in tanjše brisače. Torej bom v bodoče kupovala dražje tanjše brisače.

torek, 30. november 2010

Potovanje: Po novembrsko sonce na jug Portugalske

Konec novembra leta 2006 je bilo na Portugalskem jugu sončno vreme. Nekateri so se celo kopali! Hm, bi nam prav prišlo nekaj več sončnih žarkov, ampak zadovoljiti se bomo morali s fotografijami.








Oh, je bilo lepo!

ponedeljek, 29. november 2010

Zdravje: Brez glutamata očitno ne gre

Nemški prvi program nacionalne televizije (ARD) se je pred kratkim cel teden posvečal prehrani. V vseh oddajah so izpostavili to temo, od kuharskih do političnih.

Zame najbolj zanimivo odkritje je bila reportaža o prehranskih dodatkih, še posebej o "hefeextrakt" - kvasnem ekstraktu. Hm, kaj pa je spornega, boste rekli, saj kvas pa je ja dober kot dodatek, vsebuje vitamin B in ni strupen.

Ja, dragi moji, zato, ker kvasnemu ekstraktu, ki sicer vsebuje naravni glutamat v manjših količinah, dodajo še "umetnega" in sicer toliko, da ga je približno 7%. Tega umetnega dodatka pa ni potrebno deklarirati, ker delež "naravnega ojačevalca" samo "malo" povečajo! Kar v praksi pomeni, da lahko proizvajalci na embalažo napišejo "brez dodanih ojačevalcev okusa in barvil". Vse je legalno, po EU zakonih, so izvedeli prodorni novinarji ARD.

Na žalost tudi eko izdelki vsebujejo kvasni ekstrakt, kar pojdite si prebrat etikete. Je naraven? Mu je dodan še "umeten" glutamat? Ne vemo!

Tim Mälzer, znan nemški televizijski kuhar je naredil zanimiv poskus:

Za kuhanje brokolijeve juhe je uporabil enako količino sestavin, kot je bilo deklarirano na juhi iz vrečke znanega proizvajalca. V en liter vode je prišlo samo 50 g brokolija in malo začimb ter veliko olja. Juho je poskusil in ugotovil, da nima okusa. Potem pa je mešanici dodal kvasni ekstrakt (poučili so ga, da lahko izbira med različni okusi - piščančjim, govejim, divjačinskim ...) in "ustvaril" juho, kot iz vrečke. Identičen okus je dobil, je ugotovil kuhar.

Od zdaj naprej pazite na varljive marketinške obljube, ki vam jih servira živilska industrija, pa naj bo konvencionalna, ali eko. Sem se pa spomnila, da je na začimbki, ki jo kupujem, že pred 10 leti pisalo, da je brez kvasnega ekstrakta. Takrat še nisem razumela, pred čim bi me radi obvarovali.