sobota, 21. december 2013

Leto konja se začne že danes

A že kaj čutite? Nič? Samo malo? Ste prepričani???

Pa kaj nas to sprašuje, si boste mislili. Sprašujem vas, ali že kaj čutite, da se poslavlja leto kače. Konj, ki jo bo nasledil, je danes še malo zaspan, vendar si je že obrusil kopita in čaka, da danes točno ob 18.11 začne enoletno vladavino.

Po sončnem kitajskem horoskopu, ki ga upoštevamo v imperialnem feng shuiju, se bo danes, na timski solsticij, začelo kitajsko novo leto. Današnji dan ima celo ime: dan gee (dang dži). To je najkrajši dan v letu; v feng shuiju bi rekli, da je najbolj yin. Od jutri bodo imeli dnevi vedno več yanga, do vrhunca - poletnega solsticija - ki bo 21.6.2014 ob 12.51. O, ta dan bo poseben, saj je tudi konj najbolj yang žival v zodiaku, torej se bosta združila najbolj yang žival in najbolj yang dan. Uf, vroče in seksi ...

Napoved, kaj nas čaka v letu 2014 še pride, sem pa o tem že včeraj razlagala novinarki z Radia Slovenija.


Pripravite mi prostor, prihajam!

Na kratko povedano, za ene bo leto 2014 izredno dobro, za druge zanič, vmesnih poti skoraj ne bo:

- Veliko bomo divjali (rekordi v športu),
- skakali čez plot (moram o tem obvestiti Šimlešo in Milivojevića, da hitro organizirata nekaj delavnic o varanju),
- dajali obljube, ki jih ne bomo vedno izpolnili, se lahkotno obnašali, ne bomo se želeli vezati,
- eksperimentirali bomo, tako v poslu kot zasebno (nove dejavnosti ali delo na drugačen način),
- povečala se nam bo samozavest, celo do potentnosti in ošabnosti,
- radi bomo delali v skupini oziroma bomo uspeli samo, če bomo delali skupaj z drugimi,
- z denarjem bomo varčno ravnali, vendar so možni tudi ekscesi, ki bodo v denarnici pustili veliko luknjo,
- od slabih vplivov pa še: nemir, stres, izčrpavanje.

Zakaj pa je prvi božično dan ravno 25.12.? Zato, ker se je za časa Julija Cezarja, ko je nastal julijanski koledar, zimski solsticij začel 25.12. (preberite si na internetu, kako pride do teh zamikov datumov). Kristjani so se odločili, da bodo Jezusovo rojstvo še naprej praznovali 24.12., kljub temu, da se je zimski solsticij premaknil na 21.12. No, saj bi res bilo smešno, če bi rojstni dan prilagajali gibanju sonca.

Z Jezusovim rojstvom torej ne proslavljamo nič drugega kot rojstvo novega leta po sončnem koledarju.

četrtek, 19. december 2013

Nedeljski lov za soncem

S prijateljico sva se v nedeljo iz meglene in oblačne Ljubljane odpravile na fotolov - za soncem. Glede na vremensko napoved je bil najin cilj jasen: obala. Na mojo pobudo sva se odpravili po pešpoti od Portoroža do Pirana in našli dovolj lepih motivov. Uživajte ... in se naužijte sonca, ker ga bo v naslednjih dneh bolj malo, stresa pa veliko.

Za kosilo sva sedeli na terasi in se greli na soncu kot dve mački, potem pa že v mraku in s polno luno končali v Portorožu, ki naju je presenetil z lepo okrasitvijo. V parku pred hotelom Kempinski so stojnice, kjer ponujajo izvirne primorske jedi in ne smrdi po čevapčičih - kot v Ljubljani. Vse skupaj je majhno in intimno, zato je vredno obiska. Kupila sem jabolčni zavitek, ki so ga polili z pomarančami aromatiziranim olivnim oljem. Božansko!














Razkrita skrivnost: kaj je v McDonald'sovih hamburgerjih

Sem nameravala danes objaviti nekaj dosti, dosti lepšega, vendar bom najprej tole:

Jamie Oliver premagal McDonald's

Avtor: Tili Kojić, www.viva.si
19. december 2013

Ena od največjih verig hitre prehrane na svetu bo prisiljena spremeniti recepte, potem ko je britanski kuhar razkril, kako v resnici pripravljajo hamburgerje, ki so znani po vsem svetu. To počnejo tako, da mleto maso iz ostankov mesa (maščobe in drobovino) "izpirajo" v amonijevem hidroksidu in nato iz te mase pripravljajo hamburgerje.

(Foto: Jupiterimages)

Znameniti kuhar trdi, da je to izredno škodljivo, čemur je pritrdilo tudi sodišče. Neuradni izraz "rožnata sluz" se nanaša na meso in mesne izdelke, ki so neprimerni za človeško prehrano, če niso obdelani z amonijevim hidroksidom. Ta kemikalija ubija mikrobe, kot je salmonela, zaradi česar je celo pokvarjeno meso spet varno za uporabo.

Preprosteje povedano – pokvarjeno meso razkužijo z amonijevim hidroksidom, nato pa iz takega mesa pripravljajo priljubljene hamburgerje.