ponedeljek, 21. februar 2011

Zdravje: Največja vrednota Slovencev je ...

Največja vrednota Slovencev naj bi bilo zdravje. Zelo me veseli, da moji sodržavljani tako mislijo, vendar ne razumem, zakaj tako malo naredijo za svoje zdravje. Mislite, da ta moja trditev ni pravilna?

Poglejmo si dva primera:

1. Preventiva

Večina ljudi se začne intenzivno ukvarjati s svojim zdravjem šele takrat, ko resno zbolijo. Ko se jim Matilda že nasmiha iz kota sobe. To še posebej velja za moške, ki se do svojega zdravja obnašajo skrajno neodgovorno. Mislijo, da so nesmrtni in da lahko s svojim telesom počnejo, kar jim paše. Če imate kakšen takšen primerek doma, vam ne preostane ničesar drugega, kot da preverite, kako dobro je njegovo življenjsko zavarovanje (ko bo umrl, boste vsaj bogata vdoda). Dokler bo še stal na dveh nogah, ga ne boste mogli prepričati, da bi pil več vode in manj alkohola ali kave, da bi jedel več zelenjave, da bi več spal, da bi manj kadil, da bi shujšal ... Ne, to je za slabiče, oni so moški.

Tudi ženske niso nič boljše - zakaj bi se nehale vsak dan "razvajati" s sladkarijami, če pa so vse njihove zdravstvene težave povezane z normalnimi procesi starnja? Tako jim vsaj zatrjujejo zdravniki, ko jim potožijo o bolečinah v hrbtenici, vnetih venah, hemoroidih, stalnih vaginalnih vnetjih, zaprtju, boleči menstruaciji, depresijah, osteoporozi ...

Preventiva se ne prodaja, ker ljudje še vedno mislijo, da bo zbolel nekdo drug in ne oni.

2. Politika

Če je zdravje največja vrednota Slovencev, potem bi se to moralo odražati tudi pri izbiri politikov na volitvah. Pa se ne! Ste že kdaj izbrali kandidata na volilnem lističu zaradi zdravstvenega dela njegovega programa? Ne verjamem! Ste izbrali svojega predstavnika v parlement, ker zdravo izgleda? Ha,ha, glede na izgled večine poslancev, ne.

Kaj pa bi se zgodilo, če bi na naslednjih volitvah izbirali s svojo največjo vrednoto - zdravjem? Naslednje leto bodo državne volitve. Postavimo standarde, ki jih morajo izpolnjevati predsedniški kandidati (na srečo volimo predsednika direktno in to je ena izmed boljših stvari v našem volilnem sistemu):

- Imeti mora iQ višji od 110.

- V mejah normale mora imeti holesterol, hematokrit (gostota krvi - če je kri preveč gosta, se hitro pojavi previsok krvni pritisk, pomanjaknje kisika v celicah), krvni pritisk, telesno težo, obseg pasu (lahko je nekdo suhec, ampak z velikim vampom), test na droge in alkohol mora biti negativen.

- Na svoji spletni strani mora objaviti, kakšna bila njegova prehrana teden dni pred kandidaturo.

- Uspešno mora prestati Cooperjev test (to je test vzdržljivosti).

Sem še kaj pozabila? Podobne kriterije bi določiti tudi za parlamentarne in lokalne volitve, vendar bi morali biti kriteriji milejši, drugače bi zmanjkalo kandidatov. Hm, mogoče bi na takšen način v parlament dobili več žensk!

Zdravi politični predstavniki bi učinkoviteje delali in se odločneje borili za navečjo vrednoto Slovencev: zdravje. Razumeli bi, kaj pričakujemo od njih: čist zrak in vodo, zdravo prehrano, trajnostni razvoj ...

nedelja, 20. februar 2011

Življenje: Artičoke in nedeljski zajtrk

Artičoke so se čez noč dobro napojile z aromami (ha,ha, zvenim kot Jamie Oliver) in nestrpno čakale, da pristanejo v mojem lačnem želodčku. Popekla sem polnozrnati kruh in izbrala Ibi namaz z imenom "Italiano", kaj pa drugega.

Nedeljski zajtrk po mojem okusu

Bilo je božansko in zelo sem navdušena nad česnom, ki sem ga tokrat dodala v marinado.

Sem pa danes takole razmišljala: spomladi si je potrebno najmanj dvakrat očistiti jetra, pripraviti kolo za začetek sezone (drugače boste vedno našli priročne izgovore, zakaj se z njim ne vozite) in temeljito presortirati zimske stvari (od spodnjega perila do plaščev in čevljev).

Kaj pa vi naredite na začetku pomladi? Imate spomladanske rituale?