sobota, 23. december 2017

Ledvice 3 - horoskop, čustva, dvojnost

Ker je bil namen mojega predavanja v Kalčku, da ledvice predstavim na čim bolj širok način, sem vključila tudi kitajsko astrologijo (preko elementa voda).


Tukaj je nekaj znanih osebnosti, ki imajo v horoskopu vodo (v stolpcu dneva). Torej imajo za dnevno dominanto vodo. Vsi so spretni komunikatorji (govorci), kamera jih ima (je imela) rada in vsi imajo posebne, "vodene" oči.


Kadar element voda v kitajskem horoskopu ni v ravnovesju, se bolj izrazijo nekatere lastnosti. Poglejte spodaj. A ima  npr. Brigitte Bardot na stara leta preveč ali premalo vode? Kako je bilo s Picassom? Freddi Mercury pa je imel že od rojstva neravnovesje v vodi in njegovo vedenje ekscesno.




Še eno zanimivost lahko povemo o ledvicah: čeprav spadajo v element vodo, v sebi skrivajo element ogenj. Zato so neločljivo povezane s srcem: če srce pravilno ne deluje, so problematične tudi ledvice (in obratno).



Naslednjič: Ledvice 4 - kaj jim koristi, kaj škoduje

četrtek, 21. december 2017

Srečno kitajsko novo leto 2018!

Ravno v tem trenutku (21. 12. 2017 ob 16.28), ko pišem ta prispevek, se je začelo kitajsko novo leto po sončnem koledarju. Ognjenega petelina (yin) bo zamenjal zemeljski pes (yang). O tem, kaj nam bo prinesel, bom še pisala. Danes, na najkrajši dan v letu, se bomo veselili novega vladarja leta 2018. In upali, da nam bo vladal modro in pravično.

Je pa tako, da nobeno leto ni za vse dobro, zato se moramo mentalno pripraviti na težave. Pes, kot zodiakalno znamenje, že sam vsebuje element zemljo. V zahodni astrologiji bi rekli, da spada v kardinalno znamenje - to so posebna, močna znamenja. Tudi v kitajski astrologiji (Bazi Suanming) je tako: pes je eden izmed štirih zemeljskih živali.

Ker kitajska leta štejemo v binomih (imamo dva podatka, deblo in veje), bo pes v 2018 dobil dodaten podatek: deblo v elementu zemlja.

pes - veja, ki spada v element zemlja
zemlja - deblo v elementu zemlja

2018: zemeljski pes (dvojna zemlja) 

Lahko si že predstavljate, da bo dvojna zemlja na nekaterih področjih in nekaterim ljudem povzročala težave. Velike težave. Ampak, danes uživajmo in praznujmo. Sama si bom, novemu vladarju v čast, skuhala enolončnico z veliko krompirja. K zemlji spada namreč sladek okus. Tortico sem tudi že pojedla. Ja, bila je sladka ... (in veganska). Hov, hov.


To pa je nova kombinacija za mesec december, ki velja od danes naprej:


Imamo dvojno zemljo in dvojno vodo. Hmm .... Kaj dobimo? Blato! Hladno blato. Nič kaj prijetna kombinacija energij. Pomaga, če med zemljo in vodo "vtaknemo" kovino in prekinemo kontrolo zemlje nad vodo. 

Torej v tem času nosimo veliko bele, srebrne, zlate, bakrene, čim več okroglih oblik in pekočo hrano. Kovina pomeni tudi disciplino, načrtovanje, modrost in diplomacijo. Sem tudi spada vsa glasba, ki ni klasična ali duhovna. Zato v beli pižami, na rokovsko glasbo zaplešimo pod jelko, ki je okrašena z zlatimi kroglicami. Specimo okroglo torto in jo spijmo iz bele, okrogle skodelice. To pravilo velja samo do 5. 1. 2018, zato ne bo težko zdržati.

Veselo praznovanje!

torek, 19. december 2017

Ledvice 2 - zdravstvene težave, TKM

Nadaljujem z objavo folij o ledvicah. Na ledvice se po navadi "spomnimo", ko nas začnejo boleti. Najpogostejši vzrok za boleče ledvice so bakterijska vnetja in ledvični kamni. Prav pri nastanku ledvičnih kamnov (peska) se vidi, kako pomembno je razkisati telo.





Spodnje folije pa kažejo, kako ledvice obravnavajo v tradicionalni kitajski medicini (TKM). Ledvice so pomembne, ker je v njih "shranjena" življenjska esenca. Energijsko močne ledvice pomenijo dolgoživost (in obratno). Ne moremo vplivati na predrojstno esenco, lahko pa na porojstno. Sem spada zdrava prehrana, spanec, čim manj stresa, dobri odnosi, hobiji, užitki in radost ... 

Če ne skrbimo za porojstno esenco (= zdrav način življenja), porabljamo predrojstno, ki pa je fiksna. Ko porabimo tudi to, umremo. 


Ledvice krepimo in zdravimo z različnimi energijskimi tehnikami (masaža, gibanje, stimuliranje meridianov).


Z elementom voda, kamor po TKM spadajo tudi ledvice, so povezane naslednje zdravstvene težave:


Naslednja tema: Ledvice 3 - horoskop, čustva, dvojnost

ponedeljek, 18. december 2017

Načrtovanje spletne trgovine s feng shuijem

Po prebranem naslovu bodo nekateri skeptiki prenehali brati, drugi pa radovedno brali naprej. Le kako se lahko znanje iz feng shuija uporabi pri izdelavi spletne trgovine? Tukaj je kratko poročilo:

1. Izbira barv

Najpomembnejše marketinško pravilo je, da naj vaba tekne ribi in ne (samo) ribiču. To je, vsaj zame, ena izmed pomembnih dejavnikov, ki se jih mora zavedati podjetnik, ko izbira barve za svojo spletno trgovino, logotip, e-novice ...

V feng shuiju najprej določimo, v katerega od petih elementov spada dejavnost. Nekaj primerov: papirništvo spada v element les, pravo v element kovina, optika v element voda, računovodstvo v element zemlja, kozmetika v element ogenj.

V Aviti se ukvarjamo s prodajo izdelkov za zdrav način življenja, zato smo izbrali barve iz elementa les in zemlja. Les je (na kratko povedano) povezan z zdravjem, zemlja z nego in svetovanjem.

2. Izbira videza

Ni se treba takoj spuščati v podrobnosti dizajna, najbolje je začeti na začetku: pri yin in yang. Glede na dejavnost, vaše stranke in vas (če ste majhna firma, potem je lastnik bolj izpostavljen) določite, koliko yang lastnosti bo imela spletna stran in koliko oblikovalskih elementov bo yin. Nikar ne mislite, da to ni pomembno. Zelo je pomembno!

Tako bo stran, ki prodaja avtomobile imel dosti več yang elementov (močne barve, debele črte, trde linije, sijoče površine, gibajoče efekte) kot stran za psihološko svetovanje.


3. Izbira ugodnega datuma

Tako kot je pomembno pri ljudeh, kdaj prvič zadihajo (datum rojstva), tako je pomembno tudi za projekte, da dobijo dobro popotnico. Zato si za vsak večji projekt izračunam ugoden datum, ki pomaga, da je začetek energijsko čim boljši. 




Z Avito se je zgodila zanimiva zgodbica. Poleg datuma sem izračunala tudi časovni interval, kdaj bi bilo idealno, da Avita prvič "zadiha": od 19. do 21. ure. Seveda sem takoj vedela, da bo zelo težko uloviti ta interval. Omenila sem ga sicer Valeriji, vodji projekta, ampak tudi ona ni mogla garantirati, da se bo prenos z enega na drug strežnik zgodil od 19. do 21. ure.

Ampak, se je. Kriva pa sem jaz, saj nisem pravilno spremenila IP na našem strežniku. Tako smo čakali in čakali, kdaj se bo Avita rodila. In se ni. Ko me je popoldne kontaktirala Valerija, smo hitro ugotovili, zakaj. Računalničarji so popravili mojo napako in - ta daaaa - Avita se je na spletu zopet pojavila ob 19.00.

Valerija mi je naslednji dan povedala to zgodbo in povprašala, ali sem kakorkoli vplivala na časovni izid. Pomirila sem jo, da nisem, da nimam takšnega znanja, da sem bila samo neumen kmet, ki je imel najdebelejši krompir.