sobota, 11. maj 2013

V vrtnarijo z načrtom

Kot pri vseh stvareh je tudi pri rožicah pomembno načrtovanje. Spontani nakupi so sicer tudi zanimivi, vendar samo kot dopolnitev osnovnega koncepta. Že nekaj let se za obisk v vrtnariji pripravim takole:


Razporedim velike (najbolj dominantne, pomembne) lonce po vrtu in fotografiram obstoječe stanje. Nato si natisnem črno-belo fotografijo in z barvnimi svinčniki narišem svoje želje. Upoštevam tudi feng shui in rožice, ki jih tisto leto želim imeti. Letos so to trave perjanke (penissetum) v rdeči in zeleni barvi. Ker imam še dve kordilini, bodo verjetno perjanke v zeleni barvi.

V vsakem vrtu so neke grde točke, ki jih lahko z zasaditvami uspešno zakrijemo (v mojem primeru stebri na pokriti terasi). In obratno: z zasaditvami ne zakrijemo lepih pogledov. Na primer v majhnem atrijskem vrtu ne prekinjamo preveč diagonalnega prostega pogleda, ker naredi vrt večji.

Seveda moramo upoštevati trajnice v vrtu in v Murglah zidove, ki so v barvi lososa. Obstoječa vrtna zasaditev narekuje stil tudi v sezonskih koritih in loncih. Ne morem mešati kmečkega stila na vrtu s sodobno zasaditvijo v koritih. Meni lososova barva zidu zelo omeji nabor barv, predvsem pri rdeči in roza barvi.



Na fotografiji označim lonce in narišem načrt. Ne pozabite izmeriti premera lonca, pomembna pa je tudi višina in lega (zato vedno označim, kje je jug). S križci sem označila število rožic, ki jih potrebujem - po tolikih letih že vem, koliko jih potrebujem. Vedno raje posadite eno rožico več, kot premalo, saj je odvzemanje vedno enostavnejše, kot pa gledanje luknje sredi nasaditve.

Potem pa samo še v vrtnarijo, z dobro ponudbo in dobrimi strokovnjaki.

sreda, 8. maj 2013

Začetek maja pa še brez rožic

Kot sem že slutila, so dnevi po praznikih zelo dinamični. Ampak, pri tem vremenu ni težko delati. Če dežuje, me tako ne mika ven; če pa ne, je zunaj tako prijetno, da pozabim na delo in stres.

Čiščenje jeter mi je zelo pomagalo in počutim se nenavadno lahka. Drugače tega ne znam opisati.

V naši spletni trgovini Avita smo objavili navodila za čiščenje jeter:

http://www.avita.si/prehrana/ciscenje-jeter-najucinkovitejse-spomladi

Tukaj pa so dodatni nasveti, zakaj čistiti jetra in na kaj paziti pri čiščenju jeter:

http://www.avita.si/razstrupljanje/ciscenje-jeter-brez-krtace

Na vrtu vse bujno raste, na žalost tudi plevel.


Sredi maja 2011 je bilo na murgelski terasi še takšno kaotično stanje. Sploh ne vem, zakaj se letos sekiram ... Ali vidite samo češnje in ležalnik???

Še vedno nimam niti ene zasaditve, ah kaj, niti enega načrta zasaditve še nisem narisala. Vsi, ki že dalj časa spremljate moj blog, veste, kakšna drama je to.

Jutri in v petek bom načrtovala, v soboto pa se bom za nekaj ur preselila v vrtnarijo Reš, pardon, Humko. Prvič po Ruthini smrti bom šla tja in emocionalni mi ni čisto vseeno. Če ne drugega, se ob takšnih dogodkih zavemo, kako je vse minljivo.

Vas bom namesto Ruth opozorila, da je letos v Hamburgu mednarodna vrtna razstava IGS. Več informacij, tudi v angleščini, boste našli na njihovi spletni strani:

http://www.igs-hamburg.de/

Boste šli?

nedelja, 5. maj 2013

Čiščenje jeter in omar

Za mano je očiščevalni vikend. S čiščenjem jeter sem se znebila strupov in poskrbela za boljšo prepustnost jetrnih kapilar. S pospravljanjem po omarah pa sem naredila red med oblačili.

Med prazniki sem se za štiri dni odpravila na Dunaj. Seveda sem fotografirala in že jutri bom pripravila prvo reportažo. Dunaj mi je zelo všeč in še se bom vrnila.


Schönbrunn - zame eno večjih razočaranj med dunajskimi znamenitostmi

Ko sem v petek prišla domov, sem začutila, da potrebujem čiščenje jeter. Ni bilo posebnih težav, samo malo preveč grenke soli (odvajala) sem vzela, zato sva danes s straniščno školjko postali dobri prijateljici ...

Kos in kosovka imata v sosednjem atriju gnezdo, mi je potrdila soseda. Zato ju pridni zalagam z rozinami. Ata kos ves nervozen prileti in jih s kljunom raztrga na manjše koščke. Nato si jih naloži po tri ali štiri in odleti. Danes sem videla, da je imel v kljunu dva črva in še rozine si je naložil.

Tako, postajam utrujena, zato bom šla spat, saj je jutri deloven dan. Po skoraj enem tednu zabušavanja bo zelo naporno.