petek, 22. februar 2013

Ljubeznoslovje - Bruno Šimleša

Ponavadi ne kradem člankov brez dovoljenja, tokrat sem pa naredila izjemo, ker me je intervju z Brunom Šimlešem zelo pritegnil. Trenutno berem njegovo knjigo Ljubeznoslovje in sem navdušena. Že ko je bila knjiga zavita v celofan, sem vedela, da me bo navdušila. Po mojem mnenju je to knjiga, ki bi jo moral prebrati vsak. In se, seveda, iz nje veliko naučiti. Če že dolgo niste kupili knjige za svoj osebni razvoj, si privoščite Ljubeznoslovje. Za pokušino pa intervju iz Vive:



Bruno Šimleša je rojen 16.2.1979, po kitajskem horoskopu les yang (kreativnost) in zelo dinamičen (močan) tiger.

četrtek, 21. februar 2013

Artroza - vzroki za nastanek in zdravljenje

Včeraj sem se odločila, da bom napisala prispevek o konjskem mesu, pa nikakor nisem mogla začeti. Zelo sem tolerantna do mesojedcev, ker tudi sama jem meso. Vendar se mi misel na konjski zrezek na mojem krožniku zelo upira. Konji so tako plemenite, ponosne in žlahtne živali, da jih ne bi mogla jesti.

Zato bom danes raje pisala o artritisu - vem, samo malo boljša tema od konjskega mesa. V alternativni medicini že vemo, kakšni so glavni vzroki za nastanek artritisa:

- alergije (najpogostejša je na kravje mleko, v neki nemški knjigi pa sem zasledila, da artrozo povzroča tudi alergija na krompir),
- zakisanost telesa (pH tekočin okrog sklepov se spremeni v kislega, kar draži sklepe in povzroča vnetja),
- težke kovine,
- bolni zobje (mrtvi zobje so še posebej problematični).

Zdravnik nam pri artritisu predpiše protivnetna mazila ali tablete, nisem pa še slišala, da bi svetoval o zgoraj omenjenih vzrokih.

Alergije si lahko testiramo na različne načine, najboljši je še vedno z bioresonanco (alergije tipa IV), pa tudi posebni krvni testi, ki odkrivajo alergije tipa III so dobri (vse govorim iz lastnih izkušenj). Običajni krvni in kožni testi odkrijejo samo alergijo tipa I, kar je premalo.

Zakisanost lahko hitro preverimo - preberite si navodila Merjenje zakisanosti, kako to naredimo.

S težkimi kovinami je že težje, vendar obstajajo posebni urinski testi (če koga zanima, mu bom posredovala informacije, cena je od 150 do 200 EUR, odvisno od števila testiranih težkih kovin).

Mrtvi zobje so lahko glavni vzrok za nastanek neke bolezni, ali pa kapljica čez rob. Na vsak način jih je potrebno vzeti zelo resno. Priskrbite si ortopan (sliko zobovja) in se odpravite k dobremu zobozdravniku, ki bo pravilno interpretiral stanje (na žalost jih je zelo, zelo malo).

Z artritisom nimam lastnih izkušenj, v naši žlahti so sorodniki prej umrli zaradi srčno-žilnih bolezni in raka, kot dobili artritis ... Vendar sem prepričana, da lahko napredovanje bolezni vsaj upočasnimo, če ne ustavimo,  kadar odstranimo vzrok ali dva. Alergije in zakisanost telesa hitro spravimo v red - bolniku prepovemo jesti mleko in mlečne izdelke in mu damo Bazični prašek. Nujno potrebne so bazične kopeli, ki pospešijo razkisanje in blažijo bolečine. Vem, vem, preveč je enostavno, da bi mi kar tako verjeli ... Zakaj ne bi sami poskusili?

Za razkisanje telesa: Bazični prašek Dr.Jacob´s in Bazična kopel


ponedeljek, 18. februar 2013

Snickers - zdrav prigrizek?

Še vedno obstajajo nedolžne dušice, ki mislijo, da so prigrizki kot je Snickers zdravi. Na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije www.veskajjes.si, ki s pomočjo semaforjev pove, kako zdrava so živila, Snickersa nisem našla.

Nič za to, na spletu sem poiskal sestavine, ki so preračunane na 100 g:

- beljakovine 9,5 g (19%)
- ogljikovi hidrati 55,5 g (20,6%)
= od tega sladkor 47,9 g (53,2%)
- maščobe 26,9 g (38,4%)
= od tega nasičene 9,00 g (45,0%)
- balastne snovi 1,2 g (4,8%)
- natrij 0,23 g (4,8%)

Energetska vrednost: 504 kcal


V mastni in sladki tablici ni omembe vrednih vitaminov in mineralov, drugače bi jih morali navesti na etiketi.

Po semaforskih kriterijih bi Snickers dobil rdečo luč pri sladkorju, maščobah in nasičenih maščobah, pri natriju (soli) pa bi dobil rumeno.

V Snickersu je 53,2% sladkorja in 38,4% maščob. Skupaj: 91,6%. Še enkrat si preberite to vrednost - 91,6%! Tudi kalorična vrednost je temu ustrezna: 504 kcal, kar je četrtina do petina dnevnih potreb. Pojeste 4 Snickersov in ste že dosegli priporočeno dnevno kalorično vrednost.

Twix pa je bil na Veš kaj ješ ocenjen tukaj. Stop - veliko rdečih semaforjev!!!