petek, 11. maj 2018

Murgelske rožice v maju

V našem vrtu v Murglah se trenutno drenjajo rožice iz zimskih zasaditev, trajnice v loncih (npr. hoste in hojhere) in sezonske, poletne rožice. Vrt je sočen, zelen, zanimiv, poln rastlin, ki komaj čakajo, da povečajo svojo rast. Vrt je fantastičen!

Ta vikend bo potekala velika akcija odstranjevanja zimskih rožic in sajenje poletnih. Že komaj čakam, da posadim nove kreacije. Imela bom pomočnika, zato bo delo lažje.

Ker sem prvomajske praznike preživela na Siciliji (reportaža sledi), sem ta teden obiskala šele prvo vrtnarijo. Samo v vednost: po navadi sem jih pet!

Bilo je zanimivo izbirati rožice v beli, srebrni, zeleni in modri barvi - zato ker je izbira tako omejena. Če ste pozabili, letošnje leto je energijsko bogato z elementom zemlja, zato potrebujemo na vrtu kovino, les in vodo. Rumene, oranžne, rdeče, roza in vijolične rožice so letos energijsko manj zaželene.

V vrtnariji sem hitro ugotovila, da mi takšna izbira barv ne bo v veliko veselje, zato sem se odločila, da bo nekaj rožic "napačne" barve. Imam nekaj kopriv, ki so zeleno-vijolične barve. Vodilni "greh" pa bo lantana v oranžno-rumeni barvi.

Jutri grem še v eno vrtnarijo, po zemljo N8 in dodatne rožice, če jih sploh še kaj imajo.

Ah, skoraj bi pozabila veliko novico dneva: med našo odsotnostjo si je kosovka spletla gnezdo. Zopet bomo imeli mladiče!!! Zaenkrat sem optimistična, da vrane ne bodo odkrile gnezda, vendar že razmišljam o dodatni zaščiti.

Tukaj je nekaj fotografij iz majskega murgelskega vrta:




Lantana v "napačnih" barvah


Uganete, kje si je kosovka naredila gnezdo?




četrtek, 10. maj 2018

Kako preživeti maj 2018

Od 5. 5. 2018 smo vstopili v nov mesec po kitajskem koledarju. Maja bo na nas vplivala ognjena kača. Res se ne želim ponavljati, ampak že nekaj mesecev imamo zelo enostranske energije, predvsem zemeljske in ognjene.

Ker tudi narava teži k ravnovesju energij, so tudi za nas enostranske energije zelo neugodne.

Leto 2018 je že tako enostransko zemeljsko (vlada mu zemeljski pes - dvojna zemlja), v maju se mu pridruži dvojni ogenj (ognjena kača). Kaj to pomeni?

Ker ogenj energijsko podpira zemljo, bo zemeljski pes še bolj močan - in enostranski v svoji energiji. 


Sama sem od te ognjeno-zemeljske energije že tako utrujena, da bi najraje pozabila na vse te vplive in kot noj vtaknila glavo v pesek. Ter počakala na varnem, da vse to mine. Ampak, to ne gre, zato moram razviti (nove) strategije, kako preživeti.

Nam, ki imamo v horoskopu bolj malo vode, res že trdo prede. Tudi vi karkoli opažate?

Bila sem na dopustu na Siciliji in se vrnila zelo utrujena. Napačna dežela, preveč ognjena? Sem premalo počivala? Ne vem, mislim, da mi je energija odtekala kar takole, ne da bi jo lahko kontrolirala. Grozljiv občutek.

Zato imam tudi za maj 2018 samo tale nasvet:

- Če vam energije preteklih mesecev koristijo in cvetite kot rožica, potem vam ni treba ničesar narediti.

- Če pa ste od energij preteklih mesecev že utrujeni, delajte počasi, veliko počivajte, pojdite k vodi, pijte dovolj vode, ne govorite preveč, ampak uživajte v tišini in samoti.

sreda, 9. maj 2018

Breglutenske testenine - katere so dobre

Vsi, ki se izogibate glutena in se pri tem vedno znova začudite, kako boljše se počutite brez glutena, poznate situacijo, ko vas pa zagrabi želja po OH. Po pici, kruhu, testeninah ...

Brezglutenske pice so slab nadomestek za pravo pico, pomaga pa, če je bilo testo dolgo vzhajano (72 ur). V Ljubljani sta dve gostilni, kjer se dobijo takšne pice: Gostilnica 5-6 kg in Verace. Ta zadnje še nisem poskusila, prvo pa in preverjeno je gluten v takšnem testu lažje prebavljiv.

Brezglutenski kruh se lahko kupi ali speče in obstajajo že kar dobri nadomestki.

Pri testeninah pa je dolgo bil križ, saj so bile groznega okusa. Neužitne! Zato jih dolgo nisem kupovala. Sedaj sem našla dve znamki brezglutenskih testenin, ki so res zelo okusne in z veseljem bom z vami delila svoje kulinarične skrivnosti.


Italijanske eko testenine iz rjavega (neoluščenega) riža. Ne boste občutili razlike.


Zelo skeptično sem kupila Mlinotestove testenine in vriskala od veselja, ko sem jih poskusila. Odlične so!

nedelja, 6. maj 2018

Camille z drugega balkona

Ste že slišali za francosko pevko Camille? V aprilu je imela v Ljubljani koncert. Kar deset let so jo snubili, naj pride in Slovencem kakšno zapoje! Na turneje hodi samo pol leta po izidu njenega CD, pa še to samo v francosko govoreče dežele (poleg Francije je bila v Kanadi, Belgiji, Švici).

Na Celline me je opozoril Branko Gradišnik. Brala sem njegov potopis po Siciliji, zato sem bila pozorna na njegov pogovor v nočnem radijskem programu. Poslušala sem ga in tam je o Celline govoril v takšnih superlativih, da sem takoj kupila dve karti.

Izbrala sem prva dva prosta sedeža in dobila parter v 8. vrsti. Karti sem natisnila in ju obesila na omaro, da ja ne bi pozabila na koncert.

Moj dragi je nekaj dni pred koncertom omenil, da se začne ob 20.30. Vau, sem pomislila, tale pevka pa ima privilegije, še nikoli se ni koncert v CD začel ob 20.30, vedno ob 20.00. Vedno! Ampak, po desetih letih čakanja so pač "primadoni" v vsem ugodili, sem zaključila.

Nekaj pred osmo sva se odpravila od doma in ob 20.10 že bila v CD. Malo mi je bilo sumljivo, da ni bilo čakajočih avtomobilov pred Maxi garažo. A se koncert res začne ob 20.30?

Iz torbice sem izvlekla karto in zagledala: začetek 20.00 - kot vedno. Moj dragi, ekonomist po izobrazbi, ki cel dan dela s številkami, je bil vidno šokiran. Jaz sem mirno stopala proti dvorani, kaj pa naj. Na vhodu, pred parterjem, kjer sta naju čakala dva odlična in draga sedeža, so naju obvestili, da se je koncert že začel in da naju bodo na 2. balkonu spustili noter.

Ampak, po odmoru lahko prideva sem in zasedeva svoje sedeže, sem se pozanimala. Ne bo odmora, koncert traja 1 uro 45 minut v enem kosu, je bil odgovor.

No, tako sva odličen koncert spremljala iz drugačne perspektive, kot sva nameravala. Na koncu se je položaj izkazal za zelo dobrega, saj bi v parterju oglušela. Meni je že pri poslušanju koncerta z drugega balkona odzvanjalo v ušesih.

Je pa Camille res posebna pevka in me je navdušila. Koncert je izredno dovršeno in premišljeno načrtovan. Dogajanje na odru je izmenjaje spominjalo na dramo, komedijo, monodramo, prvinske obredne plese in izrazni ples ... Vsega je bilo dovolj. Camille je odlična pevka in zelo rada si zavrtim njen koncert.


P.S.

Mislim, da je prav, da je Camille prišla v Ljubljano šele letos. Poslušala sem namreč posnetek njenega koncerta iz leta 2008, pa me ni navdušil. Bolj všeč mi je Camille sedaj, ker je dozorela, ker je igriva, suverena, predrzna ... ker je odlična.

P. P. S.

Meni zelo ljuba pesem:  Seeds