četrtek, 6. januar 2011

Zdravje: Čaji, pesticid in vitamin C

Poznate revijo VIP, ki jo izdaja Zveza potrošnikov Slovenije? Če je še ne berete, vam jo toplo priporočam. V njej je objavljeno veliko testov, kar vam bodo pomagali pri iskanju določenega izdelka. Čeprav pri  testiranju ne upoštevajo ekoloških kriterijev, so rezultati testov zelo uporabni.

V decembrski številki (12/2010) so testirali  metine in "zimske čaje". Najbolj me je, v negativnem smislu, presenetil rezultat za "Sadni čaj fratra Bernarda z okusom gozdnih sadežev". Vseboval je največ ostankov pesticidov v sledeh. Ta čaj je bil izbran na razpisu in vsak dan ga pijejo malčki v več kot 60% ljubljanskih vrtcih (več kot 8.000 otrok). Otroci pijejo čaj večkrat na dan, da se odžejajo, zato bi bilo smiselno, da bi na razpisu izbirali samo med čaji iz ekološke pridelave.

Čeprav so v čaju našli "samo" ostanke pesticidov, kar je popolnoma v skladu z zakonodajo, ni rečeno, da je čaj tudi zdrav. Nihče ne more povedati, kako ostanki pesticidov sinergijsko delujejo eden na drugega (ali se tvorijo nove spojine, ki so strupene). Čaji iz ekološke pridelave niso vsebovali ostankov pesticidov.


Čaji so lahko tudi škodljivi za zdravje!

V reviji VIP so naredili še test z limoninim sokom in vitaminom C. Sok iz ekoloških limon so dodali najprej v vroč čaj, nato mlačen in mrzel. Razlika med vitaminom C v vročem čaju in hladnem čaju je ogromna: v vročem čaju se je izgubilo dve tretjini vitamina C. V limoninem soku je bilo 341 mg vitamina C na liter, v hladnem čaju 13, v vročem pa še samo 4! Tudi vam ni treba kupovati soka iz limon, ker je na testu vseboval samo sledove vitamina C (skoraj nič).

 Kakšen je zaključek: če pijete veliko čaja, si morate "privoščiti" ekološki čaj. Kot vir vitamina C pa je najboljša hladna limonada iz eko limon. Citrusi hladijo, zato po mojem mnenju niso primerni za zimske dni.

ponedeljek, 3. januar 2011

Življenje: Brez cigaretov in plastičnih vrečk

Španci so za novo leto dobili zdravo darilo - zelo strog protikadilski zakon. Italijani pa ga že nekaj let upoštevajo, zato jim je Božiček prinesel drug "zdrav" zakon - prepoved uporabe (prodaje) plastičnih vrečk.

V Financah so napisali:

"V Italiji so od danes v trgovinah po vsej državi prepovedane plastične vrečke. Pred januarskimi razprodajami jih bodo tako zamenjale biorazgradljive, papirnate ali vrečke iz blaga. Italijani so sicer med največjimi porabniki plastičnih vrečk v Evropi. Prepoved so pozdravile tudi okoljevarstvene organizacije.


Več kot 300 vrečk na osebo

V Italiji na osebo letno porabijo več kot 300 plastičnih vrečk ali okoli četrtino od 100 milijard plastičnih vrečk, ki jih v Evropo letno uvozijo s Kitajske, Tajske ali iz Malezije.

Po besedah italijanske ministrice za okolje Stefanie Prestigiacomo gre za pomemben korak v boju proti onesnaževanju, zaradi katerega bodo ljudje postali bolj odgovorni na področju recikliranja. Ministrica je ob tem dodala, da vlada uvaja kampanjo za ozaveščanje javnosti, s katero želijo ljudi spodbuditi k uporabi vrečk iz naravnih materialov ali materialov, ki jih je mogoče reciklirati."

nedelja, 2. januar 2011

Feng shui: Kako do blejske obvoznice?

Najprej sva nameravala na sprehod po obmorski poti okrog Opatije. Pa sva ugotovila, da bo več sonca na Gorenjskem in se odpravila na Bled. Seveda je bilo na poti okrog jezera zelo veliko ljudi, vendar sva vseeno uživala na soncu.

S sabo sem vzela kompaktni fotoaparat in zaupala simbolu na ekranu, da so baterije še tričetrt polne. Že pri prvi fotografiji je vsa energija nekam izginila in začel je utripati znak za prazne baterije. Fotoaparat sem potisnila v hlačni žep in upala, da jih bo moja toplota ohranila pri življenju. Ja, imela sem srečo in lahko sem naredila še 7 fotografij. Ne, tiste, kjer sedim na soncu in uživam pri pitju vroče čokolade, mi ni več uspelo posneti ...








Blejska občinska zgradba ima zelo zanimiv feng shui

Občinska zgradba na Bledu je zelo zanimiva s stališča feng shuija. Pozorni bralci bloga veste, da vsako zgradbo obravnavamo kot človeško telo. Če si namesto občinske zgradbe predstavljamo človeka, bi imel obraz obrnjem proti jezeru, hrbet pa bi imel na drugi strani, kjer so glavna vhodna vrata. Imamo tudi mi usta (= vhodna vrata) na hrbtu? Seveda ne, hrano dobivamo z obrazne strani, da lahko vidimo, kaj dobimo za jesti.

Ker največ energije pride iz jezerske strani, je takšna zgradba energijsko podhranjena. Poleg tega, da vhodna vrata na hrbtu slabijo hrbet. Močan hrbet je najbolj pomemben v poslu, saj pomeni, da imaš iskrene in zveste sodelavce, da znaš zaslužen denar pametno porabiti in plemenititi. Pomeni, da si dovolj močan za suverene odločitve in da znaš prevzeti odgovornost.

Kakšna je vloga župana? Da vodi občino, torej je pomembna predvsem njegova avtoriteta, da je glava občine on in ne kdo drug. Ne poznam blejskega župana, tudi prejšnjih ne. Vem pa, da bo Bled vedno bolj stagniral, če ne bodo končno zgradili obvoznice okrog mesta.

Bled vabi goste z naravo in s svojo "terapevtsko" preteklostjo. Kakšen šok doživijo gostje, ko dobijo hrupno sobo in ko zaradi hrupa in smradu ne morejo odpreti okna! Pridejo enkrat in nikoli več!

Ima župan, ki ima pisarno v tej občinski zgradbi, dovolj moči? Mislim, da ne! Sicer z Lo Panom nisem izmerila, kako močna je zgradba sama, niti smeri neba ne poznam. Vendar že sama Šola oblik nakazuje, da blejski župani težko vladajo. Če bi mene izvolili za županjo (ha,ha), bi si takoj poiskala drugo pisarno. Takšno, ki ima močan hrbet in ki je bolj v središču dogajanja, ne pa izolirana med drevjem.

No, me bo kdo predlagal za blejsko županjo?

P.S.
V Ljutomeru ima občinska zgradba zelo zanimivo lego, saj tvori trikotnik s šolo in z župniščem (cerkvijo). Šola je največja in najvišje (so skrite vodje občine kar ljutomerske učiteljice?), malo nižje je cerkev in najnižje občina. Ljutomerčani so prvič izvolili županjo in mogoče bo potrebovala pomoč ...