petek, 23. september 2011

Zdravje: Bo zaradi višjih trošarin manj bajsijev?

Obožujem Nergača! Ker zna pisati (slovnično, slogovno), ker svoja "nerganja" vedno argumentira, ker je duhovit in močan (negativnih komentarjev ne briše, kot jaz). In ima psa - velik plus. Njegovi članki so strukturirani in natančni.

V njegovem blogu vedno najdemo prispevke o aktualnih temah, kar meni ne uspeva vedno. Zamudim s svojim komentarjem o referendumih, političnih dogajanjih, Patriji, zdravstveni reformi ... Nergač je vedno na tekočem s temami v svojem blogu, mogoče tudi zato, ker je novinar.

V sredo je objavil prispevek o trošarinah na sladko in mastno hrano. Preberite ga, vse je napisal (dele besedila sem poudarila jaz):

Za bajsije bo poskrbela država

Ko sem hodil v malo šolo, je bilo po moji oceni na sto otrok predebelih mogoče pet do največ osem otrok. Če seveda niso bili bullyji, kar je bilo zelo verjetno, smo se iz njih norčevali. Moje opažanje, da je malih debeluščkov čedalje več, je podprto tudi z mnogimi raziskavami. Debeluhov je toliko, da se iz njih verjetno sploh ne delajo več norca, saj niso nič drugačni, nasprotno, povprečni so. Zadnjič sem sedel zraven mozoljastega, po mojem vsaj dvajset kilogramov pretežkega pubertetnika. Tudi mama je debela, ampak to je njen problem, njena odločitev, četudi nezavedna. Problematično je, da kaj takega narediš otroku. Ali psu, na primer. Meni bi bilo nerodno imeti tudi predebelega psa, kaj šele otroka. Ne zaradi debelosti same po sebi kot pojave, ampak ker je to očiten znak nepravilne vzgoje in slabe prehrane, zaradi katere bo imel otrok težave vse življenje. Ne samo zdravstvene. Konec koncev je tudi dokazano, da lepi (torej glede na vzpostavljene kriterije lepote – če se z njimi strinjamo ali, ne, takšni pač so! – vitki) ljudje lažje krmarijo skozi življenje.

Ampak če je otrok tako srečen!

Seveda je srečen, saj vsi radi dobro jemo in pijemo! In očitno radi tudi permisivno vzgajamo otroke, ki jim vrhunec kulinarike predstavljajo McDonald’s, kokakola, čokolade in čips. Tukaj so potem še stare mame in očetje, ki jim, tudi na skrivaj, podarjajo sladkarije, ker se otrokom očitno ne znajo prikupiti na primernejši način. Tako je seveda najbolj preprosto. Isto počnejo s psi.

Pubertetni debeluh, o katerem govorim, je po eni uri postal žejen, zato je v naslednje pol ure do dna spraznil pollitrsko plastenko ledenega čaja. Zaužil je med 150 in 200 kalorijami kar je recimo desetina potrebnega dnevnega vnosa oziroma količina, ki jo ob nizko intenzivni vadbi kot je hoja porabimo šele po dvajsetih minutah. Zaradi njegovega videza domnevam, da mali seveda zaužije še marsikaj in prav je tako – ampak osnova zdravega življenja je, da se ne nalivaš s sladkanimi pijačami!

Primeri kot je zgornji dokazujejo, da so ljudje, ne samo Slovenci, marsikje je še huje, neosveščeni in da bi bilo določena živila s stališča varovanja zdravja najbolje kar prepovedat. Jaz res težko gledam te male debeluhe, ker je jasno, da so za prekomerno težo odgovorni predvsem starši.

Nič nimam proti trošarinam na tobak in na alkohol, zaradi mene lahko te trošarine tudi drastično dvignejo, saj je konec koncev nesprejemljivo, da so v Sloveniji alkoholne pijače cenejše od brezalkoholnih. Naravnost idiotsko pa je uvajat trošarine na sladkarije, sladke pijače, čips in drugo svinjarijo in pri tem mi je popolnoma vseeno, da imajo podobne rešitve menda tudi v nekaterih drugih državah. Seveda je res, da majhna konzumacija tobaka in alkoholnih pijač telesu ne škodi bistveno oziroma da imajo praktično vse sestavine vina – razen alkohol – na telo pozitivne učinke. Alkoholne pijače in tobačni izdelki vsebujejo tisto sestavino, ki je sama po sebi strup – kar sladkorji ali maščobe pač niso, saj so za delovanje telesa nujne.

Da bi v naši zafurani državi prilive iz trošarin usmerili v subvencioniranje zdrave prehrane, da bi po drugi strani ceneje kupovali sadje, zelenjavo, ekološko ali integrirano pridelane izdelke in, bognedaj, mleko iz mlekomatov, je utopično. Da bi naša država nagrajevala? Hohoho!

Minister Marušič sicer lahko natolcuje o programih, s katerimi bodo skrbeli za bolj zdravo življenje davkoplačevalcev, ampak tudi če misli zares, on ne bo več dolgo minister in konec koncev je ta obljuba meglena. Kolikor jaz poznam te lumpe, bodo verjetno natisnili nekaj plakatov s slogani v stilu “maščobe NE zelenjava DA” in izdali nekaj brošur, s katerimi se bomo kratkočasili v ambulantnih čakalnicah, ostalo bodo pa zapravili po principu slabih gospodarjev, pri čemer seveda ni nujno, da bodo zapravljali za zdravstvo.

Zanima me, kaj to pomeni za gostilničarje ali celo kmete z dopolnilno turistično dejavnostjo. Kdo in ali sploh bo dejansko finančno bremenjen zaradi trošarin na pečenice ali jabolčne štrudle ali breskove sokove domače pridelave? Absurd je v tem, da so sicer mastne domače klobase ali sicer sladki domači štrudli in sokovi brez dvoma bolj zdravi od živil s posnetimi maščobami in brez sladkorja, ki so uničena v procesu predelave. Koliko bo znašala trošarina na Coca Colo Zero, ki je menda brez sladkorja, a se verjetno vsi strinjamo, da je nezdrava svinjarija, ki v nekaj dneh razžre lakiran pleh.

Nerealno je domnevati, da gre pri uvajanju trošarin na tako imenovano nezdravo hrano za skrb za zdravstveno dobrobit državljanov. Trošarine na nekaj, kar je življenjska nuja, so še eden v vrsti ukrepov za zajebavanje davkoplačevalcev, ki debeli niso zato, ker je nezdrava hrana poceni, ampak zaradi neosveščenosti, lenobe ali hedonizma. Trošarine ne bodo zmanjšale števila debeluhov, kot trošarine tudi ne zmanjšajo števila kadilcev in pijancev.

Da skokovito narašča število telebanov, ne skrbi nikogar.

Še najmanj politike, seveda.

četrtek, 22. september 2011

Zdravje: Varna in zdrava hrana

Prejšnji petek, v Nočnem klubu, je voditeljica Vida Petrovčič z gosti govorila o tem, kaj naj jemo.

Nočni klub: Kaj naj jemo (povezava do posnetka oddaje)

Toplo vam priporočam, da si posnetek ogledate, saj so povabili zanimive in raznolike goste. Če imate malo časa, si oglejte vsaj izjave dr. Gorazda Pretnarja (kritičnega biologa in velikega poznavalca varne hrane).

Je varna hrana tudi zdrava? Je zdrava hrana varna?

Tukaj moramo biti brezkompromisni: hrana mora biti varna in zdrava.


Kje lahko najdemo zdravo in varno hrano?

torek, 20. september 2011

Potovanje: Kaj sem se naučila na grškem otoku Krfu (4)

Ob hotelskem bazenu je bilo dovolj časa za opazovanje in analiziranje drugih gostov. Bilo je veliko mladih britanskih parov, veliko glede na cene. Ugotovila sem naslednje: Britanci od 20. do 25. leta starosti imajo fantastično telo - športno, brez odvečnih maščob, gibčno. Ne, niso me zavedli hormoni 40-letnice, to so dejstva. Moj mož mi je povedal, da se mladi Britanci zelo veliko gibljejo, tako v šoli, kot privat.

Po 25. letu se začnejo kazati prvi znaki napačne prehrane, pitja alkohola in negibanja. Po 35. letu izgledajo grdo, so nabuhli (alkohol), imajo trebuh (prehrana, alkohol), so plešasti in tetovirani (povsod).


Plaže na vzhodu otoka so zelo polne, morje je mirno in prijetno za kopanje

Britanke že pri 25. letu izgledajo debelušno in zapito. Z redkimi izjemami so imele primerno telesno težo (ker tudi jaz nisem suhica, so moji kriteriji zelo mili), po 35. letu so bile vse, brez izjeme, predebele in nabuhle (alkohol). Britanke pri 45. letu so grde in izgledajo kot Francozinje pri 55.

Na telovadbo ob 10.30 sva v dveh tednih prišli samo jaz in Švicarka (55 let), občasno se je pojavil nizozemski parček. Telovadba (pilates, tai chi, joga, raztegovanje) je bila zame res brez veze (prelahko), sem pa dobila vpogled, kako to delajo Britanci. Animatorka je bila Britanka in iz petih osnovnih vaj, ki jih je vsakokrat pokazala, je naredila znanost. Govorila je pred vajo, med in po. Tečno!

Spomnila sem se, da spadajo Britanci kot narod v element voda. To je vzrok, da imajo težave z odvisnostmi (alkohol, nakupovanje, igre na srečo, o seksu ne vem), saj v element voda spadajo te "težave". Za vodo je značilno tudi to, da deluje v globino, da se temam temeljito posveti. In tako je izgledala naša telovadba - globoko temeljito. Od animatorke ni prišlo niti malo energije, delovala je šizoidno (izraz je po Fritzu Riemanu), distancirano, zaprto, saj je svojo energijo imela globoko v sebi.

Zahodne plaže so turistično manj oblegane, morje je velikokrat valovito in piha veter

Tako dragi moji, vidite, kaj vse se lahko naučite na dopustu. Seveda sem imela čas tudi za branje knjig, temeljito sem preštudirala tri nemške revije v katerih sem našla ogromno zanimivega znanja. Npr. o pomenu psihe med hujšanjem in kako preprečiti jo-jo efekt po hujšanju. Očitno je bilo v zadnjem času narejenih več studij, ki jih moramo upoštevati pri sestavljanju jedilnika. Seveda bom to znanje v naslednjih mesecih delila z vami.

ponedeljek, 19. september 2011

Življenje: Kaj otroci vedo o poljubljanju in poroki

Spodnje izjave otrok sem dobila na forumu prevajalcev - preberite jih in deževen ponedeljek ne bo več tako slab:

*KAJ SE POČNE NA ZMENKU S FANTOM/PUNCO? **

* Zmenki so zato, da bi se ljudje zabavali, in to bi morali vsi izkoristiti, da se bolje spoznajo. Celo fanti znajo povedati kaj zanimivega, če jih dovolj dolgo poslušaš!

Jasna, 8 let

*Na prvem zmenku si pripoveduješ zanimive zgodbice, da si potem želiš na zmenek tudi drugič!

Niko, 8 let

*KAJ BI NAREDIL, ČE BI ŠLO NA PRVEM ZMENKU VSE NAROBE?**

* Jaz bi šel domov in se delal, da sem mrtev. Potem bi poklical časopis in jim rekel, naj pripravijo osmrtnico!Darko, 9 let

*KDAJ SE LAHKO PRVIČ POLJUBIŠ? **

* Če je bogat in ima polno denarja.

Jelena, 7 let

*Ko se s punco enkrat poljubiš, se moraš z njo poročiti in imeti z njo otroke. Tako ti je to!

Dejan, 8 let

*KAKO SE ODLOČIŠ, DA SE JE TREBA POROČITI? **

* Prvo moraš najti nekoga, ki ima rad iste stvari kot ti. Če na primer ti rad gledaš nogomet, mora biti to všeč tudi njej, pa še čips in pivo ti mora prinest.

Marko, 10 let

*O teh stvareh ne odločaš sam. Bog to odloči že zdavnaj vnaprej in ti to samo sprejmeš!

Ivana, 10 let


*KATERA LETA SO PRAVA ZA POROKO? **

* Najboljše je biti star 23, ker potem poznaš svojega moža že vsaj 10 let.

Sandra, 10 let

*Ni najboljših let za poroko. Da se poročiš, moraš biti enostavno velik bedak!

*Filip, 6 let

* ALI JE BITI BOLJE POROČEN ALI NE? **

* Jaz ne vem. Ampak nikdar se ne bi poljubljal s svojo ženo. Nočem, da postane debela!

Marko, 8 let

*Deklice se ne rabimo poročiti! Ampak fantje rabijo nekoga, da jim čisti!*

Marija, 9 let

* KAJ MORAŠ NAREDITI, DA JE ZAKON USPEŠEN? **

* Mož mora ženi ves čas govoriti, da je lepa, tudi takrat, ko zgleda kot avtobus!

Stanko, 10 let

nedelja, 18. september 2011

Potovanje: Kaj sem se naučila na grškem otoku Krfu (3)

Ampak, ose so mi pomagale, da sem pogruntala mentaliteto Grkov (mogoče veljajo moje trditve samo za Krf, zato bodite previdni pri širjenju teorije): naredijo samo toliko, koliko je po njihovem mnenju potrebno. Če ni dovolj pritožb, ne ukrepajo. Torej, če se dovolj gostov ne pritoži nad osami, slabim sadjem, mrzlimi krožniki ali prepečenim mesom, potem problema sploh ni. In, ker so bili v hotelu predvsem izredno vljudni Angleži, ni bilo dovolj pritožb.

"Dobrodošlica" ob vstopu na eno najlepših plaž na zahodu otoka

V bistvu sem bila navdušena nad njihovim racionalnim obnašanjem; v vsaki situaciji so znali oceniti, koliko energije je potrebno potrošiti. V nekaterih primerih so me spominjali na Črnogorce, ki so znani po svoji prostovoljni lenobi ("Zakaj bi delal 8 ur, če dobim dovolj denarja za živeti že v 4 urah.").

Grki niso esteti (vsak egiptovski hotel s štirimi zvezdicami je bil lepše urejen kot tale grški) in še slabši vrtnarji. Kot sem že povedala, sva bila v hotelu s petimi zvezdicami v bližini igrišča za golf, gredice okrog hotela pa so bile tako zanemarjene, da bi se jih vsakdo sramoval. Srce me je bolelo, ko sem videla zanemarjene pelargonije in nezalite gredice. Ampak, zakaj bi se ukvarjali z njimi, saj ni pritožb, hotel pa zaprejo oktobra ...

Na pomoč, potrebujemo nego!

Z vsem tem znanjem o Grkih zelo skeptično gledam na reševanje njihove finančne krize. Dokler ne bo dovolj velikega pritiska od zunaj, ne bodo sodelovali pri varčevanju. Evropski politiki, če berete moj blog, vas prosim, da z Grčijo prenehate delati v rokavicah, dovolj je bilo diplomacije, čas je za konkretne pritiske.

Se nadaljuje ...