petek, 7. maj 2010

Rožice: Sezona se začenja!

Včeraj sem bila končno v vrtnariji Reš in nakupila manjkajoče rožice. Kot veste, sem letos sama naredila zasaditveni načrt, zato sem kar malo v skrbeh, kako se bo končal ta eksperiment. Še dobro, da sem s sabo imela skice, drugače bi pokupila pol vrtnarije. Gospa Slavka (Ruthina mama) in Stana (vodja rastlinjaka) sta mi pomagali pri iskanju in kombiniranju. Na srečo, drugače bi ostala do večera. V vrtnariji je ogromno lepih rož in kombinacij, ki si jih morate iti ogledat.

Prvi pozdrav, ko prideš v rastlinjak

Moj nakup, vendar sem nekaj rožic kupila že pred prazniki

Lepo, lepo, lepo ...

Kako enostavna, ampak lepa in prefinjena kombinacija. Tudi za začetnike, samo ne zalivajte prepogosto!

Ne morem se opogumiti in kupiti barvasti korit z vodno rezervo


Takšen grmiček sem preventivno kupila, če si bodo kosi na balkonu uredili gnezdo in potrebovali senco. Upam, da mi bo novi kmetijski minister kmalu podelil priznanje za najboljšo kosjo botro!

Letos bodo takšne detelje na balkonu v Šiški.

Velikocvetna kasija???

Idealna pelargonija za grob, je rekla Ruth na predavanju, kar bom letos preizkusila

Raj za ljubitelje kopriv, kar zaplavala bi v tem morju barv

Zanimive obešanke, ki bodo po 15.5. zapustile svoj inkubator

Oranžno-rumene zasaditve so mi očitno letos všeč

Hm, zanimiva kombinacija - si jo moram zapolniti za naslednje leto

Še eno, bolj umirjeno morje ...

sreda, 5. maj 2010

Potovanje: Majorka - prvi koraki

Letošnje prvomajske praznike sem preživela na španskem otoku Majorki. Slovenci ga šele spoznavajo, za Nemce pa je ena najprivlačnejših destinacij. Nekateri snobi ga imenujejo Putzfraueninsel (otok čistilk), ker je cenovno dostopen tudi za plitvejše žepe.

Majorka je v resnici tako raznolik otok, da lahko vsakogar navduši. Peščene in kamnite obale, obljudene in samotne obale, zgodovinske in kulturne znamenitosti, vinske ceste, glavno mesto Palma in samotne vasice. V pred in po sezoni ga obožujejo kolesarji in prav zanimivo je opazovati, kako se je kolesarska mrzlica prenesla tudi na domačine.

Pred sedmimi leti, ko sem prvič obiskala Majorko, so kolesarili in tekli samo turisti, zdaj pa se v popoldanskem času (po službi) in čez vikend med njih pomešajo tudi domačini.

Iz Graza lahko direktno poletite na ta zanimiv otok in let traja samo dobri dve uri. Predvidevam, da je v glavni sezoni otok grozen in zanimiv samo za tiste "odpornejše".

Pogled iz hotelske sobe


Letos sva se spravila raziskovat vzhodno polovico otoka. Na fotografijah so motivi okrog mesteca Port de Pollenca, ki leži na severu.

Pokrajina ni nič posebnega, nizki hribčki s peščenimi obalami. Je pa to priljubljena destinacija za angleške turiste, zato jo je vredno obiskati, ko se naveličamo nemščine.

Čista pasja ljubezen - sladoled za oba!

V skoraj vsakem lokalu ponujali sveže stisnjeni pomarančni sok (tega pred dvema letoma še ni bilo). Cene so se gibale od 2,20 EUR do 3,80 EUR. Ponavadi si dobil kar 3 dl soka iz pretežno domačin pomaranč, ki so manjše, ampak izredno sladke.

Raj za sonca željne turiste. Mimogrede, na ta dan je bilo sončnih 24 stopinj z lahnim vetrom, bila sva v kratkih hlačah, majčki in sandalih. Idealno vreme za oglede, manj pa za fotografiranje.

Komaj sem nagovorili nekega nemškega "turista", da mi je poziral ...


Otoček Illa d´Alcanada v bližni Port d´Alcudia

Nekaj cvetličnih detajlovTo se mi zdi zelo dobra rešitev za ozelenitev škarpe.

Zelo veliko različnih trav sem našla in tale mi je bila najbolj všeč

Iz Platja de Palma, kjer sva stanovala, je do glavnega mesta Palma samo deset kilometrov. Idealna razdalja za krajši izlet s kolesom, še posebej, ker do tja vodi kolesarska steza, ki skoraj v celoti poteka ob obali.
Ampak, tale sliko objavljam zaradi feng shuija. Se vam zdi, da barva fasade harmonizira z okolico? Če bi se postavila drugače, bi dobila v objektiv še modro morje. Občutno preveč elementa vode in premalo elementov, ki bi uravnotežili (npr. zemlja ali les).

V Palmi na eni izmed nakupovalnih ulic vsako leto posadijo rdeče (?) hortenzije

Mladi, sočni listi so v mesto prinesli svežinoGlavni trg v Palmi je dvignjen od morja, zato do tja vodi veliko ozkih ulic

Moderni bar z moderno ponudbo privlači mlade goste

Ena izmed ulic, ki vodi do La Seu (katedrale), glavne turistične atrakcije v Palmi

Pogled na glavni trg Placa Mayor

Vedno, ko obiščem Palmo, se ustavim v sadnem baru in naročim smoothie

V tej trgovini prodajajo samo oblačila bele barve. Zelo pogumen koncept, ki pa jih vsaj razlikuje od ostale turško-indijsko-kitajske tekstilne ponudbe.


Seveda je na ulicah Palme veliko umetnikov in "umetnikov", ki popestrijo utrip

Trgovinica s majorškimi specialitetami. Predvsem so to različne posušene svinjske klobase in pršut, pa izdelki iz mandljev, marmelade, likerji.

Knjiga: Zelo lepa zahvala

V tem prispevku na blogu sem objavila članek gospoda Klausa Schusterja in tudi omenila, da bo kmalu izšla njegova knjiga o menedžerskih grehih.

Knjiga je že izšla in med prvomajskimi prazniki sem jo z užitkom prebrala.

Zanimivo pa je nekaj drugega: gospod Schuster je opazil moj prispevek in mi napisal prijazno pisemce. Celo knjigo s posvetilom mi je prinesel! Odločila sem se za nemško verzijo, saj sem slovensko že imela doma ...

Zelo sem vesela, da sem ga spoznala in komaj čakam, da izide njegova naslednja knjiga, ki jo pravkar piše.

torek, 4. maj 2010

Rožice: Na nek deževen majski dan

Klin se s klinom zbija, pravi pregovor. Zato lahko na žalosten, deževen dan objavim samo "mokre" fotografije:

Teh lepotcev se ne morem nagledati - so elegantni in zanimivi hkrati

Heuhere imajo zelo drobne cvetove

Hoste in dež - dobra kombinacija (upam, da se bosta ata in mama kos hitro spravila na delo in pojedla vse "podeževne" polže)

Divja trta, ki se jeseni obarva rdeče

Seveda, trave so tudi vesele dežja

Še ena namočena heuhera

Po voščeni listni površini hoste kapljice kar zdrsnejo

Tudi "vühjak" se je nastavil pred objektiv, čeprav stoji pod napuščem

Heuhera caramel je kar žarela, kljub oblakom

Ruj dobi v Murglah dovolj vode (in sonca)

Veliki finale: božansko lepa barva listov