četrtek, 10. maj 2012

Rak skrbi samo 0,8 odstotka anketiranih

Zadnjič smo pri kosilu, v ordinaciji, debatirali o tem, kaj bo v prihodnosti najpogostejši vzrok za smrti. Naša prva spontana ideja je bila rak, jaz sem zagovarjala tudi elektro smog (različna škodljiva sevanja), Dominik pa viruse. Skupno vsem tem vzrokom je nezdravi način življenja, od prehrane do stresa in neprimernega življenjskega okolja.

V Financah so objavili povzetke raziskave: Slovenci se s preventivo ne ukvarjamo dosti, kar 45% vprašanih ne skrbi zaradi zdravstvenih težav. Čeprav je rak v 31,5% vzrok za umrljivost, samo 0,8% vprašanih razmišlja o raku kot potencialni grožnji zdravju.


"Rezultati raziskave so namreč pokazali, da je 16 odstotkov (17,4 % žensk in 13,2 % moških) od vseh anketirancev zaskrbljenih zaradi bolezni srca in ožilja, medtem ko v povprečju le 0,8 odstotka (0,76 % žensk in 0,88 % moških) anketiranih razmišlja o rakavih boleznih kot o potencialni grožnji zdravju v naslednjih petih letih, pri čemer torej prihaja do večjega odstopanja v primerjavi s statističnimi podatki. Najpogostejša vzroka smrti v Sloveniji sta namreč prav bolezni srca in ožilja (vzrok 39 % smrti) ter rak (vzrok 31,5 % smrti). Ljudje pa so po rezultatih raziskave sodeč precej bolj zaskrbljeni zaradi izgube vida, bolezni gibal in debelosti, 45 odstotkov vprašanih pa na splošno ne skrbi glede zdravstvenih težav." (Vir: www.finance.si)

O nezainteresiranosti Slovencev za preventivne zdravstvene ukrepe smo v ordinaciji tudi debatirali in sicer v zvezi s knjigo o bazičnih kopelih. Izdalo jo je nemško društvo za bazično življenje in v njej priporočajo 12-urne bazične kopeli. Imajo tudi usposobljene strokovnjake za takšne kopeli, saj jih ni priporočljivo delati doma. Med takšno poldnevno kopeljo se iz telesa izloči tudi do 500 gramov strupenih snovi!

Bazične kopeli so zelo koristne za razstrupljanje in razkisanje telesa

Nemci so pripravljeni za svoje zdravje narediti marsikaj, to vem iz lastnih izkušenj, Slovencem pa se zdijo že 90 minutne kopeli neizvedljive. Društvo za bazično življenje poroča o številnih pozitivnih efektih dolgih bazičnih kopeli: izboljšajo se krvne in urinske vrednosti (na primer sečna kislina), seveda se pri tem intenzivno razkisamo, shujšamo, izgine celulit.

Sama se zelo rada namakam v bazični kopeli in vem, kako mi koristi. Še vedno pa ne vem, kako naj prepričam Slovence, da je 90 minutno ležanje v bazični kopeli nekaj najboljšega, kar lahko naredijo za dva najpogostejša vzroka smrti: bolezni srca in ožilja (nastanejo zaradi zakisanosti telesa) ter rak (posledica zastrupljenosti).

torek, 8. maj 2012

Prvomajski dopust v Turčiji

Prvomajske praznike sem preživela v Turčiji (Belek). Prvič sem obiskala to deželo in bilo mi je zelo všeč, bolj kot v Egiptu. V hotelu sva samo enkrat zamenjala sobo in tokrat je bil tudi moj mož mnenja, da se morava preseliti. Vertikalno pod nama, sicer 5 nadstropij nižje, je bil disko, zato je bilo v sobi glasno do treh zjutraj.

Potem sva se preselila v mirnejšo sobo, vendar sva morala vsako noč počakati vsaj do polnoči, da sva lahko zaspala, tako glasni so bili na terasah okrog hotela. Tudi, če bi se preselila drugam, bi naju dosegla glasna glasba, na primer iz sosednjega hotela. To je tudi edina kritika, poleg hladnih krožnikov v restavracijah. Vse ostalo je bilo zelo dobro.

Po prihodu z dopusta nas vedno pričaka veliko dela in najkasneje čez tri dni se nam zdi, da bi zopet potrebovali počitek. Strokovnjaki pravijo, da si lahko "prikličemo" lepe spomine z dopusta in podaljšamo počitnice: skuhamo si jed s tiste dežele, uporabimo začimbe, ki smo jih prinesli s sabo, spijemo vino, poslušamo glasbo, ogledamo fotografije ...

Pogled iz mirnejše hotelske sobe 

Hotel je bil sestavljen iz dveh delov in  imel obliko falusa  - v feng shuiju takšno obliko imenujemo tang lung in spada v element les. Takšni so bili tudi zaposleni v hotelu: učinkovito usmerjeni k cilju. Na žalost pa so premalo pogledali levo in desno, včasih bi jim koristilo. 

Hotelski bazeni so bili veliki, voda pa neogrevana in je imela okrog 21 stopinj. Še vedno boljše kot morje s 19 stopinjami! Dominik se je kopal, brrrr.



Hotel ima 550 sob in 5 tematskih restavracij. Ta fotografija je nastala v mehiški. 

 A vidite faluse? Zasedenost hotela Voyage je bila 90%, hotelski gostje pa zanimiva mešanica iz Rusije, Nizozemske (vedno dober znak, saj zelo pazijo na razmerje med ceno in storitvijo), Nemčije, Francije, V. Britanije ... Slovencev nisem srečala.

V hotelskem vrtu je bilo malo enoletnic, nekaj več trajnic in dreves. Povsod so bili postavljeni različni kiparski izdelki (plastike?), ki so popestrili vrt.

Ojoj, nujno potrebujejo Ruth! 

Veliko je bilo ciperusov, ki so jih seveda pridno namakali. 

Trave penisetum prezimijo na prostem in so že začele ponovno odganjati. V senci dreves in v bližini zgradb so prej ognale. 

Tudi gaver je bilo veliko in veselje jih je bilo gledati. Gojijo jih kot trajnice (seveda).

Turčija je velika pridelovalka vrtnic in ta je bila posajena v bližini mehiške restavracije - kako lepo je dišala! Evo, že podaljšujem dopust z eteričnim oljem vrtnice.

Dokaz, da sem bila tam ... Trikrat sem šla teč po peščeni plaži in bilo mi je zelo naporno, vendar sem uživala v jutranjem miru. Hrana v hotelu je bila zelo dobra, zato sem najkasneje pri zajtrku izničila kalorijski efekt teka.

Še zadnji pogled na morje in domov.